Η fingerstyle ακουστική κιθαρίστρια και συνθέτης Εύα Ατματζίδου, μετά από τη διεθνή κυκλοφορία των συνθέσεών της και έχοντας καταφέρει να ανήκει στο δυναμικό της παγκοσμίου εμβέλειας αμερικανικής δισκογραφικής εταιρείας Candyrat Records, προσκαλεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αμερικανό Trevor Gordon Hall, έναν ξεχωριστό δεξιοτέχνη κιθαρίστα και συνθέτη του είδους, αλλά και εμπνευστή και εφευρέτη του Kalimbatar (συνδυασμός κιθάρας με Kalimba – αφρικανικό πιάνο).

Έχοντας μια σύγχρονη και διευρυμένη αντίληψη για την κιθάρα, την προσεγγίζουν σαν μια πλήρη ορχήστρα, αξιοποιώντας όλα τα μέρη της (όχι μόνο τις χορδές) και δημιουργούν με τις πρωτότυπες ιδέες τους και τις καινοτόμες τεχνικές τους έναν τεράστιο πλούτο ηχοχρωμάτων και μουσικών εικόνων, που αν δεν το δει κανείς, είναι δύσκολο να πιστέψει ότι μπορούν να παραχθούν από μια κιθάρα. Σύνθετοι ρυθμοί – κρουστά, μπάσα και μελωδίες ακούγονται ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα προσωπικό «λεξιλόγιο», που μετατρέπει τη γνώση σε μουσική και κινείται ευέλικτα ανάμεσα σε διαφορετικά στυλ και είδη.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου οι δύο δεξιοτέχνες σολίστες πραγματοποιούν στο ΚΕΤ ένα σεμινάριο με θέμα την Fingerstyle κιθάρα, εξηγούν τις βασικές αρχές και τον τρόπο σκέψης και παρουσιάζουν σύγχρονες τεχνικές που πλαισιώνουν αυτό το είδος παιξίματος. Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης σε σχέση με την κιθάρα και τις δυνατότητές της.

To σεμινάριο θα ακολουθήσει Έκθεση Ακουστικής Κιθάρας Ελλήνων Κατασκευαστών, καθώς και των εκδόσεων Fagottobooks και της Soto Onstage, αντιπροσώπου της Fishman και άλλων ποιοτικών εταιρειών σε σχέση με τα ακουστικά όργανα στην Ελλάδα, η οποία θα χαρίσει με κλήρωση έναν humbucker μαγνήτη ακουστικής κιθάρας Fishman NEO-D02 σε κάποιον από τους συμμετέχοντες.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Α’ Μέρος – Εύα Ατματζίδου
-solo Fingerstyle Acoustic Guitar: εισαγωγή στον τρόπο σκέψης
-ενορχήστρωση στην κιθάρα και δημιουργικοί τρόποι προσέγγισης
-σύγχρονες τεχνικές (percussive & extended guitar techniques)
-πρακτική εφαρμογή και πειραματισμός συμμετεχόντων

Β’ Μέρος – Trevor Gordon Hall
-παρουσίαση Tonewoods Amp
-ασκήσεις για βελτίωση της τεχνικής
-συμβουλές σε σχέση με τη μελέτη και τη δημιουργική προσέγγισή της ως πηγή έμπνευσης
-Q & A σε σχέση με οποιοδήποτε σχετικό θέμα απασχολεί τους συμμετέχοντες

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

-Κλασικούς, ακουστικούς και ηλεκτρικούς κιθαρίστες. Οι συμμετέχοντες είναι καλό να έχουν μαζί τους κάποιο ακουστικό όργανο, για να μπορούν να πειραματιστούν.
*Επίπεδο: βασικές γνώσεις κιθάρας και πάνω, μιας και το σεμινάριο είναι εισαγωγικό σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.
-Σε οποιονδήποτε μουσικό άλλου οργάνου ή και ακροατές που ενδιαφέρονται να καταλάβουν τη λογική που κρύβεται πίσω από αυτό το στυλ παιξίματος.

Στην Έκθεση Ακουστικής Κιθάρας Ελλήνων Κατασκευαστών συμμετέχουν οι κατασκευαστές:

-Οργανοποιείον Βουλαδάκη
-Κιθάρες Παβέζα – Παπάζογλου
-Χορδόφωνον (Γιάννης Παπαδόπουλος)

Το σεμινάριο γίνεται με την υποστήριξη του Ιαμβικού Ωδείου, το οποίο θα δώσει και τις βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.