Κλείνοντας την πρώτη του εικοσαετία υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού του διευθυντή Δημήτρη Τάρλοου, το Θέατρο Πορεία μπαίνει ενεργά στον χώρο της εκπαίδευσης, θεωρώντας το βήμα αυτό πάρα πολύ σημαντικό για την ολοκλήρωση της πολύπλευρης πολιτιστικής προσφοράς του. Συνεργάζεται λοιπόν με δύο από τους πιο ενεργούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Λα Πουπέ, Αέρας, Κέικ κ.α.) και το Θανάση Τριαρίδη (Μένγκελε, Οιδίνους, Lebensraumκ.α.) στην δημιουργία της πρώτης ελληνόγλωσσης διετούς Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής. Η συνεργασία αυτή έρχεται ως απόρροια της πολύμορφης δραστηριότητας των δύο συγγραφέων τα τελευταία χρόνια με την πυροδότηση και τη διδασκαλία της θεατρικής γραφής μέσα από διάφορα (θεσμικά και ιδιωτικά) εργαστήρια γραφής.

Οι δύο συγγραφείς εργάζονται από κοινού για αρκετό καιρό στον τομέα αυτό, σε διάφορα εργαστήρια Θεατρικής Γραφής (Χατζηγιαννίδης: Εθνικό Θέατρο / Ίδρυμα Κακογιάννης / “Σχόλη” Εκδόσεων Πατάκη / Ανοιχτό Πανεπιστήμιο * Τριαρίδης: Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard / Ίδρυμα Κακογιάννης / Εργαστήρια Πυροδότησης Ευρασίας). Το θέατρο Πορεία δίνοντας φιλόξενη στέγη σ’ αυτήν την προσπάθεια, σκοπεύει να συμπράξει μαζί τους προσφέροντας όλη την τεχνογνωσία του, τις διεθνείς και ελληνικές διασυνδέσεις του αλλά κυρίως την αγάπη του για το ίδιο το επάγγελμα.

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 και  θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης και συγγραφικής πυροδότησης πάνω σε όλα τα στάδια της δραματουργικής δημιουργίας. (Με τον όρο “ετήσιοι κύκλοι” εννοούμε το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο της μίας χρονιάς μέχρι τον Ιούνιο της επομένης.)

O Πρώτος Ετήσιος Κύκλος (ή Κύκλος Γενικής Πυροδότησης) θα γίνεται κάθε Δευτέρα (από τις 4 μμ. μέχρι τις 8 μμ.) και θα αφορά ανθρώπους δίχως προηγούμενη εμπειρία στη θεατρική γραφή (αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα). Θα υπάρξουν εισαγωγικές ασκήσεις στην θεατρική γραφή – ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η συγγραφή δύο θεατρικών έργων (με συγκεκριμένη κοινή θεματογραφική στόχευση) από κάθε συμμετέχοντα.

Ο Δεύτερος Ετήσιος ΚύκλοςΚύκλος Εξειδίκευσης) θα γίνεται κάθε Δευτέρα (από τις 4 μμ. μέχρι τις 8 μμ.) θα αφορά ανθρώπους με προηγούμενη τριβή και εμπειρία στη θεατρική γραφή (αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα). Θα επιχειρηθεί η συγγραφή δύο θεατρικών έργων (με συγκεκριμένη κοινή θεματογραφική στόχευση) από κάθε συμμετέχοντα – με ιδιαίτερη εστίαση στην επιμέλεια και δραματουργική  διαμόρφωση των εν λόγω κειμένων.

Και στους δύο κύκλους θα γίνουν 32 εβδομαδιαίες συναντήσεις με εξακολουθητικούς διδάσκοντες τους Χατζηγιαννίδη και Τριαρίδη (ενώ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία της κάθε μιας ομάδας σε κοινή λίστα). Επίσης είναι απολύτως εφικτή η εξ αποστάσεως συμμετοχή και παρακολούθηση των συναντήσεων μέσω Skype. Εκτός αυτού θα υπάρξουν προσωπικότητες από διάφορους χώρους που έχουν σχέση με το θέατρο (συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, δραματολόγοι κτλ.) οι οποίοι θα έρθουν προσκεκλημένοι του θεάτρου να διδάξουν προσφέροντας την εμπειρία τους σε σχέση με το αντικείμενο της συγγραφής.

Όλα τα παραχθέντα έργα τόσο του Πρώτου όσο και του Δεύτερου Κύκλου θα δημοσιεύονται στην σελίδα του θεάτρου Πορεία σε ειδικά διαμορφωμένο μέρος τουsite της όπου και θα παραμείνουν στο διηνεκές για την εντελέστερη γνωστοποίηση και διάδοσή τους. Επίσης τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε ειδικό διήμερο αναλογίου – ενώ στόχος στο τέλος της διετίας θα είναι να ανέβουν όσα περισσότερα έργα γίνεται τόσο από το Πορεία όσο και από άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς.

Αιτήσεις Συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες και στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής αναλυτικού βιογραφικού και δύο δειγμάτων γραφής πάνω στα ακόλουθα: α) Περίληψη έως 300 λέξεις με πυροδοτικό άξονα είτε την ματαίωση μιας επιθυμίας, είτε την τελευταία πτήση του Αντουάν Σεν Εξιπερί (προσοχή: μία από της δύο). β) Την εναρκτήρια σκηνή ενός έργου που θα εκκινεί από την εν λόγω περίληψη (έως 400 λέξεις).

Οι αιτήσεις (με το αναλυτικό βιογραφικό και τα δείγματα γραφής) πρέπει να σταλούν στο e-mail [email protected] οποιαδήποτε στιγμή από τις 3η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 23 Σεπτεμβρίου 2019. Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους (καθώς και για τον Κύκλο Σπουδών όπου θα έχουν ενταχτεί) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.