Με έργα Μπετόβεν, Σνίτκε και Κόνταϋ, το τρίο εγχόρδων Chronos εγκαινιάζει, την Δευτέρα …

15 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., τον φετινό κύκλο συναυλιών Μουσικής Δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας».

Οι Δημήτρης Αγγελίδης (βιολί), Ίρις Λουκά (βιόλα) και Γεωργία Κύπρου (βιολοντσέλο), καλούνται να ερμηνεύσουν το Τρίο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, έργο 9, του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (1770–1827), το Τρίο εγχόρδων του Άλφρεντ Σνίτκε (1934 –1998) και το Ιντερμέτζο για τρίο εγχόρδων του Ζόλταν Κόνταϋ(1882–1967)
Γραμμένο μεταξύ των ετών 1796-97, το Τρίο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα του Μπετόβεν, καταδεικνύει πως ο, νεαρός ακόμα τότε, μουσουργός είχε το ταλέντο και την ικανότητα να διοχετεύσει τις μεγαλόπνοες συμφωνικές ιδέες του και στον χώρο της μουσικής δωματίου. Η τονικότητα της ντο ελάσσονος έχει άλλωστε άρρηκτα συνδεθεί με το στοιχείο της δραματικότητας και της τραγικότητας σε εμβληματικά, μεταγενέστερα έργα του μεγάλου Γερμανού κλασικού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πέμπτη Συμφωνία.

Κορυφαία προσωπικότητα της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, ο Άλφρεντ Σνίτκε συνέθεσε το τρίο εγχόρδων το 1985. Ηταν μια χρονιά-ορόσημο για την απόλυτη ωρίμανση του ιδιαίτερου, «πολυστιλιστικού» ύφους εκείνου που θεωρείται ο σημαντικότερος Ρώσος συνθέτης του 20ου αιώνα μετά τον Σοστακόβιτς. Το τρίο εγχόρδων είναι ως εκ τούτου έργο αντιπροσωπευτικό της μουσικής ιδιοφυίας του Σνίτκε, φέρει ωστόσο σε αρκετά σημεία ευδιάκριτες επιρροές από την μουσική του Σοστακόβιτς.

Το χαρακτήρα μίας ανάλαφρης σερενάτας έχει το Ιντερμέτζο για τρίο εγχόρδων του Ζόλταν Κόνταϋ. Ο πολυπράγμων Ούγγρος συνθέτης, εξίσου γνωστός για το μουσικό του έργο όσο και για την προσφορά του μαζί με τον Μπέλα Μπάρτοκ στην επιστήμη της εθνομουσικολογίας, συνέθεσε το  Ιντερμέτζο λίγο αφότου αποφοίτησε από την Μουσική Ακαδημία της Βουδαπέστης. Παρότι ο Κόνταϋ ήταν τότε μόλις 23 ετών, στα λαϊκότροπα θέματα της σύνθεσής του ανιχνεύεται ήδη ξεκάθαρο ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ώριμης μουσικής γραφής του: η γνώση και αφομοίωση των παραδοσιακών ιδιωμάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, 20.30
Αίθουσα συναυλιών Ωδείου «Φ.Νάκας»

ΖΟΛΤΑΝ ΚΟΝΤΑΫ (1882 – 1967)
Ιντερμέτζο

ΑΛΦΡΕΝΤ ΣΝΙΤΚΕ (1934 – 1998)
Τρίο εγχόρδων

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)
Τρίο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, έργο 9 αρ.3

Δημήτρης Αγγελίδης, βιολί
Ίρις Λουκά, βιόλα
Γεωργία Κύπρου, βιολοντσέλο