H γκαραζόπορτα της οδού Φαλήρου ανοίγει ξανά. Το ρειstart, το εικαστικό εγχείρημα που συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική κι εγκαταστάσεις με την υπογραφή της γλύπτριας και ζωγράφου Μαριάννας Λύρα, επιστρέφει. Κι ετοιμάζεται -μετά της θερμής υποδοχής που έτυχε από το κοινό και τον Τύπο το καλοκαίρι – να ανοίξει διάλογο με δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών από τον χώρο της περφόρμανς, του θεάτρου και της ποίησης με τη συμμετοχή των Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Δήμου Αβδελιώδη, Αγγέλας Λύρα και Γιάννη Ζέρβα και με έκτακτες συμμετοχές που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Την αυλαία θα σηκώσει η γνώριμη του ρειstart, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, η οποία αφού με την περφόρμανς που επιμελήθηκε το καλοκαίρι έδωσε πνοή στο εικαστικό εγχείρημα της Μαριάννας Λύρα, τώρα επιστρέφει με μια δική της πρόταση, το «re: PEI start». Εννέα περφόρμερς στήνουν μια πρωτότυπη «εικαστική αφήγηση» -όπως την περιγράφει η ίδια η χορογράφος – στην οποία το ρειstart λειτουργεί ως «κατώφλι» ώστε ο θεατής να ανακαλύψει νέους τρόπους θέασης του έργου.

Τη σκυτάλη θα πάρει το θεατρικό δρώμενο «Οιδίπους ρειmake» που βασίζεται σε αποσπάσματα του έργου «Οιδίπους Παρήγορος» της Αγγέλας Λύρα, η οποία εξηγεί ότι «σε αναλογία με τους χαρακτήρες του Δείπνου– του κεντρικού έργου του ρειstart – τους δραπέτες από ένα καθηλωτικό οικογενειακό πεπρωμένο – τα κυρίως πρόσωπα στο δρώμενο προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από ένα σκοτεινό παρελθόν και μέλλον, ανακαλύπτοντας με έκπληξη τη σχέση τους με τον Οιδίποδα και την Αντιγόνη».

Για ένα μόνο βράδυ το ρειstart μεταμορφώνεται σε σκηνικό για τη θεατρική μεταφορά δύο διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – «Το Μυρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι» – υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δήμου Αβδελιώδη. «Η παράσταση, με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, θα είναι εκ των πραγμάτων μια γοητευτική συνομιλία με τις αρχετυπικές μορφές της Μαριάννας Λύρα», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Ο νέος κύκλος για το ρειstart θα κλείσει με τα «Fragmenta της Άνοιξης», τη σκηνική παρουσίαση αποσπασμάτων του ποιητικού έργου του Γιάννη Ζέρβα «Η πυξίδα της Άνοιξης», το οποίο αναφέρεται στη διαδρομή από τον αποχωρισμό και τον θάνατο στην αναγέννηση και τη γονιμότητα. Η παρουσίαση θα έχει τη μορφή ξενάγησης-συνομιλίας με το έργο της Μαριάννας Λύρα

Λίγα λόγια για το ρειstart

Θέμα του κεντρικού έργου του ρειstart είναι ένα οικογενειακό δείπνο, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή. H λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής ωθώντας τις ζωγραφισμένες μορφές να εγκαταλείψουν τον δισδιάστατο καμβά και να απλωθούν ως γλυπτά στον χώρο. Αρχίζουν έτσι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα-«μήτρα». Το ρειstart παρουσιάστηκε από τις 18 Μαϊου έως τις 30 Ιουνίου 2017 στο εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού, που είχε χτιστεί τη δεκαετία του ΄20 για να στεγάσει την πρώτη έκθεση-συνεργείο αυτοκινήτων της Fiat στην Ελλάδα.

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν το ρειstart πριν από κάθε παράσταση θα προβάλλεται η 20λεπτη ταινία «Ρειstart Story», στην οποία έχει καταγραφεί η περσινή παρουσίαση σε σύλληψη και επιμέλεια των Μαριάννα Λύρα και Τάκη Αναγνωστόπουλου.

Φωτογραφίες: ©Τάκης Αναγνωστόπουλος

Το πρόγραμμα αναλυτικά

«re: PEI start»: Τέταρτη 14 Μαρτίου έως Κυριακή 18 Μαρτίου 

Σύλληψη – Ερμηνεία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη σε συνεργασία με τους περφόρμερ: Άρη Παπαδόπουλο, Γιάννη Τσίγκρη, Στέλιο Τσάτσο, Mike Doolan, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μάρω Σταυρινού.
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας. Επιστημονικός συνεργάτης: Αναστάσιος Κουκουτάς.

Με την υποστήριξη: Fluxum Foundation / Flux Laboratory

«Οιδίπους ρειmake»:  Πέμπτη 22 Μαρτίου και Σάββατο 24 Μαρτίου

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Λάγκος ως Νατομπούμ, Νεφ Λάγκος ως Σαμ Πωσναπώ, Βασίλης Λάγγος ως Οιδίποδας, Αγγέλα Λύρα ως Αντιγόνη.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Λάγκος

«Το Μυρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι»: Τετάρτη 28 Μαρτίου    

Διδασκαλία ερμηνείας κειμένου, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεία: Αλεξία Φωτιάδου. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Κολόι

«Fragmenta της Άνοιξης»:  Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Μαρτίου

Παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Ζωή Φράττη και Ρωμανός Καλοκύρης
Σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια: Ρωμανός Καλοκύρης, Ζωή Φράττη, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Γιάννης Ζέρβας

«ρειstart Story» προβολή κάθε βράδυ

Σύλληψη: Μαριάννα Λύρα – Τάκης Αναγνωστόπουλος, Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Τάκης Αναγνωστόπουλος, Φωτογραφίες:Τάκης Αναγνωστόπουλος, Σύλβια Διαμαντοπούλου, Λήψεις – μοντάζ: Κώστας Ντάνης – kn productions.

Εγκατάσταση φωτισμών του ρειstartstories: Νίκος Ναζίρης
Τεχνικός ήχου: Βαγγέλης Κασσελάκης


Φωτογραφίες: ©Τάκης Αναγνωστόπουλος