Η Λίνα Βερτμίλερ ήταν Ιταλίδα σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και συγγραφέας. Γεννημένη στη Ρώμη το 1928 ήταν κυρίως γνωστή για την δουλειά της στον κινηματογράφο, αλλά ασχολήθηκε εκτεταμένα με το θέατρο και την τηλεόραση. Οι ταινίες της χαρακτηρίζονται από μακροσκελείς τίτλους, πολιτικό περιεχόμενο, χιουμοριστικά στοιχεία και έντονο ερωτισμό.

Η Λίνα Βερτμίλερ αναδείχθηκε ως μία από τις πλέον καταξιωμένες και αμφιλεγόμενες σκηνοθέτιδες της δεκαετίας του 1970, αλλά η επιτυχία της περιορίστηκε στην περίοδο αυτή.

Η πορεία της Βερτμίλερ στον κινηματογράφο ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθετών. Μεταξύ αυτών ήταν ο Φεντερίκο Φελίνι, με τον οποίο συνεργάστηκε στο περίφημο (1963). Ανέπτυξαν μια πολυετή φιλία και, σύμφωνα με την ίδια, η επαφή της με τον Φελίνι κατέστη καθοριστικής σημασίας για την ενασχόλησή της με τον κινηματογράφο.

Την ίδια χρονιά έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία “I Basilischi” (1963).

Τα επόμενα χρόνια, η Βερτμίλερ σκηνοθέτησε και έγραψε τρεις ταινίες, ενώ συνέχισε να δημιουργεί για το θέατρο, συχνά σε συνεργασία με τον Φράνκο Τζεφιρέλι.

Το 1972 ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Μίμης ο σιδεράς” (1972) και το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα που απέσπασε υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία “Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές” (1975). Άλλες σημαντικές ταινίες της είναι οι “Ιστορία έρωτα και αναρχίας” (1973) και “Η κυρία και ο ναύτης” (1974).

Σε πολλές από τις ταινίες της πρωταγωνίστησε ο ηθοποιός Τζιανκάρλο Τζιανίνι.

Το 2019 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς της στον χώρο του κινηματογράφου. Απεβίωσε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021.

Photo: Wikimedia Commons