Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο «Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου» της Μαρίνας Πετρή από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη με συνεργασία των εκδόσεων ΜΥΚΟΝΙΟ ΦΩΣ.

Το παραμύθι, γραμμένο και εικονογραφημένο από την Μαρίνα Πετρή, είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Πελεκάνου της Μυκόνου. Η ιστορία του Πέτρου, του μικρού ροδοπελεκάνου, είναι συνυφασμένη με τα φτωχά μετακατοχικά χρόνια και το μοναδικό παγκόσμια τουριστικό θαύμα της Μυκόνου. Η Μαρίνα Πετρή αποδίδει, μαζί με τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Μυκόνου, το πνεύμα του πελεκάνου, που θα μένει αδιάβλητο στα φαινόμενα των καιρών.

Η εικονογράφηση με μολυβοχρώματα υπηρετεί επίσης το πνεύμα της απλότητας, ενώ το σύνολο της έκδοσης φιλοδοξεί, με την παράλληλη αγγλική του απόδοση, να δώσει κάτι ακόμα από τις άγνωστες πτυχές του νησιού σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η ρομαντική ελεγεία για την τρυφερή και δυνατή Μύκονο, όταν οι Έλληνες είχαν όνειρα, μεράκι, φιλότιμο και έφτιαξαν μια περήφανη Ελλάδα , θα συμπληρωθεί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ήχους, τραγούδια, κίνηση και αφήγηση σε ένα δρώμενο με την Μαρία Μικίδου (μέτζο σοπράνο), τη Δάφνη Ράμση (χορός) και την Μαρίνα Πετρή .

Όπως τον αποτυπώνει με την πένα της η Μαρίνα Πετρή ο πιο διάσημος πελεκάνος του κόσμου που έγινε μύθος για μικρούς και μεγάλους:
«Η γειτονιά του έμελε να γίνει η γειτονιά των ψαράδων κάτω στην χώρα της Μυκόνου.Τον συναντούσε κανείς σχεδόν πάντα στον μικρό μόλο και στην εκκλησιά, τον Αι Νικολάκη της Καδένας του γιαλού. Τα πρωινά περίμενε να γυρίσουν οι βάρκες και τα καΐκια με τους ψαράδες που τον χαϊδολογούσαν και του πέταγαν στο αέρα ψάρια και με δεξιοτεχνία τενίστα τα έπιανε στον αέρα με το ράμφος του… Ο διάσημος πια Πέτρος έκανε την Μύκονο το κέντρο της γης. Σε ένα τηλεπαιχνίδι ρώτησαν κάποιον πού είναι η Ελλάδα και ο ερωτώμενος απάντησε «Κάπου κοντά στη Μύκονο»!. Η φράση έμεινε σαν μία από της πλέον γνωστές σε όλο τον κόσμο… Η ψυχή της Μυκόνου είναι αυτή που φιλοξενεί το πέταγμα της ελευθερίας του αργυροπελεκάνου που διάλεξε να ριζώσει και να ζήσει με τους ανθρώπους».

Θα μιλήσουν οι:

Ελένη Γάμπρια (υπεύθυνη ομάδων βιβλίου )
Δημήτρης Λυμπέρης
Σοφίκα Ελευθερουδάκη (εκδόσεις Ελευθερουδάκη)
Κωνσταντίνος Πασσάλης (πρεσβευτής πολιτιστικός εμπειρογνώμονας και διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Λονδίνου )
Θάνος Αθανασόπουλος (πολιτικός επιστήμων και εκδότης του περιοδικού «Δευκαλίων ο Θεσσαλός»)

Θα ακολουθήσει βράβευση της συγγραφέως και ζωγράφου από το λογοτεχνικό περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρίνα Πετρή, η Μυκονιάτισσα καλλιτέχνης και ενεργή πολίτης του τόπου, έχει διεθνή καριέρα και διακρίνεται για την ελληνικότητα και προβολή του έργου της στην Ελλάδα και εξωτερικό. Μαθήτρια των Μυταρά, Μαυροιδή, Μόραλη και Νικολάου, με μεταπτυχιακό ΜΑ στο Royal College of Αrt του Λονδίνου και Μάρκετινγκ επιχειρήσεων. Ζωγράφος και συγγραφέας, έχει πειραματιστεί σε διάφορες άλλες τέχνες και έχει οργανώσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει ζήσει στο Λονδίνο και Βερολίνο, έχει ταξιδέψει και παρουσιάσει το έργο της σε πολλές χώρες του εξωτερικού με ειδικές διακρίσεις. Ζωγραφικό της έργο φιλοτεχνεί κάρτες της UNICEF. Πρόσφατα το έργο της «Οι πατατοφάγοι μετά τον Βαν Γκογκ» συμπεριελήφθη σε video installation στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως οι Ρόυ Λιχτενστάιν, Βενέδικτος Λακρουά, Άντυ Αλκάλα, Τζόσουα Λούις κ.ά. Με ιδιαιτερότητα πλησιάζει και προσφέρει στα παιδιά τον Ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη συγγραφή ιστοριών βασισμένων στην Ελληνική ιστορία και παράδοση, με τον εκδοτικό της οίκο Μυκόνιο φώς και την οργάνωση των καλοκαιρινών μαθημάτων και εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού στη Μύκονο.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί για τον εκδοτικό οίκο Ελευθερουδάκη το πρώτο μιάς νέας σειράς που έχει στόχο την καταγραφή ιστοριών, παραμυθιών και παραδόσεων στην Ελλάδα, πριν αυτά διαγραφούν από τη μνήμη.