Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια στο ιστορικό και θεατρικό Ναύπλιο.
Ένα Τμήμα όχι μόνο της θεωρίας αλλά και της πράξης, ποιοτικό, δραστήριο, παραγωγικό που διεκδικεί την Αριστεία των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών παίρνει τις πνευματικές και υλικές του αποσκευές από το Ναύπλιο και στήνει «τη σκηνή» του στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.
Πρόκειται για ένα διήμερο αφιερωμένο στις θεατρικές Σπουδές, τις Παραστατικές Τέχνες, την Εκπαίδευση, τη θεατρική θεωρία και πράξη. Καθηγητές και διδάσκοντες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιπροσθέτως πολλοί που δίδαξαν κατά το παρελθόν και εκλεκτοί καλεσμένοι, θεωρητικοί του νεοελληνικού θεάτρου, του αρχαίου και του ευρωπαϊκού, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, θεωρητικοί και πρακτικοί των Παραστατικών Τεχνών και της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση μιλάνε για το σήμερα, το χθες και το αύριο του θεάτρου καθώς και για τις μορφές, τις ιδιαιτερότητες και τη θέση του στην αγορά εργασίας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Καλεσμένοι είναι και οι πανεπιστημιακοί Πρόεδροι των άλλων Θεατρικών Τμημάτων στην Ελλάδα, οι καθηγητές Π. Μαυρομούστακος και ο Σ. Τσιτσιρίδης. Τιμώμενη προσωπικότητα ο διαπρεπής σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός δίνει διάλεξη με θέμα του «Μια γλώσσα πίσω από τις γλώσσες», ενώ την ίδια μέρα μιλάνε και άλλοι δυνατοί σκηνοθέτες όπως, ο Κ. Αρβανιτάκης, η Α. Τομπούλη, ο Ν. Διαμαντής και οι ηθοποιοί, Κ. Χέλμη και Π. Σκουρολιάκος. Επίσης η πρώτη μέρα περιέχει και εισηγήσεις για τη Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση από τους ειδικευμένους καθηγητές του Τμήματος.
Την Κυριακή οι Παραστατικές Τέχνες και η Λογοτεχνία παίρνουν το λόγο ενώ συμπλέει και το Αρχαίο Θέατρο. Ο Κινηματογράφος αναζητά τη σχέση του με το Θέατρο και οι ειδικοί του χορού τη σχέση Χορού – Θεάτρου. Ο Σ. Τσακίρης, καταξιωμένος σκηνοθέτης, έχει το λόγο, ενώ σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, εικαστικοί ανταλλάσσουν απόψεις. Ο Π. Παπαγεωργόπουλος, ο Γ. Ψυχούλης, ο Κ. Ζαμάνης, η Α. Στούρνα, η Α. Καθαρίου, ο Τ. Λυκουρέσης, και ο Γ. Λεοντάρης μετά τις εισηγήσεις τους θα δώσουν το βήμα στην Τ. Αρσένη, η οποία μαζί με ένα πιανίστα και επτά λυρικούς τραγουδιστές θα προβεί σε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για την Όπερα και το Μουσικό Θέατρο, «Σκηνοθετώντας τη μουσική, από τον Figaro στο Cabaret».
Εκτός από τα βίντεο των φοιτητών, θα προβληθεί η εκπομπή «η πόλη μιλά» αφιέρωμα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο της Κατερίνας Ψυχογιού, παραγωγή του DRtV.
Στο χώρο υποδοχής αδημονεί για τα βλέμματα η έκθεση «ο Έρωτας ως Αντίσταση» με τις σκηνογραφικές «εγκαταστάσεις» των φοιτητών και διδάσκουσα την Αση Δημητρουλοπούλου. Επίσης και τα δύο απογεύματα θα εκτυλίσσεται σε έναν κλειστό χώρο στο ισόγειο η performance «Σου απλώνω το χέρι μου». Πρόκειται για συναντήσεις – διαλόγους φοιτητών και καλεσμένων συγγραφέων και καλλιτεχνών με θέμα τον έρωτα και αφορμή μια φωτογραφία.
Επίσης, στο χώρο της υποδοχής μια άλλη ενδιαφέρουσα αναδρομική έκθεση ενδύματος των φοιτητών και των αποφοίτων «Φοράμε αυτό που είμαστε, βλέπετε αυτό που είστε» έργα που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ενδυματολογίας, με την επιμέλεια της διδάσκουσας Ε. Βογιατζάκη – Κρουκόβσκι.
Το γεγονός όμως που θα απογειώσει αυτό το καλλιτεχνικό και πνευματικό διήμερο είναι οι εμπνευσμένες θεατρικές παραστάσεις των φοιτητών βασισμένες στις διδασκαλίες του Γ. Λεοντάρη, της Ά. Τσίχλη και της Χ. Ζώνιου καθώς και οι παραστάσεις σωματικής δραματικής μιμικής τέχνης βασισμένες στη διδασκαλία της Τ. Βασιλάκου.
Τη διήμερη εκδήλωση θα συνοδεύει η πιανίστα Λορένα Λευκοκοίλου και η σοπράνο Βάλια Αθανασιά, φοιτήτριες και οι δύο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.