Ο Δημήτρης Α. Φατούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Από το 1945 έως το 1947 μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Παναγιώτη Μάρθα. Από το 1953 έως το 1959 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ, στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Την περίοδο 1959-1996 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και από το 1983 έως το 1988 διατέλεσε Πρύτανης του πανεπιστημίου.

«Ο Δημήτρης Φατούρος ήταν ένα κεντρικό πρόσωπο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που σε μεγάλο βαθμό επικαθόρισε τη φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του. Είχε ευαισθησία καλλιτεχνική, βαθιά σχέση με το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και ενδιαφερόταν για τα κοινά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλκμήνη Πάκα.

Επισημαίνοντας ότι και η ίδια είχε καθηγητή τον Δημήτρη Φατούρο, υπογράμμισε ότι δημιουργούσε μία σχέση οικεία με τους φοιτητές του και ότι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ στελεχώνουν σήμερα μαθητές και άνθρωποι που βρέθηκαν πολύ κοντά του.

«Ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα στην κλίμακα της χώρας και διεθνώς και άφησε πίσω υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο και ζωγραφικό έργο που διακρίνεται από ευαισθησία», τόνισε, εκφράζοντας τη θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Φατούρου.

«Ο λόγος του στην αρχιτεκτονική δεν σταμάτησε ποτέ, ενημερωνόταν συνέχεια για στις νέες εξελίξεις μετείχε μέχρι πρόσφατα σε όλες τις διαδικασίες, όπως το πρόγραμμα σπουδών και ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις. Ήταν πολύ κοντά στο Τμήμα και με τεράστια επιρροή σε ένα μεγάλο αριθμό αποφοίτων», ανέφερε η κ. Πάκα.

Ο Δημήτρης Φατούρος ήταν από το 1996 ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ. Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τo 1966-67 ήταν Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale. Δίδαξε, έδωσε διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και αλλού.

Το ζωγραφικό του έργο, έως το 1966 που διακόπτεται, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Αθήνα 1957, Ύδρα 1962) καθώς και σε ομαδικές στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία και αλλού. Έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία του για την τέχνη και την αρχιτεκτονική και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και λεξικά.

Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και άλλες εκδόσεις, κι έχει παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ και μονογραφίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έκθεση με το αρχιτεκτονικό του έργο πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και το 2010 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Επίσης, το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό, στη Φραγκφούρτη, στο Παρίσι και στο Μιλάνο.

Ήταν ιδρυτικό μέλος σε Επιστημονικές, Πολιτισμικές Εταιρείες, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) γενικός διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, υπουργός Παιδείας Σεπτέμβριος 1993 – Ιούνιος 1994, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

H κηδεία του Δημήτρη Φατούρου θα γίνει σήμερα (Δευτέρα 9 Νοεμβρίου), στις 3 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη Θεσσαλονίκης). Στην κηδεία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω covid-19.

Δήλωση της Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Δημήτρη Φατούρου

«O Δημήτρης Φατούρος δίδαξε την αισθητική και την ποιότητα στον δημόσιο χώρο και στη δημόσια συζήτηση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη τον θάνατό του.

«Με τις πολλές ιδιότητές του, του πανεπιστημιακού δασκάλου, του αρχιτέκτονα, του εικαστικού καλλιτέχνη, του συγγραφέα, του υπουργού και του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Φατούρος δίδαξε την αισθητική και την ποιότητα στον δημόσιο χώρο και στη δημόσια συζήτηση» αναφέρει η κ. Μενδώνη.

«Το έργο του και η τοποθέτησή του στα κοινά χαρακτηρίζονταν από τον μοντερνισμό, τον ρασιοναλισμό και το αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν πάντοτε από τους πρώτους, την άποψη του οποίου ζητούσαν οι πάντες για δημόσια ζητήματα αισθητικής και πολιτικής. Η γαλήνια λογική του και ο ήρεμος σαφής λόγος του αποτέλεσαν παράδειγμα για όσους ασχολούνται με τα κοινά. Η απώλειά του θα είναι αισθητή. Το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του παραμένει ζωντανό για να μας εμπνέει και να μας διδάσκει», καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.

Συλλυπητήρια δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του Δ. Φατούρου

Συλλυπητήρια δήλωση για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα, ζωγράφου και συγγραφέα Δημήτρη Φατούρου έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι ο Δημήτρης Φατούρος, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του και συνεργάτης του πατέρα του, ήταν κορυφαίος δάσκαλος και αρχιτέκτονας: «Ήταν και θα είναι για τη Θεσσαλονίκη μια σπουδαία προσωπικότητα».

Ακολουθεί η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης:

«Ο κορυφαίος δάσκαλος και αρχιτέκτονας Δημήτρης Φατούρος υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος με συνετή και δημιουργική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν συνεργάτης του πατέρα μου, Βασίλη, τη δεκαετία του ΄60 και αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ήμουν φοιτητής στο Πολυτεχνείο, ήταν καθηγητής μου. Ήταν και θα είναι για τη Θεσσαλονίκη μια σπουδαία προσωπικότητα. Συλλυπητήρια στους οικείους του»

Μήνυμα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τον θάνατο του Δημ. Φατούρου

Πανεπιστημιακό που «χάραξε ανεξίτηλα τη δημιουργική διαδρομή του Απθ» και «κοσμοπολίτη» χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Φατούρο στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Στην αρχιτεκτονική, στο “δασκαλίκι”, προσπάθησα – έπρεπε να δίνω απαντήσεις, αλλά πάντα “εν αμφιβολία διατελών”. Πώς αλλιώς, εξάλλου, θα έκανα τον δάσκαλο; Με βεβαιότητες;”. Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Φατούρος, σπουδαίος και αγαπημένος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής, πανεπιστημιακός που χάραξε ανεξίτηλα τη δημιουργική διαδρομή του ΑΠΘ, κοσμοπολίτης αρχιτέκτονας, εικαστικός, συγγραφέας και πρώην υπουργός Παιδείας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε σχετική ανάρτηση η κ. Κεραμέως.

Μήνυμα του πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου για τον θάνατο του Δημ. Φατούρου

Τον “κορυφαίο αρχιτέκτονα, δάσκαλο, ακαδημαϊκό και πρύτανη του ΑΠΘ (1983-1988), Δημήτρη Φατούρο”, αποχαιρετά με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

“Βαθιά δημοκράτης τόσο προς τους φοιτητές του όσο και προς τους συνεργάτες του”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

“Ο Δημήτρης Φατούρος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Πρώτος πρύτανης του νόμου πλαισίου το 1982. Η οικογένεια του ΑΠΘ τον αποχαιρετά με σεβασμό και εκτίμηση”, τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