Σεμινάριο Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης στην Στοά του Βιβλίου

Ξεκινά νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς τού Βιβλίου, που περιλαμβάνει μαθήματα για την ποίηση και την πεζογραφία, την αστροφυσική, το θέατρο, την ελληνική ιστορία.

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα για τη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, επιχειρώντας μια περιήγηση στο έργο νέων ιδίως ποιητών από το 1974 μέχρι σήμερα.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση τής ποίησης τής μεταπολίτευσης με τις σύγχρονές της πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και να παρουσιαστούν οι επιμέρους ποιητικές γενιές τής μεταπολίτευσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: η πολιτικοποιημένη γενιά τής «αμφισβήτησης» και τής «άρνησης» (δεκαετία τού 1970), το «ιδιωτικό όραμα» και η εξατομίκευση στη γενιά των ποιητών τού 1980, η «ιδιωτική», λόγια και αποστασιοποιημένη από την κοινωνία ποίηση τού 1990, η γενιά τής δεκαετίας τού 2000 που αναζητά το προσωπικό της στίγμα σε μια εποχή αντιφάσεων, και, τέλος, η γενιά τού 2010 και η επανασύνδεση τής ποίησης με τον κοινωνικό χώρο στην εποχή τής κρίσης.

Πρόγραμμα

Τρίτη 19 Μαρτίου
Η δεκαετία τού 1970
Η εποχή των οργισμένων-πολιτικοποιημένων νέων ποιητών τής «αμφισβήτησης» ή τής «άρνησης»

Τρίτη 26 Μαρτίου
Η δεκαετία τού 1980
Η υποχώρηση τής «αμφισβήτησης» και η πορεία προς το «ιδιωτικό όραμα», την εξατομίκευση τού κόσμου

Τρίτη 2 Απριλίου
Η δεκαετία τού 1990
Οι καιροί τής ιδιώτευσης και τής καταναλωτικής ευζωίας ως προϋποθέσεις μιας λόγιας και ιδιωτικής, σε απόσταση από την κοινωνία, ποίησης

Τρίτη 9 Απριλίου
Η δεκαετία τού 2000
Η νεανική ποίηση σε αναζήτηση στίγματος στην εποχή των αντιφάσεων και των συγκρούσεων: από το ελληνικό «θαύμα» (Ολυμπιακοί αγώνες τού 2004) στα «Δεκεμβριανά» τού 2008.

Τρίτη 16 Απριλίου
Η δεκαετία τού 2010
Η ποίηση στην εποχή τής κρίσης: από την αρχική αμηχανία ή και τη σιωπή των ποιητών στην επανασύνδεση τής ποίησης με τον κοινωνικό χώρο


Πληροφορίες: www.stoabibliou.gr/ep/form

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