Η Ομάδα Δικτύωσης των Support Art Workers (SAW NEXUS), στο πλαίσιο της νέας σειράς διαδικτυακών συνομιλιών ευρείας θεματολογίας με συλλογικότητες, κοινότητες εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, τις «Βραδινές Βόλτες» (“Night Strolls”), φιλοξενεί την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, τον δεύτερο καλεσμένο της, την ομάδα Απτάλικο.

Σε μια διαδρομή ελεύθερη, με κουβέντα, μουσική και εικόνες, που ακολουθούν τα μονοπάτια ενός κοινού, χαλαρού, βραδινού περιπάτου, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, οι «Βραδινές Βόλτες» είναι ωριαίες, ζωντανές συζητήσεις για τις τέχνες, την εγχώρια πολιτιστική πολιτική, την καλλιτεχνική έρευνα κι εκπαίδευση, για όσα εμπνέουν κι εμψυχώνουν, εξελίσσουν κοινωνικά και κινητοποιούν καλλιτεχνικά.

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 22.00, η «Βραδινή Βόλτα» φιλοξενεί μέσω της facebook σελίδας των Support Art Workers, μια ωριαία συζήτηση με την ομάδα Απτάλικο, για τον κλάδο της μουσικής στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας. Τι σημαίνει να είναι κάποιος/α επαγγελματίας μουσικός σε επισφαλείς συνθήκες; Πώς συμβιβάζονται οι έννοιες της δημιουργικότητας, της συνέργειας, της οικονομικής επιβίωσης με την καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας; Ποιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αν οι εργαζόμενοι στις επιτελεστικές τέχνες μείνουν ενωμένοι απέναντι στην ελλειπή στήριξη του κράτους και την αυθαιρεσία των εργοδοτών; Τι μουσική μπορεί να δημιουργηθεί από μουσικούς κλεισμένους στα σπίτια τους; Στο πλαίσιο της κουβέντας, θα προβληθεί βίντεο από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν της ομάδας.

Όπως δηλώνει η ομάδα Απτάλικο

Τον Απρίλιο του 2020 θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητη μια χαρτογράφηση της κοινότητας των καλλιτεχνών που σχετίζονται με τα μουσικά ιδιώματα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο του ενδιαφέροντος της ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ. Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή στάθηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του ιού COVID-19, με την προαναφερθείσα κοινότητα να πλήττεται σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά. Εν μέσω αυτής της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, κρίναμε απαραίτητο κι επείγον να καταγραφεί ο τρόπος ζωής των μουσικών, καθώς και ο τρόπος που ασκούν την τέχνη τους. Έχοντας βιώσει την κρίση των προηγούμενων ετών, διαπιστώσαμε ότι λόγω της έλλειψης μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων, οι καλλιτέχνες- εκπρόσωποι της κοινότητας παραμένουν “αόρατοι” από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που θα μπορούσαν παρέχουν λύσεις.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν στην πραγματικότητα των μουσικών τόσο πριν το lockdown του Μαρτίου του 2020, όσο και αμέσως μετά. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από τις 10 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεµβρίου 2020. Χρησιµοποιήθηκε δοµηµένο ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο, το οποίο διακινήθηκε ποικιλοτρόπως µε σκοπό να έχει τη µεγαλύτερη δυνατή διάχυση. Λάβαμε 1112 ολοκληρωµένες απαντήσεις και έχουν εκπροσωπηθεί επαρκώς όλες οι Περιφέρειες της χώρας, οι ηλικιακές οµάδες και τα δύο φύλα.

