Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει και φέτος τον Κύκλο Ημέρες ποίησης προβάλλοντας τη βαθιά σχέση του ποιητικού λόγου με τη μουσική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου φιλοξενούνται σημαντικοί ποιητές και συνθέτες-μουσικοί.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, Σάββατο 21 Μαρτίου, παρουσιάζεται το τρίπτυχο αφιέρωμα «Ποίηση και μουσική» στους Γιάννη Βαρβέρη, Γιώργο Κακουλίδη και Κώστα Κουτσουρέλη (ώρα έναρξης: 19:00).

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και οι ερμηνευτές Λουίζα Σοφιανοπούλου (τραγούδι) και Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα) πλαισιώνουν τους ποιητές με τη μουσική τους. Ποιήματά τους διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές, ενώ του πρόωρα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη διαβάζει ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας.  

Στην πρώτη ενότητα της βραδιάς, ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης διαβάζει αποσπάσματα από τη συλλογή του Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Την ανάγνωση σχολιάζει μουσικά ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης –ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Κουτσουρέλη και στο παρελθόν– με το έργο του Τοπία για σόλο πιάνο, έργο 66 αρ. 1. Ο Κώστας Κουτσουρέλης, με τη σύγχρονη ματιά του και την προσωπική του γραφή, που συχνά καταφεύγει σε παραδοσιακές φόρμες, μιλά με ρεαλισμό αλλά και δηκτικότητα για το σήμερα.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Δημοσίευσε τέσσερα βιβλία με ποιήματα και πολύ περισσότερα με μεταφράσεις, κυρίως λογοτεχνικές και φιλοσοφικές. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας δωματίου Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη που ανέβηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Επίσης, το δοκίμιο Κ.Π. Καβάφης (2013). Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το 2013 το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα. Για τους Ύμνους στη νύχτα του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το «Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου» και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη γερμανική γλώσσα. Διευθύνει το περιοδικό Νέο Πλανόδιον.

www.koutsourelis.gr

Ο Γιώργος Κακουλίδης διαβάζει παλαιότερα και νεότερα ποιήματά του, ενώ ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος ερμηνεύει στο πιάνο τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Κακουλίδη, που περιλαμβάνονται στους δίσκους Στου αιώνα την παράγκα και Ο Άμλετ της σελήνης («Το τραγούδι του Χριστού», «Θα κόψω το κεφάλι σου», «Η καντάδα της Κόλασης», κ.ά.). Η ποίηση για τον Γιώργο Κακουλίδη είναι τρόπος ζωής. Έντονη καλλιτεχνική προσωπικότητα που εκφράζεται όχι μόνο μέσα από την ποίηση αλλά και μέσα από τη ζωγραφική, χρησιμοποιεί τον ποιητικό λόγο με εικονοποιητική δύναμη για να αποτυπώσει με ονειρικό τρόπο τη σκληρή όψη της πραγματικότητας.

Ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη.
Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή Λίμπερτυ (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου.

Έχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Άγρα, Καστανιώτης, Εξάντας και Γαβριηλίδης, 6 πεζογραφήματα (εκδόσεις Καστανιώτη, Εξάντας, Λιβάνη και Κέδρος), μεταξύ των οποίων τα αφηγήματα Το σύνδρομο του Παρθένη και Η Σειρήνα της Ομόνοιας, το μυθιστόρημα Η λέσχη της στιγμής και η συλλογή διηγημάτων Περί αλητείας. Επίσης 2 θεατρικά έργα: Τα μάτια του βασιλιά (εκδόσεις Πατάκη) και Ο Μπαλτάσαρ μίλησε (Παρουσία και Ποντοπόρος) καθώς και τη μαρτυρία Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου (Καστανιώτης).

Έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003, Booze Cooperativa 2010, Ποντοπόρος Πάρου 2010, Ιανός 2011, Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 2013, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2012 και 2015).

Ποίησή του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Στάμος Σέμσης. Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας έχει εκδώσει έναν συγκεντρωτικό τόμο με την ποίησή του (Ποίηση 1979-2012).

Ο πρόωρα χαμένος Γιάννης Βαρβέρης κατατάσσεται στους σημαντικότερους ποιητές της εποχής μας. Αιρετικός, ειρωνικός και ανατρεπτικός, παραμένει πάντοτε καίριος και ουσιαστικός. Η αγάπη του για το σύγχρονο ποιητικό γαλλικό τραγούδι δεν είναι συμπτωματική. Γι’ αυτό και στην τρίτη και τελευταία ενότητα του αφιερώματος Ποίηση και μουσική με θέμα την ποίηση του Βαρβέρη, η Λουίζα Σοφιανοπούλου (φωνή) και ο Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα) επέλεξαν να παρουσιάσουν τραγούδια των Ζακ Μπρελ, Ζωρζ Μπρασσένς, Λεό Φερρέ και άλλων γάλλων δημιουργών. Ποιήματα του Βαρβέρη διαβάζει o ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας.   

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Τελείωσε το Βαρβάκειο και το 1973 εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1975 εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή (Εν φαντασία και λόγω’) και το 1976 αρχίζει να γράφει θεατρική κριτική. 1978 Το ράμφος. Το 1981 αρχίζει να εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. 1982 Αναπήρων πολέμου. 1986 Ο θάνατος το στρώνει. 1991 Πιάνο βυθού και παρουσίαση της μετάφρασης (μαζί με την Αννίτα Δεκαβάλλα) του Ζωρζ Νταντέν στο Θέατρο Εξαρχείων. 1993 Ο κύριος Φογκ και Μενάνδρου Σαμία (σκην. Γαβριηλίδης) στην Επίδαυρο. 1994 Αριστοφάνους Όρνιθες (σκην. Γαβριηλίδης) στην Επίδαυρο. 1996 Άκυρο θαύμα, Μενάνδρου Επιτρέποντες (σκην. Γαβριηλίδης) στο Ηρώδειο και Κρατικό Βραβείο Κριτικής-Δοκιμίου για το βιβλίο Η κρίση του θεάτρου, Γ΄. 1997 Αριστοφάνους Λυσιστράτη (σκην. Χρονόπουλος) στην Επίδαυρο. 1998 Αριστοφάνους Ειρήνη (σκην. Χρονόπουλος) στην Επίδαυρο. 2000 Ποιήματα 1975-1996, για το οποίο και το βραβείο Καβάφη (2001), επίσης Χρίστο Μπόιτσεφ Ο συνταγματάρχης πουλί (σκην. Χρονόπουλος) στο ΚΘΒΕ και Αριστοφάνους Πλούτος (σκην. Χρονόπουλος) στην Επίδαυρο. 2001 Στα ξένα για το οποίο και το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2002). 2004 Μαριβώ Η Ψευτοϋπηρέτρια (σκην. Παπαβασιλείου) στο θέατρο Λαμπέτη. 2005 Πεταμένα λεφτά και Αριστοφάνους Εκκλησιάζουσαι (σκην. Χρονόπουλος) στην Επίδαυρο. 2008 Μαριβώ Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης (σκην. Γαβριηλίδης) στο Θέατρο Τέχνης. 2009 Ο άνθρωπος μόνος, για το οποίο, και για το σύνολο του έργου του, το βραβείο Ιδρύματος Π. Χάρη Ακαδημίας Αθηνών (2010). Πεθαίνει στις 25 Μαΐου 2011. Post mortem. 2011 Βαθέος γήρατος. 2012 Βραβείο της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για το βιβλίο Η κρίση του Θεάτρου, Ε΄. 2013 Ζώα στα σύννεφα και Ποιήματα 2001-2013.