Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής Αστυνομικής Λογοτεχνίας, με θέμα «Στη Γοητεία του Εγκλήματος» και εισηγητή τον Δημήτρη Μαμαλούκα, που θα γίνει στο Μουσείο Ηρακλειδών από 17 Οκτωβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2014. Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν πώς να ξεκινήσουν και να σχεδιάσουν το δικό τους αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού γνωρίσουν συνοπτικά την ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας με τα διάφορα είδη του (Νουάρ, Θρίλερ, Who dunnit it, crime novel).

Θα γίνει βραδιά γνωριμίας με τον συγγραφέα και παρουσίασης του σεμιναρίου την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στις 18:00.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

«Το έγκληµα όσο απεχθές είναι στην πραγµατική ζωή τόσο γοητευτικό µπορεί να είναι στη φαντασία, στα βιβλία και στα φιλµ της αστυνοµικής λογοτεχνίας. Ένα λογοτεχνικό είδος που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και πιο φανατικούς αναγνώστες, αλλά και συγγραφείς που «πάντα ήθελαν να γράψουν ένα αστυνοµικό». Όµως, πόσο εύκολο είναι να γράψεις σήµερα µια πιστευτή αστυνοµική ιστορία; Αρκούν οι παλιές δοκιµασµένες συνταγές της Άγκαθα Κρίστι; Αρκεί να προσπαθήσεις να µιµηθείς το απαράµιλλο νουάρ ύφος του Ρέιµοντ Τσάντλερ; Αρκεί να ονοµάσεις τον ήρωά σου Ιρκενασουδοόσορ και να τον τοποθετήσεις κάπου στη Σκανδιναβία; Ή θα πρέπει να καταφύγεις στις όλο και πιο πολύπλοκες συνταγές σύγχρονων συγγραφέων;

Το πρώτο µάθηµα 17/10/2014 (3 ώρες) θα αφιερωθεί στη συνοπτική ιστορία της αστυνοµικής λογοτεχνίας µε τα διάφορα είδη του (Νουάρ, Θρίλερ, Who dunnit it, crime novel) ενώ στα υπόλοιπα οι σπουδαστές θα διδαχτούν πώς να ξεκινήσουν και να σχεδιάσουν το δικό τους αστυνοµικό µυθιστόρηµα.

Θα εξετάσουµε

– πού διαφοροποιείται η «αστυνοµική» γραφή,

– πόσο σηµαντική είναι η πλοκή, η αρχική ιδέα και η ατµόσφαιρα του έργου

– πόσο εύκολα ένα λάθος µπορεί να µας πάει πολύ πίσω.

Κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων θα προσκληθούν γνωστοί Έλληνες συγγραφείς της αστυνοµικής λογοτεχνίας και θα έχουµε την ευκαιρία να συνοµιλήσουµε µαζί τους ενώ, σαν άσκηση, οι σπουδαστές θα συνθέσουν τις δικές τους αστυνοµικές ιστορίες.»

∆ηµήτρης Μαµαλούκας