Η έρευνα αυτή είχε ως προσδοκώμενα αποτελέσματα:

Τη βέλτιστη αριθμητική καταγραφή της κοινότητας και των χαρακτηριστικών της

Την καταγραφή της γεωγραφικής διασποράς και διάδοσης του λαϊκού πολιτισμού, καθώς και στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Την καταγραφή του πολιτισμικού και οικονομικού οικοσυστήματος, που δημιουργείται γύρω από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα εν λόγω είδη στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Την κατανόηση των εργασιακών συνθηκών των εκπροσώπων της κοινότητας

Στόχος μας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, είναι να αναδειχθούν οι ανάγκες της κοινότητας και ο ρόλος της, τόσο στη μουσική εκπαίδευση και διάδοση των εν λόγω ιδιωμάτων όσο και στην δημιουργική οικονομία των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέλη της. Μέσω της διερεύνησης των συνθηκών εργασίας τους, επιθυμούμε να αναδειχθούν οι πρακτικές της αγοράς και να δοθεί έτσι η δυνατότητα να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών των μουσικών στο φυσικό, αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο αποκτά πρωτόγνωρη σημασία λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Η ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ, φιλοδοξεί να έρθει σε ανοιχτό διάλογο με πανευρωπαϊκά δίκτυα και φορείς αντίστοιχου αντικειμένου, καθώς και με δημόσιους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την ανάπτυξη καινοτόμων συνεργασιών και μηχανισμών συνηγορίας για την υπεράσπιση των ανθρώπων της κοινότητας και των ειδών που εκπροσωπούν.

Ως ομάδα έρευνας δεν επιθυμούμε να επιστρέψει η πραγματικότητα που βίωναν οι μουσικοί της κοινότητάς μας πριν την πανδημία. Αντίθετα, θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας, που θα αντικατοπτρίζει και θα σέβεται τη συμβολή των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στη βελτίωση της ζωής όλων μας.

Λίγα Λόγια για την ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ

Η ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ ξεκίνησε να υπάρχει σαν ιδέα το 2011. Λειτούργησε έως το 2017 ως Aptaliko.gr με τη μορφή ιστοσελίδας-ψηφιακού ημερολογίου, φιλοδοξώντας να καλύπτει διαδικτυακά τις μουσικές εκδηλώσεις εντός Αθήνας που αφορούν στην παραδοσιακή μουσική του αστικού περιβάλλοντος και της υπαίθρου του ελλαδικού χώρου, καθώς και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Το 2017 απέκτησε νομικό πρόσωπο υπό την ονομασία ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ.

Στόχος της ΑΜΚΕ είναι να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας και διάδοσης συναφών μουσικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων και διαλέξεων, καθώς και των εκπροσώπων τους. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν ομάδες μελέτης μέσω παραχώρησης χώρου της εταιρίας μας, καθώς και οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξής τους, τα οποία διεξήχθησαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Η ομάδα έρευνας της Απτάλικο

Η Χαρούλα Τσαλπαρά είναι τραγουδίστρια και μουσικός, με προσανατολισμό στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου και της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Έχει πτυχίο Μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίπλωμα πιάνου. Παίζει, επίσης, ακορντεόν και μπαγλαμά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Απτάλικο.

Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου έχει σπουδάσει φιλοσοφία και λογοθεραπεία, αλλά εργάζεται ως τραγουδίστρια τα τελευταία 25 χρόνια, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο μέσω της μουσικής. Εχει συνεργαστεί με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Αντύπας, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μανώλης Μητσιάς, o Dónal O’Connor, o Andy Irvine κ.ά. Είναι μέλος της ομάδας έρευνας του Aptaliko.gr.

Ο Γιάννης Τσιουλάκης είναι μουσικός και εθνομουσικολόγος, καθηγητής στο Queen’ s University Belfast. Κάνει έρευνα πάνω στη μουσική εργασία, την επισφάλεια και την κρίση. Το βιβλίο του ‘Musicians in Crisis: Working and Playing in the Greek Popular Music Industry’ εκδόθηκε από τον Routledge το 2020. Είναι ιδρυτικός μέλος του σχήματος Ματ σε 2 υφέσεις, και έχει εργαστεί ως πιανίστας, ενορχηστρωτής και δάσκαλος μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Βρετανία.