Η κίνηση είναι ζωή, και ως εκ τούτου η NORFORSALE ενθαρρύνει κάθε δραστηριότητα σχετική με την έκφραση του σώματος. Τα Σεμινάρια Χορού – Θεάτρου αποτελούν μία δραστηριότητα με ελεύθερο καλλιτεχνικό χαρακτήρα που αντλεί πληροφορίες από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών επιστρέφοντας πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη για τους ανθρώπους. Είναι δομημένα κατά τρόπο τέτοιο που να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις τους μέσα από την κίνηση.

Κατ΄ ουσίαν πρόκειται για τρίωρα αυτοτελή σεμινάρια που πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή (από Οκτώβριο έως Απρίλιο). Παρέχουν σε κάθε συμμετέχοντα τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και ξεχωριστής καλλιτεχνικής εμπειρίας. Κάθε φορά συντονίζονται από διαφορετικούς εισηγητές καλλιτέχνες οι οποίοι επιλέγονται βάσει υψηλών κριτηρίων. Απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό δίνοντάς του την ευκαιρία να γίνεται μέρος μιας ξεχωριστής εμπειρίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΄15

11/10/15: Σεμινάριο Ινδικού Χορού Kathak με τη Χριστίνα Ζάννη

18/10/15: Ανακαλύπτωντας την πολυρυθμία με τον Μιχάλη Afolayan

25/10/15: Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με την Αλίκη Καζούρη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Θέμα : Σεμινάριο Ινδικού Χορού Kathak με τη Χριστίνα Ζάννη

Ημερομηνία Σεμιναρίου: 11/10/15

Περιγραφή σεμιναρίου: To Kathak , είναι ένας από τους επτά κλασικούς χορούς της Ινδίας. Η ρίζα της λέξης Κατάκ είναι η σανσκριτική λέξη -Κάτα, που σημαίνει ‘’ιστορία’’, ενώ Κατάκα ονομάζονταν οι αφηγητές ιστοριών, μύθων και επών, αντίστοιχοι των Eλλήνων ραψωδών. Στο χορό Κατάκ υπάρχουν δύο μέρη, το αφηγηματικό-μιμικό μέρος που λέγεται Αμπινάγια και το χορευτικό-ρυθμικό μέρος που λέγεται Νρίτγια. Στο πρώτο περιγράφονται σκηνές από την ινδουιστική μυθολογία ή συναισθήματα και διαθέσεις από στίχους ερωτικών τραγουδιών, ενώ στο ρυθμικό μέρος οι χορευτές,  αποδίδουν ευφυείς ρυθμικές συνθέσεις κρούοντας τα πέλματα στο έδαφος.Στόχος του μαθήματος  θα είναι να προάγει τη σωματοποιήση του ρυθμού, τον συντονισμό των κινήσεων των άνω και κάτω άκρων  και την αίσθηση των ευθειών και των κατευθύνσεων στο σώμα και στο χώρο.Τέλος, μέσα  από το αφηγηματικό κομμάτι , να έρθουν σε επαφή με την ινδική μυθολογία και τους κώδικες σωματικής και συναισθηματικής έκφρασης του ινδικού χορού.

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το συγκεκριμένο είδος τέχνης, να εμπνευστούν, να χαρούν και να εκφραστούν μέσω του χορού. Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας άνετα ρούχα καθώς και για την έγκαιρη προσέλευσή σας στο χώρο.

