Με τον κύκλο εικαστικών και μουσικής «Ταξίδι – Οδύσσεια»,, το ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel καταλήγει τον Αύγουστο με μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που έχουν ως αφετηρία έμπνευσης τις Σπέτσες, την παράδοση και την ιστορία τους αλλά ταυτόχρονα την δική του συμβολική και οργανική θέση στη φωτεινή μνήμη αλλά και τον γοητευτικό σύγχρονο  του νησιού.

Κεντρική εκδήλωση του κύκλου «Ταξίδι-Οδύσσεια» αποτελεί η ατομική έκθεση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και διακεκριμένου εικαστικού Άγγελου Αντωνόπουλου με τίτλο «Ταξίδι» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 20.00.

Τα έργα του Άγγελου Αντωνόπουλου, επιτοίχια και τρισδιάστατες κατασκευές μεικτής τεχνικής με κοινό σημείο αναφοράς τους τη φόρμα και την έννοια του πλοίου, θα εκτεθούν στους χώρους του ξενοδοχείου αναπτύσσοντας έναν αυτοτελή διάλογο με τη λιτή αισθητική του, επιλέγοντας μια γλώσσα σύγχρονη και δυναμική που συνομιλεί με την ναυτική ιστορία των Σπετσών, εμπερικλείοντας ταυτόχρονα πολλαπλά σύμβολα, αναγνώσεις και δυνητικές ερμηνείες: το πλοίο και το ταξίδι –κυριολεκτικό ή μεταφορικά αποδιδόμενο ως διαδρομή αυτογνωσίας, ο νόστος και η επιθυμητή άφιξη σε μια γνωστή ή άγνωστη πατρίδα που ορίζεται με τρόπο διαφορετικό για τον καθένα, αποτελούν τους εννοιολογικούς άξονες του έργου του Αντωνόπουλου.

Παράλληλη εικαστική δράση του κύκλου «Ταξίδι-Οδύσσεια» αποτελεί η site-specific εγκατάσταση τριών νέων εικαστικών με τίτλο «υπέρ – μέτρον/for measures» που θα δημιουργηθεί σταδιακά και μπροστά στο κοινό την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και σε αναμονή του εορτασμού της Αρμάτας: οι Άντα Αναστασέα, Νατάσα Μπιζά και Μπέσσυ Ράλλη, απόφοιτες του Z΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Γ. Ψυχοπαίδη και τακτικές συνεργάτιδες, χρησιμοποιώντας ξύλο και ύφασμα και επιλέγοντας μια αργή διαδικασία χειρωναξίας, θα δημιουργήσουν ένα μεγάλης κλίμακας κάθισμα-ικρίωμα στον παράλιο χώρο μπροστά στο Ποσειδώνιο που παραπέμπει σε έναν φανταστικό «Θρόνο του Ποσειδώνα», του Θεού που στο ομηρικό έπος της Οδύσσειας εμπόδιζε τον νόστο του ήρωα, βάζοντας εμπόδια στον δρόμο για την Ιθάκη. Ο μύθος και η αλήθεια, η εξουσία και η αμφισβήτησή της μέσα από τη δυναμική της ατομικής πράξης, το θεϊκό και το ανθρώπινο μέτρο είναι τα ζητήματα που τίθενται στον θεατή.

Σε απόλυτη συνομιλία με τις εικαστικές δράσεις, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στον χώρο του Ποσειδωνίου η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου «Οδύσσεια» που γράφτηκε για την ομότιτλη πολυσυζητημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του διεθνούς Bob Wilson. Παράλληλα, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, στο δεύτερο μέρος της μουσικής βραδιάς θα παρουσιαστεί μια καινούρια μελοποίηση σε ποιήματα του μεγάλου αλεξανδρινού. Σύνθεση –ερμηνεία Θοδωρής Οικονόμου.

Τέλος, με αφορμή τον κύκλο «Ταξίδι-Οδύσσεια», ο σημαντικός εικαστικός σχεδιαστής Μάριος Βουτσινάς δημιουργεί ειδικά για το Ποσειδώνιο μοναδικά κοσμήματα με κεντρική ιδέα τον ελληνικό μύθο και το θαλασσινό εύρημα: με πρώτη ύλη τον μπρούντζο, το ασήμι και τις ημιπολύτιμες πέτρες ο Βουτσινάς χυτεύει αστερίες και δαγκάνες δημιουργώντας οργανικές γλυπτές φόρμες και συνταιριάζει κελύφη αχινών, κοράλλια, μικρά μαργαριτάρια και βότσαλα, πλάθοντας έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο όπου το κατασκευασμένο πολύτιμο συνομιλεί με το φυσικό στοιχείο.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Υπό την Αιγίδα: Δήμος Σπετσών