Μια παράσταση της ομάδας 4Frontal (Ω² – Απόφοιτοι Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών) παρουσιάζει από την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 το θέατρο 104. Ο λόγος για την “Αύξηση” του Ζώρζ Περέκ, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν σε ότι αφορά στην υγεία σας, την ψυχολογία σας, τα οικονομικά σας, το κλίμα ή άλλα, να έχετε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, όταν ζητάτε από τον τμηματάρχη σας αναπροσαρμογή του μισθού σας.

Μια κωμική αλληλουχία που ακολουθεί την σκέψη ενός υπαλλήλου στην προσπάθεια του να συναντήσει τον Τμηματάρχη του για να του ζητήσει αύξηση. Ως “πρόσωπα” μας συστήνονται έξι διαφορετικές σκέψεις του που ψάχνοντας τον τρόπο, βάζουν και ξεπερνούν εμπόδια. Αναλύουν όλες τις πιθανότητες και περιγράφουν τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε μία από αυτές.

Γιά να σας δώσουμε να καταλάβετε, ”Η αύξηση” μπορεί να είναι άλλη μία απ’ αυτές τις κινέζικες σπαζοκεφαλιές, η λύση της οποίας απαιτεί όλο καί πιό περίπλοκες κινήσεις, πολλαπλασιαστικής εντάσεως, όπως π.χ. σ’ εκείνη την ιστορία της Ινδίας με το σιτάρι καί την σκακιέρα. Μπορεί όμως καί να είναι μία πρακτική εφαρμογή του γνωστού ρητορικού σχήματος incrementum, που συνίσταται στην συσσώρευση επιχειρημάτων γιά την άσκηση της πειθούς. Τέλος, στην πιό ταπεινή (καί χυδαία;) μορφή της, ”Η αύξηση” δέν αποκλείεται να συμβολίζει αυτό που επιθυμεί διακαώς ν’ αποκτήσει ένας υπάλληλος, όταν πηγαίνει να συναντήσει τον τμηματάρχη.

(Περίληψη του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εικαστική επιμέλεια: Ηρώ Καρρά

Βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Νίνου

Μουσική επιμέλεια, σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης

Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης

Φωτογραφίες: Κάλλι Χαρόβα

Φωτισμοί: Ελένη Κουτσιούμπα, Θανάσης Ζερίτης

Παίζουν οι:

Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Βιβή Πέτση, Αριστέα Σταφυλαράκη, Πάνος Τοψίδης

Ακούγεται η Ευαγγελία Καρακατσάνη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο George Perec (1936-1982) γεννήθηκε στο Παρίσι από Πολωνούς γονείς εβραϊκής καταγωγής. Πολλά από τα μυθιστορήματα και τα δοκίμιά του περιέχουν πειραματικά παιχνίδια λέξεων, λίστες και ταξινομήσεις . Υπήρξε μέλος της ομάδας Oulipo. Ένα εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας (Ouvroir de la Littérature Potentielle) που συγκροτήθηκε το 1960 από τον Raymond Queneau και σκοπός της δημιουργίας του ήταν η εύρεση νέων δομών λόγου μέσα από τη σύμπραξη με τα μαθηματικά. Τα παραγόμενα των πειραμάτων έχουν μείνει στην λογοτεχνική ιστορία.