Η Διεθνής Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space (PQ) είναι η σημαντικότερη παγκόσμια έκθεση που αφορά στη σκηνογραφία, στον παραστασιακό χώρο και στη θεατρική αρχιτεκτονική. Παράλληλα, με όχημα τη σκηνογραφία, η έκθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση παρουσίασης και προβολής της πιο πρόσφατης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών και τη σημαντικότερη πλατφόρμα επικοινωνίας και διεθνούς προβολής νέων τάσεων στις παραστατικές τέχνες που εκπροσωπούνται από εθνικές συμμετοχές σε διαγωνιστικό πλαίσιο.

Η επόμενη διοργάνωση της PQ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023 (PQ23), με προγραμματισμένη συμμετοχή πάνω από 6.000 καλλιτεχνών από 60 χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 80.000.

Ζητούμενο της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στην PQ23 είναι η, κατά το δυνατόν, διευρυμένη εκπροσώπηση και προβολή της σύγχρονης σκηνογραφίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας υλοποιημένα έργα των δημιουργών από την τρέχουσα εξαετία (2017-2023), όπως προβλέπει η έκθεση.

Την ευθύνη της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στην επόμενη διοργάνωση της PQ23 έχει αναλάβει, μετά από ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, εξαμελής επιμελητική ομάδα αποτελούμενη από τους (αλφαβητικά):

Αντώνη Βολανάκη, εικαστικό, Επίκουρο Καθηγητή, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κωνσταντίνο Ζαμάνη, σκηνογράφο – ενδυματολόγο
Μαρία Κονομή, σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εύα Νάθενα, εικαστικό, σκηνογράφο – ενδυματολόγο
Σοφία Παντουβάκη, σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Aalto University, Φινλανδία
Ανδρέα Σκούρτη, Αρχιτέκτονα, σκηνογράφο, Λέκτορα Σκηνογραφίας, Royal Central School of Speech and Drama, University of London

Στόχος της επιμελητικής ομάδας είναι να παρουσιαστεί η εθνική συμμετοχή με βάση τη συμπεριληπτικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων σκηνογράφων -ενδυματολόγων είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η πρόσκληση όμως αφορά και ξένους σκηνογράφους – ενδυματολόγους που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Προβλέπεται να συμμετάσχουν πολυάριθμοι δημιουργοί από ένα ευρύ φάσμα των παραστατικών τεχνών και από διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές.

Η Ελληνική συμμετοχή στην PQ23 θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω ενός από τους σημαντικότερους εποπτευόμενους φορείς του, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.).

Το Ανοιχτό Κάλεσμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Open Call) για τη συμμετοχή με υποβολή έργου, που ανακοινώθηκε από την επιμελητική ομάδα στις 10 Απριλίου 2022, λαμβάνει παράταση έως τις 15 Ιουλίου 2022 λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι *ες μπορούν να επικοινωνήσουν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: greecepq23@gmail.com

Rethinking
Adjusting
Resisting
Expressing

GATHERING

Πώς χτίζουμε το μέλλον μέσα από την τέχνη μας, σε μια εποχή διαδοχικών προκλήσεων και επαναπροσδιορισμών;

Πώς αναστοχαζόμαστε το παρελθόν μέσα από το βίωμα μιας πανδημίας που ξαφνικά άφησε τις (ζωντανές) παραστατικές τέχνες μετέωρες ως προς τη χωροχρονική τους υπόσταση;

Ποιες νέες προοπτικές, μετασχηματισμοί και σκηνογραφικές πρακτικές γεννιούνται σήμερα;

-Υπήρξε μια σπάνια και μοναδική στιγμή έκφρασης για εσάς; (Rare expressions)
-Γεννήθηκε κάποια μοναδική εμπειρία καλλιτεχνικής συνεργασίας που σας καθόρισε; (Rare collaborations)
-Δημιουργήθηκε κάποιος σπάνιος τρόπος ή τόπος συνάντησης με το κοινό που σας σημάδεψε; (Rare encounters)
-Πώς αναδύονται οι μετα-πανδημικές χωρικότητες ως ζωντανό, εικονικό, ή μικτό πλαίσιο παράστασης; (Rare spatialities)
-Ποιες νέες μορφές και δυνατότητες σύνδεσης και επικοινωνίας με το κοινό καλούμαστε να σχεδιάσουμε; (Rare connections)

Μέσα από τα παραπάνω ερωτήματα, και με ενωτικό πνεύμα, καλούμαστε να δώσουμε ένα στίγμα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της σκηνογραφίας στην χώρα μας.

Με κύριο άξονα τις θεματικές που θέτει η Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 (PQ23) και με στόχο τη διαμόρφωση της Ελληνικής εθνικής συμμετοχής στο επαγγελματικό σκέλος της έκθεσης (Exhibition of Countries and Regions), η επιμελητική ομάδα καλεί τις / τους σκηνογράφους – ενδυματολόγους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τις / τους Ελληνίδες *ες αντιστοίχως που δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, να υποβάλουν αντιπροσωπευτικό καλλιτεχνικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί (ή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί) στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2017 – Ιανουάριος 2023.

