Για πρώτη φορά το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο New York Photo Festival 09, παρουσιάζοντας έργα του νικητή του βραβείου Cedefop/Thessaloniki Photomuseum \’07, Sirio Magnabosco και της νικήτριας της Photobiennale \’08, Μυρτώς Παπαδοπούλου.

Το βραβείο Cedefop/Thessaloniki Photomuseum θεσμοθετήθηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της 19ης Φωτογραφικής Συγκυρίας το 2007. Έχει ως θεματικό άξονα την έννοια της εργασίας, στοχεύοντας στη συλλογή εργασιών με κοινωνικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον. Τα έργα των νικητών του διεθνούς αυτού βραβείου, στους οποίους προσφέρεται το χρηματικό ποσό των 5.000€, παρουσιάζονται και σε μία έκθεση.

Το 2007 το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Sirio Magnabosco (Ιταλία) για τη σειρά των φωτογραφιών με τίτλο The Wait και η έκθεση των βραβευμένων έργων του παρουσιάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Photobiennale / 20ής Φωτογραφικής Συγκυρίας Απρίλιος-Μάιος 2008. Διάκριση δόθηκε στους Marc Curran (Ιρλανδία) και Ingar Krauss (Γερμανία).

Το 2008 στο πλαίσιο της Photobiennale / 20ής Φωτογραφικής Συγκυρίας Απρίλιος-Μάιος 2008 το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη Μυρτώ Παπαδοπούλου για τη σειρά των φωτογραφιών με τίτλο Out on a limb, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέκτησαν αντίστοιχα οι Heiko Specht (Γερμανία) και Ralf Tooten (Ταϊλάνδη). Στο πλαίσιο της Photobiennale η Μυρτώ Παπαδοπούλου κέρδισε επίσης το Βραβείο Epson – Exceed Your Vision, το οποίο απονεμήθηκε μετά τη λήξη των συνεδριάσεων των portfolio reviews από 23 reviewers.