Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα, στις 8 Μαρτίου, ο Χώρος Διαλόγου και Δημιουργίας Καμπάνη 2 διοργανώνει συζήτηση με θέμα, Μαντήλα: θρησκευτικό σύμβολο, ανεξιθρησκία και ευρωπαϊκός ρατσισμός.

Ομιλητές θα είναι οι: Δημήτρης Χριστόπουλος – Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Άννα Στάμου – εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας και Αναστασία Παπαναστασίου – Κοινωνιολόγος, υπ. διδάκτορας Παν/μιου Οξφόρδης.

Οι πόλεμοι, οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τα κύματα των μεταναστών της ανατολής που έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη, φέροντας μαζί τους το σύνολο της κουλτούρας, των ηθών και των εθίμων τους, προκαλεί συχνά, ποικίλες συζητήσεις, ενστάσεις ακόμα και διαμαρτυρίες του δυτικού κόσμου.

Ένα τέτοιο στοιχείο του ισλαμικού πολιτισμού, με ισχυρότατο θρησκευτικό και κοινωνικό συμβολισμό, είναι και η μαντήλα. Η μαντήλα ως θρησκευτικό έμβλημα έχει γίνει  αντικείμενο πολλών συζητήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Στη  Γαλλία πρόσφατα το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  πρότεινε να ταχθεί η χώρα επισήμως κατά του νικάμπ, τουλάχιστον στις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες. Την ίδια ώρα οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι 57% των πολιτών στη Γαλλία είναι υπέρ της απαγόρευσης του νικάμπ. Μολαταύτα μια αλλοδαπή  με μαντήλα είναι υποψήφια περιφερειάρχης στη Γαλλία στις εκλογές  για τα συμβούλια περιφερειών που θα γίνουν στις 14 και 21 Μαρτίου 2010 με του Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα που εκπροσωπείται με τον Ολιβιέ Μπεζανσενό.

Στην Ελλάδα, στο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής, σήμερα, πάνω από σαράντα μαθήτριες φορούν μαντήλα. Κι αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με την εκτίμηση της μουσουλμανικής   κοινότητας στη Θράκη, όπως γράφτηκε στον τύπο, αποτυπώνει τόσο τις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται εντός της όσο και την ώσμωση με τις εξελίξεις στον διεθνή περίγυρο.

Η συζήτηση λοιπόν  έχει ξεκινήσει  κι έχει διχάσει : εθιμικές πρακτικές, παράδοση, συντηρητισμός, αναβίωση του δεσμού εκκλησίας-κράτους  εναντίον κατεκτημένων, συνταγματικών , ανθρωπίνων δικαιωμάτων;