Με θεματικές ενότητες τους καλλιτέχνες της Act και τη νέα μουσική σκηνή της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Βραζιλίας, το δεκαοχτώ ετών πια Sani Festival

θα πλημμυρίσει και αυτό το καλοκαίρι το υπέροχο τοπίο της Χαλκιδικής.

Κάθε χρόνο το Sani Festival επινοεί κάτι νέο, κάτι που να μπορεί να μας ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά, ακόμα πιο μουσικά. Η Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival από το 1996, ιθύνων νους του καλλιτεχνικού προγράμματος και των θεματικών ενοτήτων του, μιλά γι’ αυτό με πάθος: To φεστιβάλ είναι για μας μια διαρκής ερώτηση και συνεχής αναζήτηση για το ρόλο των επιλεγμένων καλλιτεχνών σ’ ένα πολιτιστικό τοπίο το οποίο συνεχώς αλλάζει, λέει. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μας γεννάται μια διάθεση να παίρνουμε όλο και μεγαλύτερα ρίσκα, να αγκαλιάζουμε το άγνωστο…

Κάπως έτσι οδηγήθηκε στην ιδέα των αφιερωμάτων σε σπουδαία jazz labels, αρχής γενομένης το 2006 μ’ αυτό στη γερμανική ECM, η οποία διακρίθηκε παγκοσμίως για την υψηλή ποιότητα των μουσικών της εκδόσεων, ενώ φέτος, πιστή στην προσπάθεια στήριξης της αξιόλογης ευρωπαϊκής σκηνής της τζαζ, ετοιμάζει αντίστοιχο αφιέρωμα στην έταιρη γερμανική δισκογραφική, την ACT, που έχει διακριθεί και βραβευθεί για το roster της.

Jazz και world μελωδίες για ένα υπέροχο δροσερό καλοκαίρι. Τα Highlights του φετινού Sani Festival είναι πολλά και εξαιρετικά! Ας πάρουμε μια γεύση:

Jazz on the Hill 2010 – Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες της ΑCT

Με την επιθυμία να χαράξει ένα νέο δρόμο στη λεωφόρο της τζαζ, ο Siggi Loch δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 την ACT, κάνοντας ξεκάθαρο από την αρχή πως σκοπός του ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα των μεγάλων ανεξάρτητων labels της Αμερικής, που έκαναν την τζαζ μύθο.

Η ιδέα του γεννήθηκε όταν είδε για πρώτη φορά live τον Sidney Becket, το 1955 στο Ανόβερο. Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, στη Γερμανία, που η τζαζ ήταν πάντα μεγάλη αγαπημένη, ένας νέος τζαζ θρύλος γεννήθηκε με το όνομα της εταιρείας του. Διακόσιες κυκλοφορίες μετά, με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα στον κόσμο, ο στόχος του Loch έχει επιτευχθεί: «Επιλέγω με δυο κριτήρια», εξηγεί ο γκουρού της νέας τζαζ. «Το ένα είναι καλλιτέχνες που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί μας, οι σπουδαίοι δημιουργοί, και το άλλο ονόματα που ο κόσμος θα μιλά γι’ αυτά στο μέλλον.

Είναι όλες μουσικές που ακούγονται από ανθρώπους με ανοιχτά μάτια και αυτιά και, κυρίως, μυαλό». Κι αν για τον ίδιο αυτό είναι ευτυχία, για τους εκατομμύρια ακροατές των επιλογών του είναι αληθινή τύχη.

Πρόγραμμα Jazz on the Hill

Παρασκευή 16 Ιουλίου 21.30, Nils Landgren Funk Unit
Σάββατο 17 Ιουλίου 21.30,  Youn Sun Nah
Σάββατο 17 Ιουλίου ώρα 22.30, Viktoria Tolstoy
Κυριακή 18 Ιουλίου 21.30, Mare Nostrum – Jan Lungren, Paolo Fresu, Richard Galliano

