Με επιτυχία και στο κλίμα που του αρμόζει συνεχίζεται για έβδομη ημέρα το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Με επιτυχία και στο κλίμα που του αρμόζει συνεχίζεται για έβδομη ημέρα το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το χολιγουντιανό στιλ της έναρξης κρατάει καλά ακόμα, με την προβολή, μόλις πριν δύο ημέρες, της ταινίας του αγαπημένου μας Woody Allen και του πολυαναμενόμενου φιλμ «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ» με πρωταγωνιστή τον εξίσου αγαπημένο – προφανώς για διαφορετικούς λόγους – Brad Pitt.


Το Cassandra s Dream του Woody Allen, το οποίο είναι εκτός συναγωνισμού, δεν έχει καμία σχέση με τις ιδιαίτερα έξυπνου χιούμορ ταινίες, που μας είχε συνηθίσει ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης. Στην ουσία πρόκειται για μία ιστορία δύο αδελφών, τους οποίους ενσαρκώνουν ο Ewan McGregor και ο Collin Farel, οι οποίοι μπλέκουν με την μαφία λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εξοχο το εγκλημα και οι φόνοι κυρίως, έξοχες και οι ερμηνείες. Και για το πιο κοσμικό κομμάτι της ιστορίας, ο Woody Allen εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με τη συνοδεία της γλυκύτατης συζύγου του, η οποία ήταν ντυμένη κι αυτή στα κόκκινα.


Από την άλλη το remake της παλιάς ιστορίας του Τζέσε Τζέιμς και της δολοφονίας του από ένα πρώην μέλος της συμμορίας του, τον δειλό Μπομπ Φορντ, από τον Αντριου Ντόμινικ με πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πίτ και τον Κέισι Αφλεκ, απέσπασε μέτριες κριτικές και αυτό οφείλεται κυρίως στον αργό ρυθμό του, διάρκειας δυόμιση ωρών. Παρόλα αυτά η φωτογραφία άρεσε και οι ερμηνείες συγκρίθηκαν με αυτές του Actors Studio.


Με πολιτικές – ιδεολογικές ανησυχίες έκανε την εμφάνιση της η Σαρλίζ Θερόν, εκφράζοντας την ελπίδα και την επιθυμία να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, επηρεασμένη από την νέα της ταινία In The Valley of Elah, που προωθεί, η οποία βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός στρατιώτη που εξαφανίζεται αφού υπηρετεί τη θητεία του στο Ιράκ.


Την έκτη ημέρα του Φεστιβάλ, 3 Σεπτεμβρίου, όλα τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στο μεγάλο αφιέρωμα των Spaghetti Westerns, και κυρίως στο πρώτο κομμάτι του, το Eastern Western: The Impact of the Spaghetti Western in Asia and America (η επίδραση των Spaghetti Westerns στην Ασία και την Αμερική).


Στη Sala Conferenze Stampa του Palazzo del Casinò οι εξής κύριοι Sadao Yamane, Richard Corliss, Jim Hoberman, Marco Giusti και Manlio Gomarasca δημοσιογράφοι και experts στα Speghetti Westerns συζήτησαν επί του θέματος, επηρεασμένοι από φιλμάκια του Akira Kurosawa, καταλήγοντας στο γεγονός ότι σκηνοθέτες από τον Martin Scorsese μέχρι και τον Quentin Tarantino, ο οποίος προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην παρουσίαση, και από τον John Woo μέχρι τον Johnnie To, επηρεάστηκαν από αυτά, αφού τις τελευταίες δεκαετίες τα Spaghetti Westerns έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση επάνω στον κινηματογράφο. Σκεφτείτε μόνο ότι μετά από σαράντα χρόνια από την ταινία του Sergio Leone s, A fistful of dollars (Μια χούφτα δολάρια), και την είσοδο του Client Eastwood στη μεγάλη οθόνη, τα Spaghetti Westerns συνεχίζουν να έχουν ακόμη επιρροή πάνω στους μεγάλους σκηνοθέτες.


Για την έβδομη ημέρα, 4 Σεπτεμβρίου, μας περιμένουν προβολές, όπως το Staub του Hartmut Bitomsky, το Exodus του Penny Woolcock, και το Lou Reed s BERLIN της Julian Schnabel. Στο διαγωνιστικό μέρος έχουμε το Help Me Eros του Lee Kang Sheng s, το ενδιαφέρον φιλμάκι με αποσπάσματα από τη ζωή του Bob Dylan του Todd Haynes’s με τίτλο I m not There και την ταινία του Andrea Porporati’s, Il dolce e l amaro. Επίσης, θα προβληθεί αφιέρωμα στον Michelangelo Antonioni και τον Alberto Grifi.