Το θέατρο Άλμα φιλοξενεί το Σκοτεινό σπίτι του Νeil LaΒute, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα. Πρόκειται για ένα έργο που μιλά για τον πόνο, την απόρριψη, την κάθαρση, την συμφιλίωση …

Το παρελθόν και το παρόν σε μια πάλη άνιση χωρίς τελικό νικητή. Μια ιστορία που πήρε το ερέθισμά της από την αληθινή ζωή που δεν είναι πάντα βαμμένη με ροζ χρώματα και ξεδιπλώνεται με τρόπο απρόσμενο.

Δυνατά συναισθήματα που εναλλάσσονται πάνω στη σκηνή σ\’ ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Λαμπιούιτ, το έργο \’In a dark dark house (ελληνική απόδοση: Σκοτεινό σπίτι) που γράφτηκε το 2007.

Μετά την επιτυχία του στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο,  τα μέλη του θεατρικού οργανισμού Πρώτες Υλες παρουσιάζουν ξανά το έργο-κατάθεση ψυχής του δημιουργού του, στη σκηνή του θεάτρου \’\’Αλμα\’\’ στο Μεταξουργείο.

Το Σκοτεινό σπίτι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Lortel Theatre στη Νέα Υόρκη και πραγματεύεται την ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι βιώνουν ο καθένας από τη δική του πλευρά μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης : Στον αυλόγυρο μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής τα δύο αδέλφια έρχονται αντιμέτωπα με την αλήθεια. Ο Ντρου, ο μικρότερος,  βρίσκεται εκεί με δικαστική εντολή υπό ιατρική παρακολούθηση και καλεί τον μεγαλύτερο αδελφό του, Τέρυ να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι στην παιδική ηλικία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ένα φίλο της οικογένειας.

Η έκκληση του Ντρου γίνεται η αφορμή να έρθει στην επιφάνεια η εχθρότητα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο άνδρες. Μέσα από τον πόνο και την παραδοχή της προδοσίας τα αδέλφια αρχίζουν να ψηλαφούν το ανεξίτηλο ίχνος της βίαιης κακοποίησης που υπέστησαν μέσα και έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι απωθημένες μνήμες μιας σκοτεινής παιδικής ηλικίας στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή των δύο αγοριών, κηλιδωμένης ανεξίτηλα από την καταστροφική επιρροή της διπλής επίθεσης ενός βάναυσου πατέρα που βιαιοπραγεί συστηματικά και ενός νεαρού, του οποίου η επαναληπτική καταστροφική δράση καταλήγει σε έναν αληθινό ψυχικό φόνο.

Οι σκελετοί αυτού του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν όταν οι δύο άνδρες αναμετρώνται με τον πόνο και την προδοσία που σημάδεψε τη σχέση τους μια για πάντα…

Σκηνοθετικό σημείωμα

Είχα μια άσχημη παιδική ηλικία. Έπεσα θύμα κακοποίησης. Αν με ρωτάτε αν το έχω ξεπεράσει…Ας πούμε ότι έχω και κάποιες καλές μέρες τώρα πια. Ειναι παράξενο πως τελικά επιβιώνουμε και παίρνει η ζωή μας ένα σχήμα. Είμαι ακόμα εδώ, τελικά, οπότε δεν παραπονιέμαι. Και εσείς έχετε άλλο ένα έργο από εμένα. Έτσι όλα ισοφαρίζουν…Δεν είναι αστείο;

Αυτά είναι τα λόγια του συγγραφέα. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι πως κι εγώ νιώθω κάπως έτσι! Ευχαριστώ το Θοδωρή, το Γιώργο και τη Μαρία για την ανεπανάληπτη εμπειρία των προβών και όλους τους καλλιτέχνες που φώτισαν με το ταλέντο τους τα σκοτάδια του έργου!

Χρήστος Λύγκας

Συντελεστές:
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Εικαστικά: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video art: Βάνα Κωσταγιόλα
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Ηχητικό τοπίο: Γιώργος Πούλιος
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Χατζηιορδάνη
Γραφικά: Γιώργος Κτενίδης

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προϊστάκη