Η Chili Art Galleryσας προσκαλεί σε ένα “Ταξίδι στον Κόσμο των Λέξεων και των Εικόνων”, την έκθεση φωτογραφίας του Φιλίπ Γκινέ, που εγκαινιάζει στις 14 Δεκεμβρίου 2013.

Η εικόνα γίνεται φωτογραφία. Οι αναμνήσεις από αυτά που ζήσαμε γλιστρούν μέσα από την κλεψύδρα της ζωής…. πολύ συχνά περνάμε δίπλα από κρυμμένους θησαυρούς στην άκρη ενός μικρού μονοπατιού, ή στην στροφή ενός δρόμου ή πίσω από μια συστάδα δένδρων, χωρίς να βλέπουμε τις γέρικες χορταριασμένες πέτρες, που φορούν κολιέ από κισσό, τα γυμνά κλαδιά τους, που σαν κινέζικη σκιά του χειμώνα ξεδιπλώνονται με φόντο τον ορίζοντα, έναν ορίζοντα που μοιάζει να φλέγεται μέσα σε πορφυρά σύννεφα …

Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και το νου μας σε όλη αυτή την ομορφιά, πολλές φορές ασυνήθιστη, ακόμα και πρωτόγνωρη ανάλογα με την ευαισθησία του καθενός από μας.

Προσπαθώ να απαθανατίσω αυτή τη μουσική με τη βοήθεια της φωτογραφικής μου κάμερας σε μια στιγμή αιώνιας ομορφιάς και χάρης.

ΦιλίπΓκινέ

« Η ομορφιά των πραγμάτων υπάρχει μόνο στο μυαλό αυτού που τα παρατηρεί »

Βιογραφικό

ΦιλίπΓκινέ

Γεννήθηκα στο Παρίσι στα 1954. Φοίτησα στο Ινστιτούτο St Luc de Tournai στο Βέλγιο, στη σχολή Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης και στη συνέχεια γράφτηκα στην Ιστορία Γραμμάτων και Πολιτισμών. Μετά από διαγωνισμό έφυγα για την Ελβετία για να φοιτήσω στη Ecole Romane de Typographie και στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών ECAL στη Λωζάνη.

Την πρώτη μου επαφή με την ταξιδιωτική λογοτεχνία, την οφείλω στον Νικολά Μπουβιέ, συγγραφέα-ταξιδιώτη. Γείτονας στο Πανεπιστήμιο, μας επισκεπτόταν κατά καιρούς και μας μιλούσε για τη γαλλική γλώσσα και το επιστολικό μυθιστόρημα στα διηγήματά του, πλαισιωμένα από τα Οδοιπορικά του.

Ανακάλυψα χάρη στο βιβλίο του «Lusage du monde», την ακρίβεια των λέξεων, τις αξίες τους και την χαρά της συνεύρεσης των όντων.

1976 – δοκίμασα να ακολουθήσω τη διαδρομή του από τη Λωζάννη στο Νέο Δελχί με μοτοποδήλατο για μια χρονιά απόδρασης και ανακάλυψα πως το δυσκολότερο ήταν να επιστρέψει κανείς έτσι ώστε να βρεθεί στην ανάγκη να ταξιδέψει πιο κοντά στην ουσία του. Αυθεντικός και χωρίς μάσκα. Η επιστροφή ήταν το δυσκολότερο απ’όλα …

1978 – Φωτοειδησειογράφος για το ABC News Europe, Ανταποκριτής, Image Bank

Στο μέτωπο, η δημοσιογραφική εικόνα είναι έξω από ενδοιασμούς, και εμείς χειρότεροι και από τους ίδιους τους δολιοφθορείς, κουβαλάμε το θάνατο πέρα από τους εφιάλτες μας. Είναι ένα είδος που χρησιμοποιεί όλα τα κόλπα, τα προσχήματα, τις παγίδες. Παίζουμε το παιχνίδι « όποιος χάνει, κερδίζει». Ένα παιχνίδι όπου καμιά φορά χάνεις την ψυχή σου… για να χαθείς οριστικά…

Η συγγραφή και το διάβασμα υπήρξαν το αντίδοτο ή καλύτερα η ανάρρωσή μου.

1999 – Δημιουργία του Συλλόγου “Les Passeurs de mots” με σκοπό την προώθηση της Προφορικότητας της Γαλλικής γλώσσας σε διάφορες μορφές.