Ο Πιερ Σουλάζ ήταν Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης.

Γεννημένος στο Rodez, Aveyron, στις 24 Δεκεμβρίου 1919, ο Πιερ Σουλάζ είναι επίσης γνωστός ως «ο ζωγράφος του μαύρου», λόγω του ενδιαφέροντός του για το χρώμα «τόσο ως χρώμα όσο και ως μη χρώμα. Όταν το φως αντανακλάται στο μαύρο, μεταμορφώνεται και μεταλλάσσεται. Ανοίγει ένα νοητικό πεδίο μόνο του». Έβλεπε το φως ως υλικό εργασίας. Οι ραβδώσεις της μαύρης επιφάνειας των πινάκων του τού δίνουν τη δυνατότητα να αντανακλά το φως, επιτρέποντας στο μαύρο να βγει από το σκοτάδι και να γίνει φωτεινότητα, μετατρέποντας έτσι σε λαμπερό χρώμα.

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σουλάζ είχε ήδη περιοδεύσει σε μουσεία στο Παρίσι αναζητώντας το επάγγελμά του και μετά τη στρατιωτική του θητεία, άνοιξε ένα στούντιο στο Παρίσι, πραγματοποιώντας την πρώτη του έκθεση στο Salon des Indépendants το 1947. Επίσης τα έργα του συμπεριλήφθηκαν στις δύο μεγάλες εκθέσεις Ευρωπαίων καλλιτεχνών, Younger European Painters στο Solomon R Guggenheim Museum (1953) και The New Decade: 22 European Painters and Sculptors στο Museum of Modern Art (1955) στη Νέα Υόρκη.

Το 1979, ο Σουλάζ έγινε Ξένο Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

Ο Πιερ Σουλάζ ήταν ο πρώτος εν ζωή καλλιτέχνης που προσκλήθηκε να εκθέσει στο κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας (2001).

Το 2007, το Musée Fabre του Μονπελιέ αφιέρωσε μια ολόκληρη αίθουσα στον Σουλάζ, παρουσιάζοντας μια δωρεά που έκανε στην πόλη. Περιλάμβανε είκοσι πίνακες που χρονολογούνται από το 1951 έως το 2006, μεταξύ των οποίων ήταν σημαντικά έργα της δεκαετίας του 1960, δύο μεγάλα «συν-μαύρα» έργα της δεκαετίας του 1970 και πολλά μεγάλα πολύπτυχα. Μια αναδρομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010.

Το Musée Soulages άνοιξε το 2014 στη γενέτειρα του Σουλάζ, το Rodez, ως τόπος μόνιμης έκθεσης των έργων του και φιλοξενίας προσωρινών σύγχρονων εκθέσεων.

Ο Πιερ Σουλάζ το 2014 παρουσίασε δεκατέσσερα πρόσφατα έργα στην πρώτη του αμερικανική έκθεση μετά από 10 χρόνια, στο Dominique Lévy και στη Galerie Perrotin της Νέας Υόρκης.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η γκαλερί Levy Gorvy στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε μια μεγάλη έκθεση ενόψει της αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου τον Δεκέμβριο, γιορτάζοντας τα 100α γενέθλιά του.

Στις 17 Νοεμβρίου 2021, το «Peinture 195 x 130 cm, 4 août 1961» δημοπρατήθηκε για 20,2 εκατομμύρια δολάρια – ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για τον καλλιτέχνη.

Photo credit: Pierre Soulages in 2019, Wikimedia Commons