Από τις εκδόσεις Καλέντης κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης της Τατιάνας Ζωγράφου σε εικονογράφηση Μάριας Μπαχά.


Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν Αϊ-Βασίλης; Πάντως ο Άγης και η Λεωνή έψαξαν πολύ ανάμεσα στους ανθρώπους, στα ζωντανά και στη φύση για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Και κατάλαβαν. Μόνο τα δικά τους δώρα μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. 
Η Τατιάνα Ζωγράφου, στο πρώτο της βιβλίο για παιδιά, αφηγείται μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και ευαισθησία, έναν ύμνο στην παιδική ματιά και στη μουσική που κρύβει μέσα της, ζωγραφισμένη ποιητικά από τη Μάρια Μπαχά. 
Ένα «μανιφέστο» για παιδιά με αίτημα έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Μια θαυμάσια αφορμή για συζήτηση, σκέψη και δράση.
Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί και να χαριστεί τα Χριστούγεννα, για να μας συνοδεύει όλο τον χρόνο.

Λίγα λόγια από την Τατιάνα Ζωγράφου για το «μανιφέστο» 

«Αυτή τη φορά δεν γράφω τραγούδια αλλά κάποιες σκέψεις μου που τις αφηγούνται δύο μικρά παιδιά. Ο Άγης και η Λεωνή είναι το κάθε παιδί. Είναι εγώ κι εσείς, αλλά κι εμείς και οι άλλοι, είναι ο Αϊ-Βασίλης σήμερα, αλλά ίσως κάτι άλλο αύριο. Δεν γράφω μέσα απ’ τα δικά τους μάτια για να κρυφτώ πίσω τους, αλλά γιατί πιστεύω ότι η καθημερινή επαφή μου εδώ και είκοσι ολόκληρα χρόνια με μικρά παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριές μου, μ’ έχει προικίσει με ιδιότητες τέτοιες που ίσως να μου επιτρέπεται να μιλάω “μέσα απ’ αυτά”, αφού κι εγώ –παρά τα 40 μου και, χρόνια– σκέφτομαι καθημερινά τι θα έκανα αν ήμουν οι μαθητές μου, αν ήμουν εσύ, αν ήμουν… οι άλλοι.
Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας, μικροί μου φίλοι και μεγάλοι, με αυτό το πρώτο μου βιβλίο χωρίς μουσική (!), τις σκέψεις μου και την αγωνία μου για έναν πιο δίκαιο και συνάμα πιο ελεύθερο κόσμο. Για έναν κόσμο που προσπαθεί ο ένας να καταλάβει τον άλλον, μπαίνοντας στη θέση του/της, ή άλλοτε αλλάζοντας ρόλους ή με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας μας να κατανοήσει τους γύρω του… Γι’ αυτό και οι μικρές ιστορίες που ξεκίνησα να γράφω ίσως να είναι ένα είδος “μανιφέστου” για παιδιά. Γιατί συμπυκνώνουν μέσα σε λίγες σελίδες βιώματα χρόνων, αιτήματα και προσωπικές απόψεις. Καμιά φορά νιώθει κανείς την ανάγκη να “κλείσει τη μουσική” για να τον “ακούσουν” οι άλλοι. Αν ήμουν λοιπόν Αϊ-Βασίλης…»

Η Τατιάνα Ζωγράφου είναι συνθέτρια, δασκάλα μουσικής και νηπιαγωγός. Από 26 χρονών εργάζεται στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού και φτιάχνει τραγούδια. Έχει επτά δισκογραφικές εργασίες στο ενεργητικό της. Τα τραγούδια της έχουν τραγουδηθεί από σπουδαίους ερμηνευτές του τόπου μας.