Το Gagarin 205 με υπερηφάνεια παρουσιάζει «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» την Παρασκευή …

28 Δεκεμβρίου 2012. 
 
“Βαλκανικοί ήχοι, τσιγγάνικες μελωδίες, punk αέρας σε μουσικές που δύσκολα κρατάς τα πόδια σου στο χώμα…”
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις ανάγκες της βραδιάς αυτής, ο χώρος θα είναι διαμορφωμένος ειδικά με περιορισμένες θέσεις καθήμενων και τραπέζια. Μπορείτε να κάνετε κράτηση τραπεζιού τηλεφωνώντας στο 6947927547.
Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου το Gagarin 205 φιλοξενεί τα φημισμένα , εντός και εκτός ελληνικών συνόρων,  «Χάλκινα της Γουμένισσας». Ήχοι από πνευστά, ξέφρενοι ρυθμοί, τσιγγάνικες μελωδίες! Ένα σκληροπυρηνικό ηχητικό όργιο!

 
Η Γουμένισσα έχει την δική της μουσική γειτονιά ή καλύτερα τη γειτονιά των μουσικών. Διακόσιοι, και πλέον λαϊκοί οργανοπαίκτες συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα και φτιάχνουν την δική τους ιστορία. Τα μουσικά όργανα τους είναι ,κατά κύριο λόγο. Πνευστά όπως κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια, ευφώνια, σαξόφωνα νταούλια, τύμπανα και γκράν κάσα. Όπου γλέντι, όπου πανηγύρι, όπου γιορτή, η συντροφιά των παραδοσιακών ήχων δεν λείπει από την πόλη.

 
Η ονομασία Χάλκινα της Γουμένισσας δόθηκε για πρώτη φορά στην μπάντα του Αλέξανδρου Ζωρα σε μια συνεργασία με την Δήμητρα Γαλανή στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τα Χάλκινα του Αλέξανδρου Ζώρα με βασικό πυρήνα την οικογένεια Ζώρα και σε συνεργασία με διάφορους άλλους μουσικούς, έχουν εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής. Τα «χάλκινα» έχουν ταξιδέψει στην Αμερική, την Αυστραλία και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη δίδοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία. Ο τρόπος που παίζονται οι διάφοροι παραδοσιακοί και μη σκοποί είναι ξεχωριστός, ιδιότυπος. Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να περιγραφεί με λόγια, άλλα ούτε αναφορά να γίνει σε κάτι τέτοιο. Η μελωδία των χάλκινων αγγίζει την ψυχή τού ακροατή, δημιουργώντας μέσα του μια γλυκιά αναστάτωση, ένα κύμα χαράς και λύπης. Η απόλυτη έκφραση της μουσικής πανδαισίας!

 
Αυτή δεν είναι μουσική για να χαλαρώσεις. Αυτή είναι ξέφρενη μουσική για να τα σπάσεις, να παραδοθείς άνευ όρων στο ρυθμό, να αφεθείς στους διονυσιακούς ήχους των χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων. Αυτή η μουσική θα σου πάρει το μυαλό γιατί… “εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε“.