Το “Πίσω από τον τοίχο” είναι ένα ντοκιμαντέρ πάνω στον Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφο, περφόρμερ, εικαστικό, Δημήτρη Παπαϊωάννου, δεν πρόκειται όμως για ένα τυπικό πορτρέτο. Παρακολουθώντας την προετοιμασία του πιο μυστηριώδους και λιτού έργου του, με τίτλο “Still Life”, η ταινία επικεντρώνεται στο όραμα και στην φιλοσοφία του δημιουργού του, στον τρόπο εργασίας του και στην καθημερινότητά της, στους αφοσιωμένους συνεργάτες του. Το “Πίσω από τον τοίχο” επιχειρεί έναν παραλληλισμό μεταξύ της δημιουργικής διαδικασίας και του μύθου του Σισύφου, τονίζοντας ότι ζωή και εργασία των μεγάλων καλλιτεχνών δεν διαχωρίζονται.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο δημιουργός και η ομάδα του αγωνίζεται να στήσει μια παράσταση: ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ετοιμάζει το “Still Life”, ένα έργο απέριττο, βουβό, σχεδόν ασπρόμαυρο.

Στην αρχική μου ανάγκη να εξερευνήσω το σύμπαν του Έλληνα καλλιτέχνη σύντομα προστέθηκαν κι άλλες. Θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ που να αγκαλιάζει τον κόσμο του Παπαϊωάννου. Μια ταινία επεξηγηματική που να δείχνει στους θεατές τι υπάρχει πίσω από μια τέτοια παράσταση, διατηρώντας παράλληλα την γοητεία της σκηνικής τέχνης του Παπαϊωάννου και την μαγεία της δημιουργικής διαδικασίας καθεαυτής.

Το “Πίσω από τον τοίχο” δεν είναι ούτε βιογραφία, ούτε μια ταινία για τον χορό. Ο θεατής όμως έχει την ευκαιρία, παρατηρώντας τον καθοδηγητή την ώρα που εργάζεται, να μάθει κάτι περισσότερο γι’αυτόν, γιατί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι πίσω από κάθε σύνθεση, πέτρα, τοίχο.

Συντελεστές:

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νεφέλη Σαρρή
Παραγωγός: Ιωάννα Μπολομύτη
Executive producer: Πάνος Παπαχατζής
Συμπαραγωγός: Νεφέλη Σαρρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Alfonso De Munno Gallardo
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Κουκουβάνης
Σχεδιασμός ήχου/ Πρωτότυπη μουσική: Roberta D’Angelo
Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης
Colorist: Μάνθος Σαρδής
Digital lab: DCS
Εργαστήρια ήχου: Tone studio
Trailer: Γιάννης Συμβώνης
Artwork: Emanuele Balzani

Παραγωγή: Αργοναύτες ΑΕ
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Με την υποστήριξη του Onassis Culture
Με την υποστήριξη της Flunet Productions