Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θέλοντας να προϊδεάσει το κοινό για το θεματικό κύκλο Τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης και ο άνθρωπος, που θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο, παρουσιάζει το προοίμιο αυτού με θέμα το Νερό.

Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση-εγκατάσταση με θέμα το Νερό, που θα πραγματοποιηθεί περιμετρικά της Αποθήκης Α’, σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα έργο από κάθε καλλιτέχνη που έχει επιλεχθεί για την τελική φάση του βραβείου Pictet, τα αοποία θα παρουσιαστούν με το ξεκίνημα του θεματικού κύκλου, μεταξύ άλλων, στην έκθεση με θέμα το Νερό.
 
To Βραβείο Pictet, των Pictet & Cie οι οποίοι συνεργάζονται με τους Financial Times για τη διεθνή κάλυψή του, είναι ένα παγκόσμιο βραβείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φωτογραφία και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η αποστολή του είναι, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτογραφίας, να επικοινωνήσει μηνύματα ζωτικής σημασίας σε ένα παγκόσμιο κοινό. Πρόκειται για ένα μοναδικό στόχο, όπου η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.

Κάθε χρόνο το Prix Pictet αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το θέμα για το 2008 είναι το νερό. Άλλωστε, στο νερό γίνονται ορατές και οι πρώτες και πιο συγκλονιστικές αλλαγές του κλίματος: απειλούνται τα αποθέματα τροφής μας, η υγεία μας, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, το έδαφος όπου κατοικούμε, η ειρήνη και η ασφάλεια μας.

Στην τελική φάση του Prix Pictet 2008 επελέγησαν οι Benoit Aquin – Καναδάς, Edward Burtynsky – Καναδάς, Jesus Abad Colorado – Κολομβία, Thomas Joshua Cooper – ΗΠΑ, Sebastian Copeland – Μεγάλη Βρετανία/Γαλλία, Christian Cravo – Δανία/Βραζιλία, Lynn Davis – ΗΠΑ, Reza Deghati – Γαλλία/Iράν, Susan Derges – Μεγάλη Βρετανία, Malcolm Hutcheson – Μεγάλη Βρετανία, Chris Jordan – ΗΠΑ, Carl De Keyzer – Βέλγιο, David Maisel – ΗΠΑ, Mary Mattingly – ΗΠΑ, Robert Polidori – Καναδάς, Roman Signer – Ελβετία, Jules Spinatsch – Ελβετία και Munem Wasif – Μπανγκλαντές.

Την επιμέλεια της έκθεσης/εγκατάστασης έχουν οι Gabriel Bauret και Βαγγέλης Ιωακειμίδης, τη σύλληψη και το σχεδιασμός αυτής η Ράνια Σταματάκη και ο Άκης Ταλιαδώρος, ο συντονισμός της παραγωγής είναι της prodACTion και οι ψηφιακές εκτυπώσεις του Γαλόνη.