Το βραβευμένο με Πούλιτζερ (2009) θεατρικό έργο της Λυν Νόττατζ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία που συνυπογράφουν η Γιούλα Μπούνταλη και ο Βρετανός Ντέννις Ρηντ.

Τοποθετημένο εξολοκλήρου μέσα στο μπαρ-πορνείο της Μάμα, το Ruined αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που κάνει τα πάντα για να επιβιώσει σε έναν κόσμο εμφύλιου μίσους και προδοσίας, όπου οι γυναίκες αποτελούν τα εύκολα θύματα. Η ίδια προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει τους δικούς της κανόνες για κείνη και τις γυναίκες που εργάζονται στο μπαρ της. Πρόκειται για θύματα ομαδικών βιασμών που δεν μπορούν να γυρίσουν στα χωριά τους γιατί και εκεί τις θεωρούν χαλασμένες. Οι στατιώτες και των δύο σταρτοπέδων μπορούν να βρουν συντροφιά αρκεί να έχουν χρήματα και να αφήσουν τα όπλα τους στην είσοδο.

Το έργο γράφτηκε μετά από ένα μακρύ ταξίδι της συγγραφέα στην Ουγκάντα όπου συνάντησε και πήρε συνεντεύξεις από γυναίκες- θύματα βιασμών που έχουν καταφύγει εκεί για να ξεφύγουν από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στο Κονγκό. Οι συστηματικοί βιασμοί των γυναικών είναι τόσοι ώστε να μην μπορούν πια να κάνουν παιδιά, και αυτό αποτελεί μέρος της πολεμικής τακτικής και των δύο στρατοπέδων.

Με ευθείες αναφορές στην Μάνα Κουράγιο του Μπ. Μπρεχτ, το Ruined μέσα από ζωντανή μουσική και τραγούδια, φτιάχνει χαρακτήρες με ανθρωπιά και χιούμορ,  ένα περιβάλλον που να μας επιτρέπει να αντέξουμε τις αληθινές ιστορίες ενός κόσμου φρικιαστικής σκληρότητας και ανείπωτου πόνου. 

Ο πόλεμος του Κονγκό – όπου διαδραματίζεται το έργο – είναι ο ίδιος πόλεμος που μαστίζει αυτή τη στιγμή και άλλα κράτη της Αφρικής αλλά και τη Συρία και το Αφγανιστάν. Είναι πόλεμοι που συμβαίνουν γύρω μας και καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων κάποιοι από τους οποίους αναγκάζονται να φύγουν για να βρουν μια νέα ζωή, εύχονται πιο ειρηνική, στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Η παράσταση του Ruined θέλει να μεταφέρει στα ελληνικά, και στη γλώσσα αλλά και στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών – που είναι ηθοποιοί που ζουν στην Ελλάδα με καταγωγή τόσο από την Αφρική όσο και από την Μέση Ανατολή – αφηγήσεις ανθρώπων που αγωνίζονται να ζήσουν σε συνθήκες τόσο άγριες που δοκιμάζουν τα όρια κάθε ηθικής.

 

O Dennis Hilton-Reid γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ζήσει και εργαστεί στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, την Ουαλία και την Ινδονησία. Αυτή τη στιγμή η έδρα του είναι η Ν. Υόρκη. Είναι απόφοιτος του American Academy of Dramatic Arts και του Yale School of Drama. Εργάζεται σαν σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και δάσκαλος υποκριτικής για πάνω από 25 χρόνια. Σαν σκηνοθέτης έχει αναπτύξει μια τεχνική που τον έχει κάνει γνωστό για τις σημαντικές ερμηνείες των ηθοποιών του και τον συνδυασμό τους επι σκηνής με καλλιτέχνες άλλων τεχνών. Είναι κατ’εξοχήν ένας σκηνοθέτης ηθοποιών με ιδιαίτερη ικανότητα να συντονίζει παραγωγές με μεγάλα καστ και χρήση τεχνολογίας, ζωντανής μουσικής και χορό. Έχει συνεργαστεί με θέατρα όπως το National Theater της Uganda, SUNY Purchase, Fordham University, Powerhouse Theater, Avalon Theater, Arc Lite Theater, AADA και EST. Σαν περοφρόμερ του έχει απονεμηθεί το Jerome Fellowship για το σόλο του με τίτλο Mandingo of Manhattan και έχει παρουσιάσει δουλειές του σε πολλά θεάτρα και φεστιβάλ.

Η Γιούλα Μπούνταλη σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (B.A),στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Μ.Α.) και κινηματογράφο στο Instituut Media en Re – Presentatie στο University of Utrecht. Από το 2002-2004 ήταν υπότροφος- ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Σαν ηθοποιός εκπαιδεύτηκε στο Stella Adler Studio και το Atlantic School of Acting στην Ν. Υόρκη, το Poor School και το Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο. Εργάζεται σαν σκηνοθέτης και ηθοποιός στο θέατρο με δικές της ανεξάρτητες παραγωγές (Καυκασιανός Φοίνικας, Debate, The oh fuck moment, Χορός Ξανά κ.α.) και με το Εθνικό Θέατρο (Γκόλφω-σκην. Ν. Καραθάνου και Ηρακλής Μαινόμενος-σκην. Μ. Μαρμαρινού). Έχει συνυπογράψει με τον Σύλλα Τζουμέρκα τις ταινίες Χώρα Προέλευσης (σκην. Σ. Τζουμέρκας, Critics’ Week of the Venice Film Festival 2010) και A Blast (σκην. Σ. Τζουμέρκας, Locarno International Film Festival 2014, Eurimages co-production development award at the 2012 Cinelink co-production market of the Sarajevo IFF). Η τρίτη τους δουλειά, Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών, απέσπασε πλήθος βραβείων στο Berlinale 2014 Script Lab Station. Η Γιούλα Μπούνταλη συνυπογράφει το σενάριο της νέας μεγάλου μήκους ταινίας της Sepideh Farsi I will cross tomorrow (Ταμείο Συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, Pan Entertainment S.A. – Cine-Sud Promotion).

Συντελεστές:

Διασπορά Εταιρεία Θεάτρου – Dennis Reid, Γιούλα Μπούνταλη

Σκηνοθεσία: Dennis Hilton-Reid, Γιούλα Μπούνταλη

Σχεδιασμών Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Σκηνογραφία: Αλίκη Κούβακα

Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη

Κίνηση: Ευγενία Δελιαλή

Μουσική: The Boy

Video: Σύλλας Τζουμέρκας

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Παίζουν: Caitlin Tyson, Darius Journigan, Kevis Hillocks, Khiry Walker, Kemiyondo Coutinho, Niara Sena, Ερρίκος Μηλιάρης, Μιχάλης Γεωργίου, Γιούλα Μπούνταλη

Μετάφραση στα ελληνικά: Γιούλα Μπούνταλη, Γιάννης Βογιατζής

Η παράσταση είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Διαβάστε επίσης:

Εργαστήριο με τον Dennis Reid στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016: Το πρόγραμμα