Χριστίνα Ζάννη (Ηθοποιός, Χορεύτια Ινδικού Χορού) : Σπούδασε υποκριτική στο τμήμα θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2003 εξασκείται στην Ashtanga Vinyasa Yoga.Το 2007 ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου φοίτησε στις σχολές τσίρκου La Arena, Club de Trapezistas και Circo Criollo. Εκεί, ειδικεύτηκε στα εναέρια ακροβατικά (πανιά, τραπέζιο, κρίκο, ιπτάμενο και περιστρεφόμενο σκοινί) καθώς και στις ασκήσεις εδάφους ακραίας ευλυγισίας (contortionism). Από το 2006 εργάζεται επαγγελματικά ως ακροβάτης εδάφους και αέρος.Παράλληλα, συνέχισε να ασκείται στο σύγχρονο χορό και την ενόργανη γυμναστική. Από το 2010, ξεκίνησε την  ενασχόληση με τον κλασικό βόρειο-ινδικό χορό Κατάκ που σπούδασε στο Βαρανάσι της Βόρειας Ινδίας υπό την καθοδήγηση του επιφανούς χορευτη και μουσικού Παντίτ Ράβι Σάνκαρ Μίσρα. Το 2014, παρέλαβε το δίπλωμά μου στο Κατάκ, από το πανεπιστήμιο του Αλάχαμπαντ.Το 2014 εμβάθυνε πάνω στις τεχνικές έκφρασης και αφήγησης στον κλασικό ινδικό χορό, μαθητεύοντας κοντά στον βιρτουόζο χορευτή του Νοτιοινδικού χορού Μπάρατανάτυαμ, Σρι Μπαλαγκόπαλ, στο Τσεννάι της Νότιας Ινδίας.Συμμετείχα ως ακροβάτης και ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (2008) όπου ήταν και βοηθός σκηνογράφου και  του Κ.Θ.Β.Ε. (2009). Έχει δώσει σεμινάρια και παραστάσεις κλασικού ινδικού χορού σην Ελλάδα, την Αργεντινή και τη Βουλγαρία με το σχήμα Shri Saraswati, το πρώτο στην Ελλάδα που παρουσιάζει χορό με ζωντανή συνοδεία κλασικής ινδικής μουσικής.

Θέμα: Ανακαλύπτωντας την πολυρυθμία» με τον Μιχάλη Afolayan

Ημερομηνία Σεμιναρίου: 18/10/15

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, performer, μουσικούς και όλους όσους θέλουν να αναπτύξουν τη ρυθμικότητά τους. Πρόκειται για ένα μουσικοσωματικό σεμινάριο κρουστών το οποίο εξερευνά τους παραδοσιακούς ρυθμούς της Δ. Αφρικής από μία άλλη οπτική γωνία. Με αφετηρία την φωνή, την σωματική έκφραση και κατ’ επέκταση το ίδιο το μουσικό όργανο, θα αφουγκραστούμε την ουσία και την πλοκή της πολυρυθμίας βιώνοντάς την για αυτό που είναι. Ένα θεραπευτικό εργαλείο που δείχνει τον δρόμο προς την συλλογική συμμετοχή.

Μιχάλης Afolayan (Ηθοποιός, Μουσικός): Eίναι εικαστικός, μουσικός ηθοποιός performer. Μελέτησε στο μουσικό εργαστήριο “Τα Κρουστά της Τάκη” Αφρικάνικα κρουστά (djembe και doundoun) και παραδοσιακά κρουστά (νταούλι) για πέντε χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάρια Αφρικάνικων κρουστών με τους Ponta O’ Bryan, TamTam d’ Afrique, Mare Songoro, Moussa Oulare, Ousmane Keita,Thomas guey, petit adama ,adama biloru,Sidiki camara, Babara bangoura, Harouna dembele. To 2008 ξεκίνησε να μελετάει κλασικά κρουστά (τύμπανα, ταμπούρο, μαρίμπα) θεωρητικά και πιάνο στο ωδείο του Μοσχάτου δουλεύει επαγγελματικά σαν ακροβάτης ζογκλέρ από το  1998 με την ομάδα θεάτρου δρόμου circus dayz όπου και διδάσκει στην σχολή της βασικές τεχνικές τσίρκου και θεάτρου δρόμου , σαν ηθοποιός από το 2006 έχει συνεργαστεί με τους: Στάθης Λιβαθινός, Έφη Θεοδώρου ,Ανέστης Αζάς ,Λουκάς Θάνου ,Φένια παπαδόδημα,Τατιάννα Λύγαρη Ludovic Lagard ,Σπύρος Δομαζάκη, Δημήτρης Τάρλοου.  Το  2011 ιδρύσε μαζί με την χορεύτρια και δασκάλα αφρικανικού χορού Δάφνη Ασημακοπούλου το πολιτιστικό κέντρο αφρικανικής τέχνης ANASA οπού διδάσκει αφρικανικά κρουστά και μελετά της παραστατικές τέχνες  πρωτόγονών κοινωνιών.

