Η παραγωγή αποτελεί συνέχεια της αναζήτησης της ομάδας στους λησμονημένους λογοτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα.

Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο η ομάδα Όχι Παίζουμε θα παρουσιάσει την παράσταση «Rodokanakis Rediscovered, 1908-2008. To Βυσσινί Τριαντάφυλλο», η οποία θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες δύο χρονιές είχαν παρουσιάσει έργα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (2006) και του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (2007), συνεχίζοντας φέτος το έργο τους με την εξερεύνηση των μυστηριωδών πτυχών του σημαντικότερου Έλληνα εστέτ, Πλάτωνα Ροδοκανάκη.

Η επιλογή του έργου έγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη και μοιραία ανάγνωση, σε στενό λογοτεχνικό κύκλο, του έργου «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» του λογοτέχνη Πλάτωνα Ροδοκανάκη, απ\’ όπου προκύπτει και η παράσταση με τίτλο «Rodokanakis Rediscovered 1908-2008. Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο».

Η δράση περιπλανάται σε μέρη που σχετίζονται άμεσα με την πολύπλευρη προσωπικότητα ίσως του σημαντικότερου εκπροσώπου του αισθητισμού στην Ελλάδα.

Ένας ειδικός ομιλητής, διαφορετικός κάθε φορά, εξετάζει την πλευρά της προσωπικότητας του Ροδοκανάκη που σχετίζεται με τον κάθε χώρο. Μετά την 15λεπτη παρουσίαση, ακολουθεί η παράσταση «Το βυσσινί Τριαντάφυλλο», με αυτούσιο το κείμενο του ομώνυμου διηγήματος.

Ο θεατής κάθε μέρα ανακαλύπτει και μία διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας του λογοτέχνη συμπληρώνοντας έτσι ένα – ένα τα κομμάτια του παζλ.

Οι ομιλητές που θα λάβουν μέρος στις παρουσιάσεις είναι μεταξύ άλλων: Σάββας Κυριακίδης (Θεατρολόγος του Εθνικού Θεάτρου), Ακης Δήμου (Θεατρικός Συγγραφέας), Ιόλη Καλαβρέζου (Διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Harvard), Γιώργος Κόρδης (Αγιογράφος), Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου (Επικοινωνιολόγος), Μάρια Διαμάντη (Φιλόλογος του Μουσείου Μπενάκη), Νίκος Σαραφιανός (Φιλόλογος & Αρθρογράφος), Πανωραία Μπενάτου (Βυζαντινολόγος του Μουσείου Μπενάκη), Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Θεατρολόγος στο Αριστοτέλειο), Νίκος Δάρδαλης (Ιστορικός), Μαρία Ξύδα (Αρχιτέκτονας), Δέσποινα Λαμπαδά (Ιστορικός), Βασίλης Αγιαννίδης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων), Όλγα Θεοδωροπούλου (Ιστορικός), Άρης Ασπρούλης (Κοινωνιολόγος).

Και θα εξεταστούν μεταξύ άλλων τα εξής: «Η καταγωγή του Ροδοκανάκη», «Οι βυζαντινές Μελέτες του Πλάτωνα Ροδοκανάκη», «Τα ερωτικά μυθιστορήματα του Μεσαίωνα και το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», «Πλάτωνας Ροδοκανάκης και η αστική τάξη της Αθήνας στις αρχές του 20 αιώνα», «Πλάτωνας Ροδοκανάκης και Θεολογική Σχολή της Χάλκης», «Ροδοκανάκης και το κίνημα του εστετισμού», «Ο έρωτας και ο θάνατος στον Ροδοκανάκη και τη γενιά του», «Η δραματουργία στο Βυσσινί Τριαντάφυλλο», «Ερωτικός (δια)λόγος Ροδοκανάκη και Goethe μέσα από τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Barthes», «Κώδικας Βυσσινί Τριαντάφυλλο – μια απόπειρα αποσυμβολοποίησης» και άλλα.

Την ολοκλήρωση της δράσης της ομάδας θα ακολουθήσει έκδοση που θα λειτουργήσει αφ\’ ενός ως μνήμη της παράστασης αφ\’ ετέρου ως επιστημονική μελέτη.

Η δράση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Όχι Παίζουμε» με την σύμπραξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου και την υποστήριξη του The John S Fafalios Foundation.

Ερμηνεύουν η Ειρήνη Αλεξίου (χορεύτρια) και ο Γιάννης Κλίνης (ηθοποιός).

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σαχίνη, η χορογραφία της Ειρήνης Αλεξίου, σκηνογραφία του Γιάννη Σκουρλέτη, η μουσική του Κώστα Δαλακούρα, οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη και η δραματουργική έρευνα του Αρη Ασπρούλη.

Το culturenow.gr σας δίνει την ευκαιρία να κερδίσετε 3 διπλές προσκλήσεις, για την Τρίτη 29 Ιουλίου, για την παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Όχι Παίζουμε».

Στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας και το τηλέφωνό σας για μία από τις 3 διπλές προσκλήσεις!