Τα 46α Δημήτρια παρουσιάζουν την Αυστριακή Vegetable Orchestra, σε δύο ιδιαίτερες μουσικές βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Η «Vegetable Orchestra» (Ορχήστρα Λαχανικών) ιδρύθηκε το 1998 στη Βιέννη και αποτελείται από δώδεκα μέλη με διαφορετικό καλλιτεχνικό «ιστορικό». Μουσικοί, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, σχεδιαστές πολυμέσων και ηχοτοπίων απαρτίζουν αυτό το ιδιαίτερο μουσικό σύνολο που παίζει μουσική, χρησιμοποιώντας για μουσικά όργανα φρέσκα λαχανικά, τα οποία «κατασκευάζονται» για κάθε συναυλία, ακόμη και για κάθε πρόβα! Η χρήση οργάνων-λαχανικών δημιουργεί ένα νέο, μοναδικό ηχητικό τοπίο, το οποίο διαφοροποιείται από τα συνήθη μουσικά ακούσματα που βασίζονται στη χρήση κλασικών μουσικών οργάνων.

Μια συναυλία της «Vegetable Orchestra» διεγείρει όλες τις αισθήσεις, καθώς μετά από τα πρώτα λεπτά μια υπέροχη μυρωδιά λαχανικών πλανάται στην ατμόσφαιρα. Εν είδη encore, στο τέλος της κάθε συναυλίας, προσφέρεται στο κοινό φρέσκια σούπα λαχανικών, που σερβίρουν οι ίδιοι οι μουσικοί.

Οι θεατές μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα «όργανα» που χρησιμοποιήθηκαν ή και να τα πάρουν μαζί τους! Ποια άλλη ορχήστρα μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο στο ακροατήριό της;

H «Vegetable Οrchestra» έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 συναυλίες σε πολλούς και συχνά αντισυμβατικούς χώρους, σε παραδοσιακές αίθουσες συναυλιών αλλά και σε θερμοκήπια, σε ορεινά καταφύγια, σε κλαμπ, ακόμη και σε πλοία, και έχει λάβει μέρος σε σημαντικά φεστιβάλ. Μουσικά σύνορα δεν υπάρχουν για την «Vegetable Orchestra», καθώς στη δουλειά της συναντιούνται τα πιο διαφορετικά μουσικά είδη: house, free jazz, noise, dub, κ.ά.. Το μουσικό πεδίο του όλου εγχειρήματος εξελίσσεται διαρκώς, νέες ηχητικές δυνατότητες δοκιμάζονται, νέα λαχανικά-όργανα εντάσσονται σε αυτό, ενώ οι εγγενείς ήχοι τους καθορίζουν συχνά και την εκάστοτε αισθητική κατεύθυνση.

Ορχήστρα Λαχανικών: Jürgen Berlakovich, Nikolaus Gansterer, Susanna Gartmayer, Barbara Kaiser, Matthias Meinharter, Jörg Piringer, Ernst Reitermaier, Richard Repey, Ingrid Schlögl, Marie Steinauer, Ulrich Troyer, Tamara Wilhelm.

Ήχος: Christina Bauer, Lutz Nerger, Klaus Hallmann
Συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

http://www.vegetableorchestra.org/

 

Στα 46α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2011