Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Τα βήματα: 1974-2004 του Αλέκου Καλαφάτη.

Το βιβλίο αυτό είναι μια προσωπική μαρτυρία για τα γεγονότα που έζησα, ως πολίτης και πολιτικός, την περίοδο 1974-2004. Το έγραψα θέλοντας να προσφέρω τη δική μου άποψη για την τοπική ιστορία των αγαπημένων μου νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Θεωρώ επίσης ότι το δικό μας τοπικό μοτίβο αποτελεί αδιάσπαστο και εν πολλοίς πανομοιότυπο στοιχείο των συμβάντων σε εθνικό επίπεδο. Η μικρογραφία των δύο νησιών αντανακλά την πραγματικότητα της Ελλάδας.

Περιγράφω τα βιώματα από επιτυχίες και αποτυχίες, ανατάσεις και καταπτώσεις, αλλαγές και συγκρούσεις που διαδραματίσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν αναξέω πληγάς. Μακριά από μένα τέτοια πρόθεση. Με την όποια «σοφία» μπορεί να προσκομίσει ο χρόνος, προσεγγίζω τα πρόσωπα και τα γεγονότα με σεβασμό, με στόχο ει δυνατόν από την αφήγηση να αναζητηθούν μαθήματα και γνώση για τους νεότερους. Να μην υποπέσουν οι νέοι στα δικά μας τραγικά λάθη. Η απόκρυψη συμβάντων θα ήταν υποκρισία και εθελοτυφλία. Θα ήθελα κυρίως οι νεότεροι να έχουν στο μυαλό τους πως η γενικευμένη σήμερα απαξία δεν είναι εγγενής της ελληνικής πραγματικότητας. Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κατάπτωση, αλλά η πίστη αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει. Ο καταπτοημένος και κατακερματισμένος κοινωνικός ιστός, πριν ολοσχερώς διαρραγεί, θα αναρριπισθεί. Τίποτα πιο σίγουρο από αυτό.


Ο Αλέκος Καλαφάτης γεννήθηκε το 1951 στο Αργοστόλι. Πήρε πτυχία μαθηματικών το 1976 από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1977 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου. Το 1976-77 διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Μαρίνος Αντύπας». Διετέλεσε επίσης δήμαρχος Αργοστολίου τις τετραετίες 1983-86 και 1991-94. Υπήρξε δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος Αργοστολίου και Κεφαλονιάς αντιστοίχως. Υπηρέτησε ως βουλευτής από το 1996 έως το 2004. Την τετραετία 2000-2004 υπηρέτησε ως υφυπουργός Ανάπτυξης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Από το 1998 έως το 2000 ήταν εκλεγμένο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εργάζεται και ζει μονίμως στην Κεφαλονιά.