Το Plastisphere / Thessaloniki, των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe (*1972), καλλιτεχνών με έδρα το Αμβούργο, διερευνά την παρουσία του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Περιλαμβάνει μια σειρά από performances και παρεμβάσεις σε δημόσιο χώρο, μια εφήμερη, performative εγκατάσταση, φτιαγμένη ειδικά για τον χώρο των Παλιών Σφαγείων, και μια τελική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki.

Στόχος των καλλιτεχνών είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την εξάρτηση του ανθρώπου από την φύση και να προκαλέσει, με παιγνιώδη τρόπο, το κοινό της Θεσσαλονίκης να στοχαστεί γύρω από τις συνήθειές μας –όχι μόνο σε σχέση με την κατανάλωση αλλά και σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, να αμφισβητήσει την κατάσταση του δημόσιου χώρου και να αναρωτηθεί εάν υπάρχει περιθώριο για βελτίωσή του.

Το Plastisphere / Thessaloniki λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης της οποίας η ιστορία και η ταυτότητα είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένες με τη γειτνίαση στη Μεσόγειο, και δίνει έμφαση στην ευθύνη που απορρέει από αυτήν την εξάρτηση.

Οι Güntzel & Scheibe είναι οι πρώτοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο residency του Artecitya Thessaloniki, που πρόκειται να φιλοξενήσει 6 καλλιτέχνες (ή γκρουπ καλλιτεχνών), το 2016 και το 2017. Οι συμμετέχοντες στα residencies επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης, αλλά και μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις (2017). Διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές και ειδικοί πρόκειται να καταπιαστούν με  ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πόλη και την καθημερινότητα μέσα σ’ αυτήν, τη διαχείριση του δημόσιου χώρου (ως κατασκευής και ως διάδρασης μεταξύ των πολιτών), τις προφορικές ιστορίες, την ενδυνάμωση ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων, την διεθνή δικτύωση, το branding των πόλεων και τον οραματισμό του μέλλοντος.

Φωτογραφία: Γιώργος Κόγιας