Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής Reflectionship με έργα της Λαμπρινής Μποβιάτσου και της Έλενας Παπαδημητρίου. Την έκθεση επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη.  

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις 20:30, στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Ιουνίου 2015.

Η Λαμπρινή Μποβιάτσου και η Έλενα Παπαδημητρίου δουλεύοντας -αρχικά χωρίς να γνωρίζονται- πάνω στη σχέση της ανθρώπινης φιγούρας με τον αντικατοπτρισμό του περιβάλλοντός της, ανακαλύπτουν η μία την άλλη και ξεκινούν μια συστηματική επικοινωνία η οποία θα δώσει νέα πνοή στα έργα τους. Υλοποιούν έργα κοινής επιρροής κρατώντας όμως και τη διαφορετική τους οπτική γωνία δημιουργώντας έτσι  ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα διάδρασης με τον θεατή. Την ηχητική εγκατάσταση στο έργο της Ελένης Παπαδημητρίου έκανε ο Αντώνης Π.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει: «Στο έργο της Μποβιάτσου, η φιγούρα και το περιβάλλον παραμορφώνεται έντονα. Οι καθρέπτες συχνά τσαλακώνονται δίνοντας μια διαστρεβλωμένη οπτική, τόσο της ίδιας της ζωγραφισμένης γυμνής ανθρώπινης φιγούρας, όσο και του περιβάλλοντος, με τον ίδιο τον θεατή να διαδραματίζει έναν σημαίνοντα διαδραστικό ρόλο. Στο έργο της Παπαδημητρίου, ο καθρέπτης λειτουργεί ως είδωλο του εικονιζόμενου, ενώ υπερτερεί το εννοιολογικό στοιχείο. Η ανθρώπινη φιγούρα ντύνεται τους συμβολισμούς μέσα από μοτίβα, αλλά το περιβάλλον παραμένει ανέπαφο περιμένοντας τον εκάστοτε αντικατοπτρισμό του. Κοινός παρονομαστής στο έργο των δύο εικαστικών είναι η σχέση του εγώ (της ζωγραφισμένης φιγούρας) με το περιβάλλον (αντανάκλαση) και άλλες συναφείς εννοιολογικές παραπομπές γύρω από το είδωλο και τις αντανακλάσεις του. Παράλληλα οι αισθητικές αντιπαραθέσεις των δύο εικαστικών προσκαλούν σε μια συναρπαστική περιήγηση: από το μικρό στο μεγάλο, από το γυμνό της σάρκας στο ενδεδυμένο, από το ρευστό στη λεπτομέρεια, από το βουβό στο λαλίστατο…».

Την έκθεση ζωγραφικής Reflectionship πλαισιώνει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανοιχτή συζήτηση, ξενάγηση και προβολή. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανοιχτή συζήτηση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τρίτη 12 Μαΐου 2015, 19:00

Επιστήμονες και καλλιτέχνες συζητούν με το κοινό πάνω στο θέμα των «Αντικατοπτρισμών»

Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αναστασόπουλος (Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλυτικός-Ψυχοθεραπευτής), Λουίζα Καραπιδάκη (Ιστορικός Τέχνης), Δημήτριος Κιουσόπουλος (Ιστορικός, Αρθρογράφος), Έφη Λιγνού (Ψυχαναλυτική-Ψυχοθεραπέυτρια), Λαμπρινή Μποβιάτσου (Εικαστικός), Αντώνης Π. (Συνθέτης), Έλενα Παπαδημητρίου (Εικαστικός), Μαρίνα Σκουρτέλη (Κλινική Ψυχολόγος), Τίνα Σταθοπούλου (Καθηγήτρια Προγράμματος Ψυχολογίας Hellenic American University/Hellenic American College)

Είσοδος ελεύθερη

Ξεναγήσεις
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 12:30 &
Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, 12:30

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη ξεναγεί το κοινό στην έκθεση.

Είσοδος ελεύθερη

Προβολές
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, 19:30

Προβολή video της θεατρικής παράστασης «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη. Στην προβολή θα παρευρεθούν ο συγγραφέας και ηθοποιοί της παράστασης.

Είσοδος ελεύθερη