Το Beton 7 εγκαινιάζει στις 14 Ιουνίου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Temporarily Lost, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2016.

H έκθεση βασίζεται στην κεντρική θεματολογία του φεστιβάλ (mis/displaced) και ειδικότερα πραγματεύεται την έννοια του misplaced, που μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως κάτι το τοποθετημένο σε λάθος μέρος, είτε ως κάτι που είναι χαμένο προσωρινά από την κοινή θεά.

Η διττή έννοια της λέξης αφήνει αρκετά περιθώρια στη καλλιτεχνική ερμηνεία της.

Στην έκθεση οι συμμετέχοντες προσπαθούν να οπτικοποιήσουν αυτή τη διττή σημασία χρησιμοποιώντας διαφορετικές ερμηνευτικές μεθόδους με κοινό εργαλείο τη φωτογραφία.

Άλλοτε αρχίζοντας από την απεικόνιση ενός υπαρκτού τόπου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως misplaced, ψάχνοντας τόπους μέσα από μια αφήγηση μεταξύ του υπαρκτού και του φανταστικού ή ακόμα και του μυθολογικού, βρίσκοντας/ανακαλύπτοντας το προσωρινά χαμένο μέσα από εικόνες που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας και τούς χώρους που υπάρχουν στο «ενδιάμεσο» του οπτικού μας πεδίου.

Χρησιμοποιώντας την ίδια την εικόνα για να δημιουργήσουν τόπους που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν παρά μόνο ως εικονικοί, αμφισβητώντας την ιδιότητα – δυνατότητα της εικόνας να ορίζει έναν τόπο ως υπαρκτό.

Παίζοντας με την ίδια την υλική υπόσταση της φωτογραφίας ως ένα αντικείμενο που μπορεί να είναι τοποθετημένο λάθος, ή ακόμα και της ίδιας της φωτογραφικής μηχανής ή και του φωτογράφου ως τοποθετημένου στο λάθος σημείο.

Είναι όμως δυνατόν ένας τέτοιος τόπος να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και να είναι κάτι περισσότερο από προσωρινός;

Έχει άραγε η φωτογραφική εικόνα/δημιουργία την ικανότατα να ορίζει έναν τόπο και να του δίνει μονιμότητα ακόμα και αν αυτός είναι προσωρινός και μη άμεσα ορατός;

Τελικά μπορεί μια έκθεση να είναι misplaced ή ακόμα και temporarily lost;

Καλλιτέχνες:

Μυρτώ Στείρου, Αλέξης Βασιλικός, Μαρί Μασουρίδου, Άκης Καράνος, Em Kei, Christiane Peschek, Dominika Gęsicka, Zhao Qian, Michel Le Belhomme

Επιμέλεια έκθεσης: Apostolos Zerdevas / Απόστολος Ζερδεβάς