Στις 27 Νοεμβρίου 2014, ώρα 20:00, θα εγκαινιαστεί στη Θεσσαλονίκη στη γκαλερί «Artis Causa», έκθεση των καλλιτεχνών Μιχάλη Αρφαρά και Kati Mahrt με τίτλο Συμπλεύσεις.

Για τα έργα του ο Μιχάλης Αρφαράς εξομολογείται:

Το φεγγάρι γεννάει τις μεγάλες σκιές
Ο ήλιος τις επίμονες

Γεννήθηκα σ’ έναν τόπο γεμάτο επίμονες σκιές. Μεγάλωσα σε μια εποχή γεμάτη επίμονες σκιές. Αυτές οι σκιές είναι που δε σταμάτησαν ποτέ να με ακολουθούν, μέχρι που έγιναν μέρος της ψυχοσύνθεσής μου.

Εκεί ακριβώς βρίσκονται οι ρίζες της συστηματικής ενασχόλησής μου με την χαρακτική την «κατ’ εξοχήν» τέχνη των σκιών. Η αυτόνομη έκφραση των χρωμάτων που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική, δεν υπάρχει στη χαρακτική, όπου κυριαρχεί το μαύρο με όλη την γκάμα του γκρίζου, τυπωμένο σε λευκό χαρτί. Το χρώμα στην χαρακτική περιορίζεται κυρίως σε περιγραφικές αναφορές και καίριες μεν, αλλά συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Αυτό γίνεται άλλωστε φανερό σε πολλά από τα χαρακτικά μου. Το μαύρο αποτελεί τον κορμό, ενώ τα χρώματα έρχονται να συμπληρώσουν τη σύνθεση, υποστηρίζοντας την συναισθηματική φόρτιση που αποδίδει το σχέδιο. Έρχεται όμως και η στιγμή που ένα ζωγραφικό έργο γίνεται αφορμή δημιουργίας ενός χαρακτικού. Βέβαια αυτά τα ζωγραφικά έργα χαρακτηρίζονται από ένα στιβαρό σχέδιο και περιορισμένη χρωματική γκάμα. Η πλέον συνηθισμένη τακτική όμως που ακολουθώ είναι μάλλον η αντίστροφη. Η δημιουργία δηλαδή σειρών ζωγραφικών έργων βασιζόμενων σε υπάρχοντα χαρακτικά.[…]

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνθέσεις ολοκληρώνονται με έντυπα τυπογραφικά στοιχεία. Είναι φανερό ότι ο εικαστικός κόσμος μου είναι τελικά έγχρωμος. Ακόμη και οι ασπρόμαυρες συνθέσεις μου χαρακτηρίζονται από ένα πλήθος γκρίζων τόνων. Παράλληλα με τις ακίνητες εικόνες, δημιουργώ έργα που διαθέτουν χρόνο και ήχο, δηλαδή film.

Η Kati Mahrt μας γράφει:

«Στα έργα μου η αναφορά στην πραγματικότητα δεν είναι μια άμεση «απεικόνιση», αλλά αποτελείται από ένα πολυποίκιλο συνδυαστικό πλέγμα. Φόρμες της πραγματικότητας από τη ροή του χρόνου μας αφομοιώνονται, μορφοποιούνται, και μετασχηματίζονται σε έναν αυτόνομο εικαστικό κόσμο. Αναφορές, σύμβολα και ελεύθερη φόρμα, παράγουν μια πολυεπίπεδη πραγματικότητα. Δημιουργούν συνεργίες και αντιπαραθέσεις από ονειροπόληση, φαντασία και πραγματικότητα. Η σύμπτυξη διαφόρων γραφικών τεχνικών, όπως η υψιτυπία, η βαθυτυπία, η λιθογραφία ή η μεταξοτυπία, αποδίδει μεταμορφωτικούς συνδυασμούς, εμπλοκές, διαπλοκές, όπου οι διατάξεις τους σε επίπεδα παραμένουν ορατές και αφήνουν τα χαρακτηριστικά τους αποτυπώματα. Οι δυνατότητες της τεχνικής αναπαραγωγής δείχνουν την μεταμορφώσιμη παροδικότητα από εικόνες και πραγματικότητες. Οι μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία φιλτραρισμένες εικόνες είναι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες θέλουν να παρακινήσουν το θεατή να σταματήσει και να σκεφτεί».  

Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες με πολυδιάστατο και πλούσιο έργο ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Ο Μιχάλης Αρφαράς είναι καθηγητής στην εκεί Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθυντής του Τομέα της Χαρακτικής. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έργα τους βρίσκονται σε Μουσεία, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.   

Έργο: Kati Mahrt-multimessage