Θέμα: Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με την Αλίκη Καζούρη

Ημερομηνία Σεμιναρίου: 25/10/15

Περιγραφή σεμιναρίου: Στην πορεία μου, προσπαθώντας να εξελίσσω το μάθημά μου και μέσα από αυτό τον εαυτό μου, έχω ως βασικό στόχο να μεταδίδω πληροφορίες για κτίσιμο γερής τεχνικής, σε απόλυτο και καθημερινό συνδυασμό με την ερμηνεία και τη συνεχή λειτουργία του μυαλού προς πολλές κατευθύνσεις συγχρόνως. Ξέρω πως ο χορευτής περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στην αίθουσα και έχει ανάγκη να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει χορέψει και όχι μόνο ότι έχει μελετήσει. Αγαπώ πολύ την ανάμειξη των τεχνικών, τη δημιουργική σχέση με τη μουσική και τη σύνθεση συνδυασμών που επιτρέπουν στο χορευτή να προβάλει τη σκέψη του μέσα στην κίνηση. Έτσι, με βασικό στοιχείο το fusion, το μάθημα  δομείται και είτε αποτελεί ένα μέρος από μια γενικότερη ιδέα που ολοκληρώνεται σε μια σειρά μαθημάτων, είτε λειτουργεί ολοκληρώνοντας το στόχο σε μια φορά.

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπάνε το χορό, και ασχολούνται με το σώμα τους με οποιαδήποτε μορφή κίνησης. Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας άνετα ρούχα καθώς και για την έγκαιρη προσέλευσή σας στο χώρο.

Aλίκη Καζούρη (Χορογράφος, Καθηγήτρια Σύγχρονου Χορού): Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και χορό στο Κέντρο Κλασικού Μπαλέτου του Λεωνίδα Ντε Πιάν και για τρία χρόνια στο Παρίσι, το Λονδίνο και  τη Νέα Υόρκη. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες: “Κέντρο Κλασσικού Μπαλέτου” Ντε Πιαν-Κάμμερ, “Ομάδα Σύγχρονου Χορού” Χάρης Μανταφούνης, ‘’Μήλα’’ Νανά Βάχλα “Ροές” Σοφία Σπυράτου, “Λάθος Κίνηση” Κωνσταντίνος Μίχος, “Sine qua non”, “Ελληνικό Χορόδραμα” Ραλλού Μάνου, Ομάδα χορού Νατάσσας Αβρά. Το 1993 ίδρυσε την ομάδα «ΧΟΡΕΥΤΕΣ» με την Μαρία Ανθυμίδου και το Μιχάλη Ναλμπάντη, για την οποία χορεύει, χορογραφεί και διδάσκει στα σεμινάρια. Ως χορογράφος έχει δουλέψει με τις Ροές, το Ελληνικό Χορόδραμα και τους ΧΟΡΕΥΤΕΣ και στο θέατρο σε παραγωγές των: Διάλογος,  Θεατρική ‘Έξοδος Αιγαίου, Θίασος Γιάννη Μπέζου, Κ.Θ.Β.Ε, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, Πάτρας, Αγρινίου, Σερρών κ.α. Ως καθηγήτρια έχει συνεργαστεί με τη Σχολή Ντε Πιαν, την Compagnie des Synadelphes (Γαλλία), διάφορες ερασιτεχνικές σχολές, τη Χοροκίνηση, το studio Dance.c.ce., το Fixdance studio το Baile be barrio και δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα τελευταία 22 χρόνια διδάσκει σύγχρονο χορό, θεωρητικά και χορογραφία στην Επαγγελματική Σχολή «Ραλλού Μάνου», στην οποία είναι διευθύντρια σπουδών.