Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, στο πλαίσιο της Μεγάλης Εβδομάδας, τη συναυλία …

με τίτλο «Θρησκευτικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών», την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το πένθιμο και βαθιά συναισθηματικό συμφωνικό ποίημα του Δημήτρη Μητρόπουλου Ταφή, που ο μεγάλος συνθέτης έγραψε με σκοπό να αποτελέσει το 2ο μέρος της Συμφωνίας του Χριστού, που όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ!

Τη δική του Συμφωνία του Χριστού όμως (που ακολουθεί στο 1ο μέρος), έγραψε και ο Χαρίλαος Περπέσσας, έργο με βαθιά θρησκευτικότητα που αποτελείται από 6 μέρη και χρησιμοποιεί για την περιγραφή του αποσπάσματα από την Αποκάλυψη, ενώ το τελευταίο μέρος αποτελεί επεξεργασία του εκκλησιαστικού ύμνου «Ω, Εσύ, Χριστέ μου».

 
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ο «Τάφος της ζωής» του Χρήστου Χατζή, έργο 4 κινήσεων που πραγματεύεται σε όλη του τη διάρκεια τις έννοιες «Ζωή», «Θάνατος», «Αγάπη» και «Χριστός» για να καταλήξει μετά από μία διαδρομή μέσα από τα βαθύτερα συναισθήματα σε ένα μήνυμα ελπίδας.

Στο 2ο μέρος του έργου οι ακροατές θα κληθούν από το μαέστρο να συνοδέψουν τη χορωδία, ψάλλοντας το «Η Ζωή εν τάφω», το υπέροχο εγκώμιο της Μ. Παρασκευής, που ο συνθέτης χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη γι’ αυτό το μέρος. 

 
 
Ελάτε να ψάλλετε μαζί μας!

‘’Ελάτε να ψάλλετε μαζί μας το «Η Ζωή εν τάφω»  στο έργο του Χατζή…. όπως έψαλε και το φιλανδικό κοινό όταν το διεύθυνα εκεί.

Ελάτε να ανακαλύψετε ένα τεράστιο έλληνα συνθέτη το Περπέσσα, που με τον Σκαλκώτα και το Μητρόπουλο απετέλεσαν τους τρεις ελεύθερους σκοπευτές της σύνθεσης στην Ελλάδα, όντες εκτός της «επίσημης εθνικής σχολής»
Ελάτε για τον Μητρόπουλο που όλη του την ζωή έζησε με το πρότυπο της παιδικής του ηλικίας, τον Άγιο Φραντσίσκο της Ασίζης και που στην παρτιτούρα της «Tαφής» γράφει: Δεν τίποτε άλλο παρά μια προσευχή, ένας θρήνος, που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μου, για κείνον που υπέφερε για μας, για κείνον που όλοι πρέπει να αγαπούν και να λατρεύουν!!!!!’’

 
Αλέξανδρος Μυράτ
 
 
 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξανδρος Μυράτ
Σοπράνο: Μίνα Πολυχρόνου
Τραγούδι: Χαρά Κεφαλά


 
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου

 
 
Το πρόγραμμα αναλυτικά:

 Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960): Ταφή
 Χαρίλαος Περπέσσας (1907-1995): Συμφωνία του Χριστού
 Χρήστος Χατζής (1953- ): Τάφος της ζωής