Τέλος και για το ένατο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο. Στις 29 του Σεπτέμβρη η αυλαία έπεσε ακόμη μια φορά σε επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα. Οι συμμετοχές υπέροχες και τα βραβεία ακόμα καλύτερα!

Τέλος και για το ένατο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο. Στις 29 του Σεπτέμβρη η αυλαία έπεσε ακόμη μια φορά σε επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα. Οι συμμετοχές υπέροχες και τα βραβεία ακόμα καλύτερα!


Στην Πάτρα στο θέατρο «Λιθογραφείον», για εννέα ημέρες, είδαμε φιλμάκια από 56 διαφορετικές χώρες. Στη βραδιά της απονομής, εκτός από την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων, είδαμε και το Διαγωνισμό Φωτογραφίας που είχε θέμα «Φωτογραφίζοντας σαν… σινεμά».


Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο αποφάσισε και έδωσε βραβεία!


Τα κριτήρια των επιλογών μας ήταν της κριτικής επιτροπής ήταν κυρίως η αισθητικά (πρωτοτυπία και πρωτοπορία), κοινωνικά (προβολή ανθρώπινων σχέσεων – δικαιώματα, περιβάλλον, πολυπολιτισμικότητα, αειφορία) και τεχνικά (μοντάζ, εικόνα, ήχος).


Στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, με τίτλο: «Φωτογραφίζοντας… σαν σινεμά» οι σειρές φωτογραφιών που πήραν τα 3 πρώτα βραβεία και μια διάκριση είναι:
Α’ Βραβείο Σκούλικα Άρτεμης, τίτλος σειράς “5 + μία αισθήσεις”
Β’ Βραβείο Τσάκαλος Χρήστος, τίτλος σειράς “Το παιγνίδι”
Γ’ Βραβείο Πολύζος Νίκος, τίτλος σειράς “…θα ‘θελα να μου πεις… που θα μας οδηγήσουν χχχ από το ρίξιμο μιας πέτρας…”
Διάκριση Κωτσίδης Ηλίας, τίτλος σειράς “χωρίς τίτλο”


Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα οι ταινίες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:
Καλύτερη μεγάλου μήκ.«The High Cost of Living» Leonard Lai Yok Wai, Σιγκαπούρη
Καλύτερη μικρού μήκους «The market» Ana Husman, Κροατία
Καλύτερο ντοκιμαντερ «Human development» David Munoz Νορβηγία / Νιγηρία 30
Καλύτερο video art «Labirint» Krunoslav Pticar Κροατία 9’ 56’’
Καλύτερo animation «The Bungee Jump Skeleton man» Rune Eriksson & Erik Eriksson, Νορβηγία
Ειδική διάκριση video art «Traffic» Eytan Ipeker Τουρκία
Ειδική διάκριση μεγάλου μήκους «The summer solstice» Li RuiJun Κίνα
Ειδική διάκριση ντοκιμαντέρ, «Iranian Kidney, Bargain Sale» Nima Sarvestani Σουηδία
Ειδική διάκριση για ταινία μικρού μήκους που αφορούν άτομα με αναπηρία, «And you?» Ferenc Boldvai, Hungary, μικρού μήκους 2006


Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
Καλύτερη μεγάλου μήκους «Κι αν φύγω… θα ξανάρθω» Δώρα Μασκλαβάνου
Καλύτερη μικρού μήκους «Πυραμίδα» Παπαθανάσης Δημήτρης
Καλύτερο ντοκιμαντερ «Μια ζωή στην ιστορία» Ζάχος Σαμολαδάς
Καλύτερο video art «Dream within a dream» Αναστασία Χρυσανθακοπούλου α.κ.α natrYX, Ελλάδα/Σλοβενία
Καλύτερο video dance «Liebestod – Τέσσερις Πράξεις» Στάθης Αθανασίου
Ειδική διάκριση για το οικολογικό μήνυμα της ταινίας «Under the surface – Gulf of Kavala» Γιώργος Καγιαλεδάκης, ντοκιμαντέρ
Ειδική διάκριση video art Pixel:ah Μάρθα Κουμαριανού
Ειδική διάκριση για γυναικείο ρόλο στην Ευαγγελία Ανδρεαδάκη στην «Πυραμίδα» του Παπαθανάση Δημήτρη, μικρού μήκους


Ο Δημήτρης Δουγένης (Αντιπρύτανης) εκπροσωπώντας το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πατρών απένειμε το Βραβείο που θεσμοθέτησε το Πανεπιστήμιο Πατρων για την Καλύτερη Αντιρατσιστική Ταινία στο «Κλίπ Κλίπ είναι η ζωή μου…» των Νικολαίδη Αθανάσιου, Κυραρίνη Αντώνιου και Σωτηρίας Δρίβαλλου.


Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Πανοράματος, Αρχισυντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού για τον εναλλακτικό πολιτισμό Cineek magazine www.cineek.gr και Σοφρωνιστικός Υπάλληλος Κλειστής Φυλακής Πατρών απένειμε το ειδικό βραβείο «Γιάννης Ρίτσος» στην ταινία: «Κάθε μέρα μετά τις 4» των Πατρινώνς σκηνοθετών Αγγελή Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής παρέδωσε το σύνολο των υπογραφών των Πατρινών πολιτών (πάνω από 3.500) που ζητούν την θεσμοποίηση του φεστιβάλ από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον εκπρόσωπο του Νομάρχη Αχαΐας κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο.