Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Α. Δρίτσα σε συνεργασία με την Αναστασία Μπόϊκου διοργανώνουν σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας από τις 22 Οκτωβρίου. Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται τόσο σε αρχάριους, όσο και προχωρημένους που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το τεχνικό και θεωρητικό κομμάτι της λεγόμενης καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ο δεύτερος κύκλος αναφέρεται αποκλειστικά σε προχωρημένους που θέλουν να καλλιεργήσουν την καλλιτεχνική τους ματιά και να αναπτύξουν το ταλέντο τους.
Αναλυτικό πρόγραμμα Α’ κύκλου
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
1. Ιστορία της φωτογραφίας. Είδη μηχανών – τύποι φωτογραφικών φακών.
2. Ταχύτητες – Διαφράγματα – Βάθος Πεδίου.
3. Αισθητική της Φωτογραφίας. Σύνθεση και ανάλυση της εικόνας. Το σωστό κάδρο.
4. Φωτομέτρηση, φως (τεχνητό – φυσικό). Είδη και ευαισθησία του φιλμ. Φίλτρα & ειδικά εφέ για ασπρόμαυρη – έγχρωμη φωτογραφία.
5. Φωτογραφία δρόμου – φωτορεπορτάζ. Μυστικά και τεχνικές. Παρουσίαση έργου σημαντικών φωτογράφων πρακτορείων Magnum – Reuters.
6. Το γυμνό στην ιστορία της φωτογραφίας. Ανάλυση και παρουσίαση έργου των σημαντικότερων φωτογράφων του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.
7. Αναλογική – Ψηφιακή φωτογραφία (ομοιότητες και διαφορές). Οργάνωση ψηφιακού portfolio, επεξεργασία φωτογραφιών, διαχείριση αρχείων για χρήση website.
8. Φλας (χρήση και ιδιομορφίες).
9. Πορτραίτο. Είδη φωτισμού (θεωρία – πρακτική εξάσκηση).
10. Οργάνωση και δημιουργία οπτικοακουστικών προβολών – slideshow.
Επιπλέον χωρίς οικονομική επιβάρυνση πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε φωτογραφικές εκθέσεις, κριτική φωτογραφιών & φωτογράφηση κοινού project για την οργάνωση έκθεσης των συμμετεχόντων.
Κάθε εβδομάδα ανατίθενται μικρές εργασίες – workshops πάνω στα θέματα που διδάσκονται και παραδίδονται σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
Ο Β’ Κύκλος περιλαμβάνει τα καλλιτεχνικά κινήματα στη φωτογραφία σε αντιπαράθεση με τα ζωγραφικά ρεύματα. Ανάλυση και παρουσίαση έργου Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών φωτογράφων που έγραψαν και γράφουν ιστορία…
Αναλυτικό πρόγραμμα Β’ κύκλου:
1.Τα καλλιτεχνικά κινήματα στη φωτογραφία και η αλληλεπίδραση με τη ζωγραφική. Πικτοριαλισμός, Ουμανισμός, Φωτοδυναμισμός.
2.Κονστρουκτιβισμός (AlexanderRodchenko, ElLisitzki) . Υπερρεαλισμός, Ντανταϊσμός (ManRay) και το φαινόμενο BAUHAUS (LaszloMoholy – Nagy).
3.Ο Μετά – Ιμπρεσιονισμός, Σουρεαλισμός και Μοντερνισμός.
4.Το τοπίο μέσα από την ποιητική ματιά των AnselAdams, EdwardWeston και του περιβόητου “Groupf64”.
5.Οικογενειακή φωτογραφία με την αισθητική ματιά των SallyMann, RalphEugeneMeatyard, J. H. Lartigue και HarryCallahan.
6.Φωτογραφία του δρόμου, Στιγμιαίο Όραμα, Φωτογραφία Ιδεών, Φωτογραφία του Κοινωνικού Τοπίου. ( Gary Winogrand, Diane Arbus, Duane Michals, Ralph Gibson).
7.Καλλιτεχνικό γυμνό με την οπτική των FrancescaWoodman, BillyBrandt, Araki, Joel – PeterWitkin, JanSaudek, ClaudiaKunin και DavidLaChappell.
8.Η σημειολογία στην τέχνη της φωτογραφίας, ανάλυση σημαντικών έργων.
9.Η ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας μέσω του έργου τεσσάρων σημαντικών μορφών : Nelly’s, Βούλα Παπαϊωάννου, Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας.
10. Πολιτική και πολιτικοί στη φωτογραφία διαμέσου του φακού του αείμνηστου Αντώνη Παπαντωνίου.
11. Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργοί που διαπρέπουν διεθνώς, Λουκάς Σαμαράς και Δημήτρης Γέρος.
12. Διαγωνιστική φωτογραφία. Πώς να επιτύχετε σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς.
13. Οργάνωση και δημιουργία προσωπικού portfolio. Δημιουργία site, blog.
14. Φωτογράφηση πορτραίτου και αυτοπορτραίτο live ως μέσο ανάλυσης της προσωπικότητας του εικονιζόμενου.
15. Εξειδικευμένες τεχνικές για αναλογική – ψηφιακή φωτογραφία. (θεωρία & πρακτική εξάσκηση).