Ποιο σκηνογραφικό έργο σας (παράσταση θεάτρου, χορού, όπερας κ.ά., performance, site-specific performance, performative installation, κ.ά.) πιστεύετε ότι είναι αυτό που απαντά σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις;

Η δουλειά των σκηνογράφων – ενδυματολόγων περιγράφεται και ορίζεται συνήθως από την καταγραφή του ολοκληρωμένου καλλιτεχνικού αποτελέσματος, για παράδειγμα, τα τελικά σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο από κάθε είδους πραγματοποιημένο έργο. Ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας και της καλλιτεχνικής διαδρομής παραμένει αφανές. Ο χώρος εργασίας, το εργαστήριο/studio του σκηνογράφου, τα παρασκήνια και οι χώροι δοκιμών, σύντομες ή μακροχρόνιες συνεργασίες, συζητήσεις, σκέψεις, ανέκδοτες ιστορίες, επαγγελματικές ανησυχίες, δημιουργικοί προβληματισμοί και ερευνητικά ερωτήματα που αποτέλεσαν την αφετηρία και το κίνητρο μιας δουλειάς, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Σας προσκαλούμε να συμπεριλάβετε στο έργο που θα υποβάλετε δείγματα τόσο από το τελικό αποτέλεσμα όσο και από αυτό το αθέατο υλικό, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα παρουσίασης, όπως κείμενα, εικόνες, ήχους, video.

Στην συνέχεια θα βρείτε αναλυτική περιγραφή των προδιαγραφών για την υποβολή υλικού και σύνδεσμο για πρόσβαση στην online φόρμα υποβολής.

Στόχος μας είναι, ως τμήμα του εκθέματος, να δημιουργηθεί και μια ιστοσελίδα (online κατάλογος/ψηφιακή έκθεση) στην οποία θα συμπεριληφθεί έργο από όλες *ους όσες *οι θα απαντήσουν στο ανοιχτό κάλεσμα – μια σπάνια, εκτενής συγκέντρωση υλικού από το σκηνογραφικό έργο της τελευταίας εξαετίας. A Rare Gathering.

Έπειτα από μελέτη και επεξεργασία του υλικού που θα υποβληθεί, θα διαμορφωθεί και θα σχεδιαστεί από την επιμελητική ομάδα η χωρική εγκατάσταση της Ελληνικής Συμμετοχής για την έκθεση στην Πράγα τον Ιούνιο του 2023. Μια εκδοχή της ιστοσελίδας / online καταλόγου με έργο από όλες *ους τις / τους συμμετέχουσες *οντες θα αποτελεί τμήμα αυτής της έκθεσης.

Προδιαγραφές για την υποβολή υλικού

-Τα έργα που θα υποβληθούν στο επαγγελματικό σκέλος της έκθεσης πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί (ή να πρόκειται να πραγματοποιηθούν) στο πλαίσιο επαγγελματικής παράστασης, την περίοδο Ιανουάριος 2017 – Ιανουάριος 2023.
-Περίοδος υποβολής: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου 2022.
-Προδιαγραφές υποβολής: 1 έως 3 έργα (κατ’ επιλογή του σκηνογράφου). Ένα μόνο από τα υποβληθέντα έργα θα επιλεγεί από την επιμελητική ομάδα.
-Τεχνικές προδιαγραφές υποβολής:
-Η υποβολή των έργων θα γίνει καταρχήν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή για την διαδικασία επιλογής και για τη δημιουργία του ψηφιακού εκθέματος.
-Φόρμα συμμετοχής όπου θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της παράστασης και των συντελεστών (credits), καθώς και σύντομο σκεπτικό. Για κάθε έργο που υποβάλλεται πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή φόρμα συμμετοχής.
-Έως 6 εικόνες (π.χ. φωτογραφίες ή σχέδια σε υψηλή ανάλυση: min. 300 dpi και max. 10 ΜΒ η καθεμία).
-Έως 2 αρχεία βίντεο (μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά έκαστο). Τα βίντεο θα πρέπει να είναι αναρτημένα σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα (π.χ. YouTube, Vimeo) είτε με ανοιχτή πρόσβαση είτε με κωδικό (password) που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην αίτηση.
-Έως 2 αρχεία ήχου (μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά σε μορφή mp4).
-Τα παραπάνω μπορεί να αποτυπώνουν οποιαδήποτε στιγμή της προετοιμασίας της παράστασης ή/και το τελικό αποτέλεσμα.
-Σε επόμενο στάδιο, η επιμελητική ομάδα θα επικοινωνήσει με τους συμμετέχοντες σχετικά με πιθανή υποβολή επιπλέον υλικού σε αναλογική μορφή.
-Είναι ευθύνη κάθε συμμετέχουσας *οντα να έχει εξασφαλίσει άδεια χρήσης και δημοσίευσης του υλικού που υποβάλλει.
-Ερωτήσεις μπορούν να αποστέλλονται με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: greecepq23@gmail.com

Η Φόρμα Υποβολής Έργου για την Ελληνική Εθνική Συμμετοχή (Επαγγελματικό Σκέλος) στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 εδώ.

Μπορείτε να ανοίξετε τη φόρμα, να δείτε τις ερωτήσεις και να προετοιμάσετε τις απαντήσεις πριν αρχίσετε να την συμπληρώνετε.