O διάσημος θεατρικός συγγραφέας Τom Stoppard επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, με το The Hard Problem και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το προβάλλει σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση, από το Dorfman Theatre του Λονδίνου, τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015.

«Διεγείρει. Παρασύρει. Ένα πλούσιο έργο που βρίθει ιδεών».
Guardian

«Ευφυής, ως συνήθως, επάνοδος για τον Tom Stoppard».

«Πνευματικά φορτισμένο. Πάλλεται από ενδιαφέρουσες ιδέες. Κομψή προσέγγιση από τον Nicholas Hytner».
Evening Standard

«Το έργο αυτό, σφραγισμένο από το πικρό, ειρωνικό χιούμορ και την ακτινοβόλο ευφυΐα του Stoppard και σκηνοθετημένο με υποδειγματική διαύγεια από τον Hytner, έρχεται αντιμέτωπο, κατά συγκινητικό τρόπο, με βαθιά ερωτήματα: τι μας κάνει αυτό που είμαστε και ποιες είναι οι συνέπειες του υλισμού;», έγραψαν οι Financial Times για τη νέα θεατρική δημιουργία του πολυβραβευμένου δραματουργού και σεναριογράφου Tom Stoppard [Τομ Στόππαρντ] με τίτλο The Hard Problem [Το δύσκολο πρόβλημα].

Η παράσταση The Hard Problem είναι μια ακόμη επιτυχημένη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τις οποίες προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό το Μέγαρο Μουσικής για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία
και το Βρετανικό  Συμβούλιο.

Η Xίλαρυ, η πρωταγωνίστρια του έργου, είναι μια νεαρή ψυχολόγος-ερευνήτρια σε ινστιτούτο μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου, που έρχεται αντιμέτωπη με αδυσώπητα ερωτήματα στον χώρο εργασίας της, όπου συναντώνται η Ψυχολογία και η Βιολογία. Αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την ύλη, τότε τι είναι η συνείδηση; Αυτό είναι «το δύσκολο πρόβλημα» που φέρνει τη Χίλαρυ σε σύγκρουση με τον Σπάικ, τον πρώτο της μέντορα, τον Λήο, τον εργοδότη της και τον Τζέρι, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του ινστιτούτου όπου εργάζεται. Θα έρθει άραγε κάποια μέρα που οι υπολογιστές και ο μαγνητικός τομογράφος θα απαντήσουν στα ερωτήματα τα οποία θέτει η Ψυχολογία; Στο μεταξύ, όμως, η Χίλαρυ χρειάζεται απεγνωσμένα ένα θαύμα…

Ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Τομ Στόππαρντ  είναι ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς της γενιάς του. Έργα του παίζονται σε όλο τον κόσμο, ενώ η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας υπήρξε μακρόχρονη και ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχει γράψει πλήθος έργα για τη σκηνή, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχει τιμηθεί με ένα όσκαρ (ως συν-σεναριογράφος της ταινίας Ερωτευμένος Σαίξπηρ) και με τέσσερα βραβεία Τόνυ. Ο διεθνούς φήμης Στόππαρντ, μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα σενάρια για τα φιλμ Brazil (1985), Ρώσικη εστία (1990), Ο Ρόζενκραντς και ο Γκλίντενστερν είναι νεκροί (1990, Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας) και Άννα Καρένινα (2012), καθώς και τα θεατρικά Arcadia, The Real Thing και Rosencrantz and Guildenstern Are Dead. Συμμετείχε ακόμη στη συγγραφή των σεναρίων των ταινιών Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία του Στήβεν Σπήλμπεργκ και Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη του Τιμ Μπάρτον.

Προσφιλή του θέματα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λογοκρισία και η πολιτική ελευθερία, ενώ μέσα από τα έργα του εκφράζει τους φιλοσοφικούς αλλά και γλωσσολογικούς του προβληματισμούς. Έχει επηρεαστεί από πολωνούς και τσέχους συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου. Έχει επίσης μεταφράσει στα αγγλικά θεατρικά έργα των Μρόζεκ, Σνίτσλερ, Χάβελ και Νέστροϋ.

Ο Τομ Στόππαρντ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Τόμας Στράουσλερ, γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1937, την οποία εγκατέλειψαν δύο χρόνια αργότερα οι εβραϊκής καταγωγής γονείς του για να διαφύγουν των διώξεων της επικείμενης ναζιστικής κατοχής. Ύστερα από μια μικρή οδύσσεια με μεταναστευτικούς σταθμούς στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και την Ινδία, η οικογένεια εγκαταστάθηκε τελικώς στη Βρετανία το 1946. Ο Τομ Στόππαρντ εγκατέλειψε το σχολείο στα δεκαεπτά του για να εργαστεί σε εφημερίδα του Μπρίστολ ως δημοσιογράφος και κατόπιν ως θεατρικός κριτικός. Το 1960, στράφηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων.

O Τομ Στόππαρντ έχει παρασημοφορηθεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και χρίσθηκε ιππότης το 1997. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Βρετανίας, του American Theater Hall of Fame και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Γέηλ, Καίμπριτζ και Οξφόρδης. Το 2008, εξελέγη από τους αναγνώστες του περιοδικού Time στην 76η θέση των 100 περισσότερο επιδραστικών προσωπικοτήτων όλου του κόσμου. Του έχουν επίσης απονεμηθεί τα βραβεία των θεατρικών κριτικών του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, της βρετανικής εφημερίδας Evening Standard σε διάφορες κατηγορίες, καθώς και τα βραβεία Laurence Olivier, Giles Cooper, Critic’s Circle και Italia (ραδιοτηλεόραση). Το 2013, αποδέχθηκε το λογοτεχνικό βραβείο PEN Pinter (Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και το βραβείο Laurel για τα επιτεύγματά του ως σεναριογράφου (ΗΠΑ). Στα κινηματογραφικά του βραβεία συμπεριλαμβάνεται ακόμη η Aσημένια Άρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου για τον Ερωτευμένο Σαίξπηρ (1999).

NT LIVE – «Τhe Hard Problem» («Το δύσκολο πρόβλημα»)

Σκηνοθεσία: Nicholas Hytner
Σκηνικά-κοστούμια: Βοb Crowley    
Σχεδιασμός φωτισμών: Mark Henderson                  
Σχεδιασμός ήχων: Paul Arditti

Διανομή:
Kristin Atherton (Elaine)
Anthony Calf (Jerry)
Vera Chok (Bo)
Jonathan Coy (Leo)
Rosi Hilal (Julia)
Damien Molony (Spike)
Lucy Robinson (Ursula)
Parth Thakerar (Amal)
Olivia Vinall (Hilary)
Hayley Canham/Daisy Jacob/
Eloise Webb (Kathy)

Με αγγλικούς υπότιτλους

Photo: Johan Persson