Ο Samuel Shepard Rogers III γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1943. Το έργο του εξελίχθηκε και διήρκεσε για πάνω από 50 χρόνια. Έγραψε συνολικά 44 θεατρικά έργα, αλλά και πολλά άλλα βιβλία, όπως διηγήματα κ.α.

Βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1979 για το έργο του Buried Child. Ήταν υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ καλύτερου β’ ρόλου για τον πιλότο Chuck Yeager στο The Right Stuff (1983). Ο Σέπαρντ έλαβε επίσης το θεατρικό βραβείο του PEN/ Laura Pels International Foundation ως κορυφαίος Αμερικανός δραματουργός το 2009. Η Νέα Υόρκη τον χαρακτήρισε ως “τον καλύτερο Αμερικανό συγγραφέα της γενιάς του”.

Τα έργα του Σέπαρντ χαρακτηρίζονται από ψυχρά, αλλά ποιητικά και συχνά σουρεαλιστικά στοιχεία, μαύρο χιούμορ και χαρακτήρες χωρίς ρίζες που ζουν στα περίχωρα της Αμερικανικής κοινωνίας. Το στυλ του με τα χρόνια εξελίχθηκε, από τον παραλογισμό του Off-Off-Broadway στο ρεαλισμό του Buried Child και του Curse of the Starving Class (1978).

Σύντροφος του Σαμ Σέπαρντ για περισσότερα από 30 χρόνια ήταν η Τζέσικα Λανγκ με την οποία γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας Frances. Χώρισαν το 2009, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά, τη Hannah Jane και το Samuel Walker Shepard.