«Κομμάτι» του φεστιβάλ θα αποτελέσει η φωτογραφική έκθεση «Στο Διάβα | Πρόσωπα» που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο INHERIT, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.

Η έκθεση «Στο Διάβα | Πρόσωπα» είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο. Εστιάζει στους ανθρώπους που ακολουθούν παρά τις τόσες δυσκολίες μονοπάτια αιώνων, εμφυσώντας ζωή στα υπέροχα χωρία της Πίνδου, όπως και στις αντίστοιχες γωνιές της Μεσογείου.

H κτηνοτροφία, ειδικά η νομαδική και η μετακινούμενη (transhumance), είναι μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου, με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η πανάρχαια αυτή πρακτική, αν και φθίνουσα, παραμένει ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Πέραν της αποδεδειγμένης συμβολής της πρακτικής αυτής στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, συνεισφέρει και στη διάδοση παραδοσιακής γνώσης. Παράλληλα διαφυλάσσει πλήθος πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτοπικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα και είναι βαθιά ριζωμένη στον τρόπο ζωής των πληθυσμών της Πίνδου.

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, η νομαδική και η μετακινούμενη κτηνοτροφία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αειφορική ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στη διατήρηση του οικολογικού ιστού και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Μεσογείου.

Η έκθεση «Στο Διάβα | Πρόσωπα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Μεσογειακού Δικτύου για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture) που έχει ως στόχο την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA. Συνεχίζοντας λοιπόν το διεθνές της ταξίδι, κάνει ακόμα μια στάση στο Φεστιβάλ Βωβούσας 2018.

«Στο διάβα» ξανά για να μοιραστούμε όλες τις ιστορίες που είδαμε και ακούσαμε και αυτές γίνανε εικόνες, μέσα από τον φακό καταξιωμένων φωτογράφων. Σας περιμένουμε γαντζωμένοι στα 1000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της Βόρειας Πίνδου.

Στάμος Αμπάτης

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ: www.vovousafestival.gr


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Younes Tazi – Morocco