Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 η ατομική έκθεση ζωγραφικής του ασυμβίβαστου Αχιλλέα Χρηστίδη, με τίτλο «Τα Ασπρόμαυρα». Μια σειρά από έργα που μοιάζουν με σκηνές από ονειρική θεατρική παράσταση θα παρουσιασθούν στη Γκαλερί Σκουφά μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Οι πρωταγωνιστές των σκηνικών, φιγούρες και αντικείμενα που μπλέκονται σε ιστούς λεκτικών ειρμών και σχεδιαστικών παρορμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρηστίδης σε αυτή την έκθεση καταφέρνει να κρατήσει την εξπρεσιονιστική του τάση και να την συνδυάζει με την αίσθηση του τυχαίου και του αυτόματου, δημιουργώντας έτσι σκηνές σχεδόν ονειρικές. Θυμίζοντας πρώιμους σουρεαλιστές, ο ζωγραφικός καμβάς του μετατρέπεται σε μέσο απόδοσης της αβιάστης σκέψης του και του ασυνείδητου.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται αποκαλύπτει πώς η αίσθηση της αυτόματης παρόρμησης συνδυάζεται με φάσεις προσεκτικής μελέτης κάθε ζωγραφικής σύνθεσης. Η προετοιμασία των έργων του Χρηστίδη ξεκινά με ασπρόμαυρους τόνους οι οποίοι προσφέρουν ένα ιδιαίτερο ζωγραφικό μέσο χάραξης των τελικών εικόνων και εννοιών.

Αυτοδίδακτος ζωγράφος με σπουδές στη σκηνογραφία και τη μουσική, ο Χρηστίδης καταφέρνει να δημιουργήσει συνθέσεις των οποίων το τελικό αποτελεσμά προκαλεί μια έκρηξη προσωπικής αφήγησης, πολλαπλασιασμένη από τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο. Κάθε σημείο χάραξης και ζωγραφικής προσφέρεται ως ένα κλειδί για την απελευθέρωση σκέψεων και συναισθημάτων που συνδυάζουν τον χωροχρόνο του ζωγράφου με αυτόν του άμεσου θεατή.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αχιλλέας Χρηστίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε σκηνογραφία θεάτρου και μουσική. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.