Σε κλίμα μυσταγωγικό και αποκαλυπτικό, παρουσιάζεται την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στο Μέγαρο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Ελλήνων μουσικές μες στους αιώνες», η ιστορία της μουσικής μας από τον 1ο αι. π.Χ. έως σήμερα. Συνθέσεις μελουργών και μελωδήματα από χορωδίες και μουσικούς πλαισιωμένα από χορό θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Επί σκηνής, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών και η Μουσική Ομάδα του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του καθηγητή βυζαντινής μουσικής Μιχαήλ Μακρή. Τη «μουσική διήγηση» συμπληρώνουν το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας υπό τη διδασκαλία του Γιάννη Κοντογιάννη. Τα κείμενα υπογράφουν ο Μανώλης Βαμβακάς και ο Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος έχει αναλάβει και χρέη παρουσιαστή. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτυχημένης Σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Οι συντελεστές της παράστασης…

… ανταποκρινόμενοι, ειδικά σήμερα όσο ποτέ, στην ανάγκη για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, επιχειρούν μέσα από την εκδήλωση «Ελλήνων μουσικές μες στους αιώνες» να παρουσιάσουν τη διαδρομή και την εξέλιξη της μουσικής του τόπου μας από τους ελληνιστικούς χρόνους (1ος αι. π.Χ.) έως σήμερα. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που καταγράφει την ιστορική διαδρομή της ελληνικής μουσικής ανά τους αιώνες, μια παράσταση που στηρίζεται στη συλλογή σημαντικών ιστορικών στοιχείων από έγκριτες πηγές της γραπτής και προφορικής μας παράδοσης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί

Παύλος Παπαδόπουλος (βιολί), Φώτης Μυλωνάς (νέι), Αλέκος Βρέτος (ούτι), Πέτρος Καραγιάννης (τζουράς), Δημήτρης Πρίφτης (σάζι), Νίκος Παγκράτης (λαούτο), Γιάννης Καραγιάννης (λαούτο), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελένη Καλπία (κανονάκι), Αναστασία Γαλανοπούλου (κρουστά), Γιώργος Φίλιππας (κρουστά).

Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία

Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα Εθνικού Ωδείου Αθηνών

Διδασκαλία-Διεύθυνση Χορωδιών και Ορχήστρας: Μιχάλης Μακρής

Συμμετέχουν:

Χορωδία 2ου Γυμνασίου Αχαρνών

Μουσική Ομάδα Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας

Χορεύει το Λύκειον των Ελληνίδων Παιανίας

Διδασκαλία χορών: Γιάννης Κοντογιάνννης