Στις 18 Δεκεμβρίου έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα η τρίτη ταινία της τριλογίας Hobbit. Την ίδια ημέρα, ξεκίνησε επίσης, το πιο φιλόδοξο ακαδημαϊκό πρότζεκτ έρευνας ακροατηρίου, το The World Hobbit Project.

Ερευνητές από 46 χώρες αναζητούν τη σημασία που έχει ο κόσμος της φαντασίας, μέσα από μια διεθνή μελέτη των ακροατηρίων της τριλογίας των ταινιών Χόμπιτ. Στηριζόμενοι σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2003 και 2004, με αντικείμενο μελέτης τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η έρευνα που διεξάγουμε τώρα για την τριλογία των ταινιών Χόμπιτ (www.worldhobbitproject.org) έχει σκοπό να καταγράψει, σε περισσότερες από 30 γλώσσες, απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Σε ποιους αρέσουν οι ταινίες Χόμπιτ και σε ποιους όχι;

Έχει διαφορά στην πρόσληψη και την αξιολόγηση αν κάποιος έχει διαβάσει και το βιβλίο του Χόμπιτ;

Πώς αξιολογούν διαφορετικά ακροατήρια το παίξιμο του Μάρτιν Φρίμαν ως Μπίλμπο;

Ποιος παίρνει μέρος σε online δραστηριότητες σχετικές με το Χόμπιτ, και τι ρόλο μπορεί να παίζουν αυτές στο πώς απαντούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα;

Πώς αντιλαμβάνεται το κοινό τις ταινίες σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Φινλανδία;

Όταν διαφορετικά ακροατήρια σκέφτονται την τριλογία, αισθάνονται ότι ανήκουν σε ευρύτερες κοινότητες;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που ελπίζουμε να διερευνήσουμε μέσω του ερευνητικού προγράμματος για το Χόμπιτ, τα οποία και σχετίζονται με μεγαλύτερα ερωτήματα αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει η φαντασία στη σύγχρονη κουλτούρα.

Πριν από δέκα χρόνια, η παρόμοια -αλλά μικρότερης  κλίμακας- έρευνα για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 25.000 απαντήσεις. Αυτή τη φορά, στοχεύουμε σε υψηλότερους στόχους.

Η έρευνα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την New Line Cinema και τον Peter Jackson. Ο σύνδεσμος για να ενημερωθείτε για το πρότζεκτ μας και -κυρίως- για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, είναι διαθέσιμος εδώ: www.worldhobbitproject.org.

Η Ελληνική ομάδα του πρότζεκτ από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) αποτελείται από τις: Δρ. Λίζα Τσαλίκη (επίκουρη καθηγήτρια), Δρ. Δέσποινα Χρονάκη και Σόνια Κοντογιάννη.