Η μείωση της επιβάρυνσης μας στη γη θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για κάθε μας επιλογή, ακόμη και γι\’ αυτήν των διακοπών. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Πράσινο Διαβατήριο, ένας ηλεκτρονικός οδηγός για τον πολίτη που θέλει να κάνει διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον.

Αν ετοιμάζεστε για διακοπές αξίζει να δώσετε λίγα λεπτά του χρόνου σας για να σκεφτείτε θέματα όπως: Έχουν οι χώρες και τα ξενοδοχεία που επιλέγουμε επιδείξει υπεύθυνες πρακτικές για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της τοπικής φυσιογνωμίας; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το ταξίδι μας να είναι λιγότερο βλαβερό για τον πλανήτη; Τι τρώμε και τι αγοράζουμε στις διακοπές μας; Μήπως οι συγκεκριμένες επιλογές μας κάνουν συνυπεύθυνους για περιβαλλοντικές καταστροφές;

Το Πράσινο Διαβατήριο αποτελεί πρωτοβουλία του Προγράμματος Τουρισμού του UNEP (Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον). Μετά τα αγγλικά και τα γαλλικά μεταφράστηκε και στα ελληνικά χάρη στο Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

H ελληνική έκδοση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στο κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας.