Μια μεγάλη reggae βραδιά σε μια πανδαισία φωνητικής τελειότητας και dub ήχων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε Πάτρα, Αθήνα και

Βόλο, οι θαυμαστές του είδους! Μια ευλογημένη συνεύρεση με τα δύο μεγαλύτερα Reggae φωνητικά σύνολα του κόσμου μαζί με ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της dub σκηνής.

Οι ανεπανάληπτοι Abyssinians κι οι εκπληκτικοί Congos θα επισκεφτούν τη χώρα μας στα πλαίσια της Voices of Jamaica Tour σε τρία βράδια που ψυχή και καρδιά θα γίνουν ένα. Επίτιμος καλεσμένος τους ο εκρηκτικός Aba Shanti – I ο απίστευτος θρύλος της Αγγλικής σκηνής και παγκόσμια μορφή της dub μουσικής. Τόσο το πολυάριθμο κοινό της Πάτρας όσο κι αυτά της Αθήνας και του Βόλου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα.

Οι The Abyssinians αποτελούν αναμφίβολα το καλύτερο roots harmony vocals τρίο στην ιστορία της Reggae. Η δύναμη της φωνής, η αρτιότητα των μελωδιών κι η βαθιά πνευματική υπόσταση των τραγουδιών τους παρασύρουν σε μια ανάταση ψυχής και πνευματικής απόλαυσης.

Σχηματίστηκαν το 1969 κι ιδρυτικά μέλη ήταν οι Donald Manning, Bernard Collins και Linford Manning. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το ιστορικό κι ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή τραγούδια της Reggae το “Satta Massagana” ηχογραφημένο στο στούντιο του περίφημου παραγωγού Coxson Dodd’s  “One label”. Ένα τραγούδι κυριολεκτικά εθνικός ύμνος, στην Αιθιοπική μάλιστα γλώσσα, για τους Rastafari ολόκληρου του πλανήτη.

Βαθιά πνευματικοί άνθρωποι εξάλλου οι Abyssinians είχαν και συνεχίζουν να ασχολούνται ενεργά με τα προβλήματα του λαού τους και συχνά τους συναντά κανείς, όταν δεν τραγουδούν,  να επισκέπτονται χωριά και να διαβιώνουν με τους ντόπιους, να συζητούν μαζί τους και να τους διδάσκουν. Ολόκληρη αυτή η εμπειρία και η δύναμη της έχει αποτυπωθεί στους στίχους και τη μουσική τους γενικότερα.
Μετά την επιτυχία τους συνέχισαν να γράφουν εξαιρετικά κομμάτια όπως τα «Declaration of Rights,» «Yi Mas Gan.» and “Let My Days Be Long” με αποτέλεσμα 2 καταπληκτικά reggae album “Forward On To Zion” (1976) και “ARISE” (1978).

Τo group χώρισε το 1980 για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να ξανασμίξουν 9 χρόνια αργότερα. Αποτέλεσμα ήταν το ανεπανάληπτο “REUNION”, ένα από τα καλύτερα album των Abyssinians και της Reggae γενικότερα.

Από το 2004 και μετά εμφανίζονται σε συναυλίες συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα να χαρίζουν μοναδικές στιγμές στο κοινό τους και να γεμίζουν με τις υπέροχες και μοναδικές φωνές τους τις ψυχές μας.

Δίπλα τους σε μια ιστορική βραδιά οι αισθαντικοί The Congos ένα από τα σπουδαιότερα reggae φωνητικά σύνολα της Jamaica που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ένα τρίο με τεράστια δυναμική την οποία το ελληνικό κοινό βίωσε σε μια sold out ανεπανάληπτη βραδιά όταν εμφανίστηκαν επί σκηνής στον Βοτανικό μαζί με τους Lee Perry και Max Romeo [http://www.dailymotion.com/video/xcq42p_the-congos_music].

Σε συνεργασία με τον Lee Scratch Perry έχουν ηχογραφήσει στο στούντιο “Black Ark”, το κλασσικό – αριστούργημα και album ορόσημο για την Roots Reggae – “Ηeart of the Congos” [1977]. Η συμβολή του Lee Perry στην ομάδα εξάλλου υπήρξε καταλυτική αφού την μεγάλωσε με την προσθήκη του Watty Burnett. Το “Ηeart of the Congos” μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ιδιοφυές album σε ολόκληρη την καριέρα του Lee Scratch’s Perry. Οι Congos σχηματίστηκαν αρχικά ως δίδυμο από τους «Ashanti» Roy Johnson (τενόρος) και Cedric Myton (φαλσέτο), ενώ αργότερα έγιναν τρίο με την προσθήκη του Watty Burnett (βαρύτονος). 

Λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στη συνέχεια ο Burnett εγκατέλειψε την ομάδα, ενώ σύντομα, ακολουθήθηκε κι ο Johnson, ο οποίος ξεκίνησε σόλο καριέρα. Στα μέσα όμως των 90’s, οι Congos επανασχηματίστηκαν με τη συμμετοχή του Myton και του Burnett και με τη καινούργια συμμετοχή του Lindburgh Lewis ηχογραφώντας πολλά album στη συνέχεια. Το 2009, οι Myton, Burnett και Johnson επανενώθηκαν με τον Lee Perry για να ηχογραφήσουν το album “Back in the Black Ark”.

Το άκουσμα και μόνο του ονόματος του Aba Shanti-I προκαλεί ρίγη στους απανταχού λάτρεις του Soundsystem. Ένας ιερέας, ένας αδιαμφισβήτητος εργάτης και ταυτόχρονα πρίγκιπας της Dub. Απλά ένα από τα καλύτερα κι εκρηκτικότερα Soundsystem του κόσμου. Αυτός ο απίστευτος θρύλος της Αγγλικής σκηνής και παγκόσμια μορφή της dub μουσικής, selector και dj ταυτόχρονα, ένας μουσικός με αποδεδειγμένα απίστευτες δυνατότητες έρχεται με πολλά δυναμικά dub plate και special στις βαλίτσες του για να προσφέρει ένα Hardcore Dub υπερθέαμα όπως μόνο αυτός ξέρει.