Sounds of the World
23-25 Ιουλίου 2010
Η δεύτερη θεματική ενότητα του Sani Festival, Sounds of the World, (23-25 Ioυλίου) είναι αφιερωμένη στη νέα μουσική σκηνή της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Βραζιλίας, όπως αυτή επηρεάστηκε από τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ υποδέχεται την  Ceu, τραγουδίστρια των Grammys και των υψηλών θέσεων στα charts, που αιχμαλώτισε κοινό και κριτικούς, οι οποίοι την έχουν χαρακτηρίσει «το μέλλον της βραζιλιάνικης ποπ μουσικής», και το πορτογαλλικό γκρουπ Deolinda, με μουσικές επιρροές από όλους τους σημαντικούς καλλιτένες της παραδοσιακής μουσικής της χώρας, από την αλησμόνητη Amalia Rodrigues μέχρι τους Madredeus, οι οποίοι τραγουδούν fados, όχι όμως στην κλασική τους μορφή: Τα fados των Deolinda βρίσκουν το θετικό μέσα στα αρνητικά, έχουν χρώμα και διάθεση, αποτελούν ένα σπάνιο μουσικό μείγμα τζαζ, ποπ, σάμπα, χαβανέζικων ήχων αλλά και ρεμπέτικου, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση που συστήνονται για πρώτη φορά ζωντανά στο ελληνικό κοινό σε μια και μόνη αποκλειστική εμφάνιση.

Ίσως, τελικά, να είναι η ίδια η διάθεση των διοργανωτών το μυστικό συστατικό του Sani Festival, που μεταδίδεται αναπόφευκτα στο κοινό του, κατά τη διάρκεια αυτής της ετήσιας γιορτής πάνω σε ένα λόφο, δίπλα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, σε μια ξεχωριστή τοποθεσία. Αλλά όχι μόνο σε μία: στην καρδιά του μουσικού χάρτη της χώρας, και στις καρδιές των φίλων της μουσικής και των τεχνών που, χρόνια τώρα, παρακολουθούν με ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις του.

To πρόγραμμα υπογράφει και φέτος η καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival, Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη.

Συνολικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ

16.07 – 21:30

Nils Landgren Funk Unit – Funk for Life, Λόφος Σάνης
Απλό: 25 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
17.07 – 21:30
Youn Sun Nah & Ulf Wakenius Band, Λόφος Σάνης

17.07 – 22:30
Viktoria Tolstoy Group, Λόφος Σάνης

Απλό: 25 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
18.07 – 21:30
Mare Nostrum Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren, Λόφος Σάνης
Απλό: 25 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
23.07 – 21:30
Deolinda, Λόφος Σάνης
Απλό: 25 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
24.07 – 21:30
Céu, Λόφος Σάνης
Απλό: 25 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
25.07 – 21:30
Giulia y los Tellarini, Λόφος Σάνης
Απλό: 25 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
30.07 – 21:30
Rembrandt’s J’Accuse, Cine Orfeas
Απλό: 6 Ευρώ
 
31.07 – 21:30
Peter Greenaway – The Lupercyclopedia, Λόφος Σάνης
Απλό: 30 Ευρώ, Αριθμημένο: 50 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
01.08 – 21:30
Nightwatching, Cine Orfeas
Απλό: 6 Ευρώ
 
07.08 – 21:30
Μουσική σε Κίνηση, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος & Ευανθία Ρεμπούτσικα, Λόφος Σάνης
Απλό: 20 Ευρώ, Αριθμημένο: 30 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 10 Ευρώ
 
14.08 – 21:30
Χάρις Αλεξίου & Mάρθα Φριντζήλα, Λόφος Σάνης
Απλό: 30 Ευρώ, Αριθμημένο: 50 Ευρώ, Φοιτητών / Πελατών Sani Resort: 15 Ευρώ
 
20.08 – 20:00
Leto Ensemble, Cine Orfeas
Είσοδος Ελεύθερη

21.08 – 20:00
Wood Quartet, Cine Orfeas
Είσοδος Ελεύθερη

27.08 – 20:00
Performers Quartet, Cine Orfeas
Είσοδος Ελεύθερη

28.08 – 20:00
Εύη Γιαμοπούλου & Κωστής Ρασιδάκις, Cine Orfeas
Είσοδος Ελεύθερη

03.09 – 20:00
Βαρβάρα Γύρα, Cine Orfeas
Είσοδος Ελεύθερη

04.09 – 20:00
Ιωάννης Ανδρόνογλου, Cine Orfeas
Είσοδος Ελεύθερη