“Ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να εφεύρει ο ίδιος τη διαδοχή χειρονομιών και διαδικασιών που θα του επιτρέψει να παράγει (…). Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.’ Νicolas Bourriaud, Formes de vie, éditions Denoë, Paris 1999

Η γκαλερί The Pulse Kolonaki παρουσιάζει την ατομική έκθεση της νέας πολυτάλαντης εικαστικού, Ελένης Γκινοσάτη με τίτλο ‘There is nothing left to paint’. Στους χειρονομιακούς, εντυπωσιακούς πίνακές της, ο συνδυασμός αφηρημένων, ατάκτων μορφών και χρωμάτων ορίζει μαγικά περιβάλλοντα φαντασίας για τον θεατή.

Μέσα από το έργο της η Ελένη Γκινοσάτη, διερευνά την πορεία της ζωγραφικής μέσα στην ιστορία της τέχνης και αμφισβητεί τη δύναμη της αναπαράστασης, δηλώνοντας ΄δεν έχει μείνει κάτι να ζωγραφιστεί‘(There is nothing left to paint). Οι αχανείς ζωγραφικές ΄περιοχές΄ και τα χειρονομιακά ίχνη, μαρτυρούν την προσπάθεια ανακατασκευής αναφορών στο ΄τώρα’ και την ανάδειξη του κόσμου των αναμνήσεων που έχει λησμονηθεί ή απωθηθεί. Θραύσματα και υποκειμενικοί κώδικες χρωμάτων και μοτίβων συνυφαίνουν τη σύζευξη παρελθόντος – παρόντος.

Ο καμβάς γίνεται μια αχαρτογράφητη ζώνη, στην οποία κατοικεί η ίδια η καλλιτέχνης μέσα από την κίνησή της· χωρίς όμως να δηλώνει η ίδια παρούσα, αλλά αφήνοντας το κάθε έργο να γεννήσει τη δική του διαλεκτική. Το να χειρονομείς με μέσο τη ζωγραφική σήμερα, είναι από μόνο του μια μοναδική πρόκληση για την ιστορική αμνησία και την νέα ‘γλώσσα΄ που ορίζεται μέσω της ψηφιακής εικονογραφίας. Η Γκινοσάτη αναλογιζόμενη πάντα την κληρονομιά της αφηρημένης ζωγραφικής, προσδίδει ψευδαισθησιακή λάμψη αλλά και μια μορφή επιθετικότητας στα έργα της, πάντα με μέσο τις αυθόρμητες πινελιές, τις δραματικές σταγονές χρώματος, τα μεγέθη και τα όρια των επιφανειών.