Μία ξεχωριστή παράσταση επανέρχεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Η Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα) παρουσιάζει την οπτικοακουστική παράσταση “Θέατρα“, σε κείμενο του Olivier Py.

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, θα ξεδιπλωθεί και πάλι σε μία ιδιαίτερη παράσταση, με δύο περφόρμερ και πολλούς ισάξιους συμπρωταγωνιστές, το σπαρακτικό, καίριο και συμβολικό κείμενο του Ολιβιέ Πυ, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, σκηνοθέτη, ποιητή και  Διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Ο Οlivier Py με τα Θέατρα, φωτογραφίζει τις κοινωνίες της υποκρισίας, της βίας, του ρατσισμού, της αποικιοποίησης. Ένας νεαρός μαχαιρώνεται σε ένα δημόσιο δρόμο. Μισός Γάλλος, μισός Αλγερινός. Τον μαχαίρωσαν γιατί κοίταξε ερωτικά κάποιον άλλο νεαρό. Καθώς αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του, βλέπει σαν μαγνητοταινία σε rewind τα πιο σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της ζωής του.

Ο νέος αυτός άνθρωπος, μέσα από το κείμενο του Py απευθύνει ένα βαθύ κατηγορώ σε όλους τους γονείς που δημιούργησαν τις βίαιες και απάνθρωπες κοινωνίες. ‘’Κάθε νύχτα ονειρεύομαι εκείνο τον γκρίζο τόπο, εκεί όπου έρχονται κι άλλοι σακατεμένοι και βογκάνε και μ’ αγκαλιάζουν, έναν υπόγειο χώρο ακριβώς όπως του πρέπει να είναι, κάτι σαν τάφος, και πάνω απ’ τα κεφάλια μας χορεύουν οι γονείς μας’’.

Τα Θέατρα είναι μία παράσταση-ρέκβιεμ για τους ανώνυμους θυσιασμένους των καιρών μας. Ο Py αφήνει μία αχτίδα φωτός μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτή η αχτίδα είναι το Θέατρο, ο χώρος όπου οι νέοι άνθρωποι των πόλεων, που ζουν χωρίς ελπίδα και ιδανικά, μπορούν να συνευρεθούν και να ξαναβρούν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τη δημιουργία, και υπό την προστασία του Τράγου της αρχαίας τραγωδίας.

Η παράσταση παρουσιάστηκε με εξαιρετικό αντίκτυπο στο 2ο Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου “Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque”,  για τρεις μόνο παραστάσεις το Μάιο 2015 σε συνδιοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος  και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Η μετάφραση του κειμένου Θέατρα του Olivier Py κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

H Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) (www.violetlouise.com) έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών,το Φεστιβάλ Αισχυλείων και πολλούς άλους φορείς. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα της εγχώριας  ηλεκτρονικής μουσικής και έχει γρἀψει τη μουσική για τις παραστάσεις της, όπως και για το Εθνικό, για άλλες παραγωγωγές καθώς και για ταινίες μικρού μήκους.

Το 2011 παρουσίασε το πρώτο της μουσικό project της με τον τίτλο «Cardinals & Lovers» σε συνεργασία παραγωγής με τον Δημήτρη Καμαρωτό και το Studio 19. Την ίδια χρονιά παρουσίασε και την πρώτη της  performance με τίτλο «The Forest» στο Bios, σε σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική και ερμηνεία δική της. Συμμετείχε με μια mini performance στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τη σεζόν 2012-2013 παρουσίασε στο Θέατρο Θησείον την performance «Γράμματα στα Κοριτσάκια», βασισμένη στη μυστική αλληλογραφία του Lewis Carroll, συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και το 2014, την παράσταση “Στα Υπόγεια του BBC” στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Το 2015 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου “Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque”,  σε συνδιοργάνωση των Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την performance “Θέατρα” του Ολιβιέ Πυ. Έχει συμμετάσχει με παραγωγές της δύο φορές στο Φεστιβάλ Αισχυλίων καθώς και το Φεστιβάλ Διεθνούς Θεάτρου.

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

Σκηνοθεσία- Μουσική: Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα)

Performers: Παναγιώτης Γαρμπής – Λουίζα Κωστούλα

Μουσική – Sound Design: Violet Louise

Δημιουργική ομάδα στον Ηχητικό & Οπτικό Σχεδιασμό: Studio 19 -Άρης Παυλίδης

Σκηνογραφία-κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος