H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ομαδική έκθεση The Breeder Series με limited edition έργα…

… των Ανδρέα Αγγελιδάκη, Γιάννη Βαρελά / Αλέξανδρου Τζάννη, Αντώνη Κατσούρη, Άγγελου Παπαδημητρίου, Στέλιου Φαϊτάκη, HOPE.

Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση πολλαπλών έργων που φιλοξενεί η γκαλερί μετά την Oblong Series με έργα του Γιάννη Βαρελά πέρσι τον Δεκέμβριο.

O  Ανδρέας Αγγελιδάκης παρουσιάζει μία νέα σειρά πολλαπλών έργων τα οποία διαπραγματεύονται ιδέες για την καταναλώση και την πνευματική ιδιοκτησία. Συνδυάζοντας εικόνες της Αρχαίας Ρώμης από χαρακτικά του 18ου αιώνα (που είναι copyright free) με σύγχρονα ερείπια του διαδικτύου και ψηφιακά δημιουργημένες εικόνες από βράχια ο Αγγελιδάκης δημιουργεί τυπώματα σε καμβά αλλά και σε χάρτινα κουτιά. Τα έργα αυτά αφορούν την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να καταναλώσει μέχρι και την πιο εφήμερη ιδέα και την διαρκή αναζήτηση του για το επόμενο αντικείμενο του πόθου.

Η έκθεση περιλαμβάνει και το πρώτο πολλαπλό έργο του Στέλιου Φαϊτάκη, που πρόκειται για μία μεταξοτυπία 50 αντιτύπων αριθμημένων και υπογεγραμμένων από τον καλλιτέχνη. Ο τίτλος του είναι Flood και απεικονίζει με δραματικό τρόπο μία πλημμύρα σε ένα αστικό τοπίο όπου φιγούρες με φωτοστέφανα κάνουν σερφ εν μέσω καρχαριών γύρω από ουρανοξύστες. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό έργο του Στέλιου Φαϊτάκη που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γλώσσα του, τις αναφορές στην Βυζαντινή αγιογραφία, την αναγεννησιακή ζωγραφική, τον μεξικάνικο μουραλισμό και τις ασιατικές τέχνες.

Τα έργα του street artist ΗΟΡΕ είναι ψηφιακές εκτυπώσεις (20 αντίτυπα) όπου οι ασπρόμαυρες τοτεμικές συνθέσεις του δεσπόζουν μπροστά από έντονο μονοχρωματικό φόντο. Στοιχεία από αρχαία γλυπτά συνδυάζονται με εικόνες από b-movies και παλαιομοδίτικα παιχνίδια δημιουργώντας αναπάντεχα οπτικά αποτελέσματα, που άλλωστε χαρακτηρίζουν όλη την πρακτική του HOPE.

themoonseries είναι η πρώτη σειρά εικόνων ενός σποραδικού project-σε- εξέλιξη, που επιμελείται ο Αντώνης Κατσούρης. Με αναφορές στον φολκλορισμό, στην αφέλεια και στο «υψηλό» του τοπίου, οι φωτογραφίες της themoonseries προέρχονται από vintage βιβλία, που έχουν για τίτλους ονόματα χωρών της Βορείου Ευρώπης. Ανώδυνα αναχρονιστική και ελαφρά ρομαντική, η αισθητική αυτών των φωτογραφιών (αγνοημένη από την ιστορία της φωτογραφίας) έχει επηρεάσει το έργο σύγχρονων φωτογράφων – του Torbjorn Rodland, της Collier Schorr ή του Wolfgang Tillmans – και μέσα από την themoonseries ξανα-ανακαλύπτεται και ξανα-χρησιμοποιείται σημαδεμένη (ή μήπως «φιλημένη»;) από τα μονοχρωματικά μοτίβα της σελήνης… Που αφηρημένα και ελλειπτικά μεταμορφώνουν αυτές τις φωτογραφίες σε μια σειρά από ΟΠΤΙΚΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑ. Οι δέκα εικόνες της themoonseries επιθυμούν επίσης, να είναι ατοπικές και «ανώνυμες» όσο και η αφήγηση μιας ιστορίας ή ενός παραμυθιού, που ξαφνικά όμως διακόπτεται… Μετέωρες. Και έτσι, χωρίς κέντρο, χωρίς έλεγχο και βυθισμένες στην υπνωτιστική αισθητική της σιωπής/της παύσης, οι εικόνες της themoonseries θα μπορούσαν να είναι οι χάρτινες εκδοχές των αναρτήσεων ενός op tumblr μίας μετα-ειρωνικής εποχής. Του τώρα. Το έργο του Αντώνη Κατσούρη είναι ένα περιοδικό 10 σελίδων που κυκλοφορεί σε 10 αριθμημένα αντίτυπα και διατίθεται είτε ανά σελίδα είτε ανά τεύχος.

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου παρουσιάζει μία σειρά από μοναδικά χειροποίητα βάζα πορσελάνης (1996), καθένα από τα οποία απεικονίζει τα διάφορα πάθη του καλλιτέχνη (θέατρο, βιβλία, χαρά, αγαπητικός, θάνατος, λουλούδια). Τα γλυπτικά αντικείμενα από πορσελάνη του Παπαδημητρίου με άμεσες αναφορές στην κιτς κουλτούρα προδίδουν έντονες μνήμες του καλλιτέχνη με μία νοσταλγική διάθεση. Ένας από τους πιο επιφανείς καλλιτέχνες της γενιάς του ο Παπαδημητρίου ξεχωρίζει για την πολύπλευρη αντισυμβατική του καριέρα στον χώρο των τεχνών.

Ο Γιάννης Βαρελάς και ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιούργησαν την δική τους εκδοχή ημερολόγιου τοίχου με εναλλάξ επεμβάσεις, κολάζ και ζωγραφική, σε σελίδες vintage ημερολόγιων, αποτείοντας φόρο τιμής στον συνδυασμό σέξυ αμαξιών και ωραίων κοριτσιών. Το έργο είναι μία ειρωνική ματιά στον ερωτισμό των συνεργειών αυτοκινήτων περασμένων δεκαετιών. Ο κάθε μήνας έχει την δική του εκδοχή σε τρία αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα. Η παρουσιάση του ημερολογίου ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση ενός αγωνιστικού Renault μέσα στην γκαλερί,  ο χώρος της oποίας άλλωστε λειτούργησε και ως συνεργείο αυτοκινήτων την δεκαετία του 80.

1.
HOPE
Untitled
2012
ψηφιακή εκτύπωση
100x110cm
edition of 20
αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη
250 ευρώ +ΦΠΑ
Παραχώρηση The Breeder

2.
Στέλιος Φαϊτάκης
Flood
2012
μεταξοτυπία
70×60 cm
edition of 50
αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη
600 ευρώ + ΦΠΑ
Παραχώρηση The Breeder