Ένας αγαπηµένος ήρωας που συντρόφεψε πολλές γενιές παιδιών επιστρέφει σε µια σύγχρονη διασκευή. Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται στα παιδιά το αριστούργηµα της Σέλµα Λάγκερλεφ ενώ η Μυρτώ ∆εληβοριά ταξιδεύει τον Νιλς Χόλγκερσεν µέσα από τις δικές της εικόνες. Σ΄ αυτή την καινούργια διασκευή κρατήθηκαν οι βασικοί ήρωες της ιστορίας ο Νιλς, ο λευκός χήνος, η φοβερή αγριόχηνα Άκα αρχηγός του κοπαδιού, η πονηρή αλεπού η Σµίρε και φυσικά ο Γκόργκο, ο αετός, ο µαχητής για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

«Όταν προσπαθείς να ζωντανέψεις ένα βιβλίο που αγάπησες κάποτε πολύ είναι σαν να προσπαθείς να µιλήσεις για στιγµές από το δικό σου παρελθόν, για ήρωες που µοιράστηκες πολλά µαζί τους. Γιατί µε τα χρόνια ένα βιβλίο που σε συντροφεύει γίνεται κι ένα δικό σου κοµµάτι» λέει η Μαρία Παπαγιάννη Ο άξονας της σειράς είναι ότι όλα µπορείς να τα πεις κι αλλιώς. Πως να πεις σ΄ ένα παιδί που κακοµεταχειρίζεται τα ζώα ότι αυτός ο τόπος ανήκει σε όλα τα πλάσµατα; Πως να πεις σε κάποιον που νιώθει αιχµάλωτος ότι αξίζει να ζει για ένα όνειρο. Πως να τα πεις χωρίς να κάνεις κήρυγµα;

Ο Νιλς ήταν το παράδειγµά. Αυτό το κακότροπο και τεµπέλικο αγόρι που όσα κι αν του έλεγαν οι γονείς του, φερόταν άσχηµα στα ζώα και τους ανθρώπους. Όµως ο Νιλς άλλαξε. Πως; Ταξιδεύοντας µαζί µε τις αγριόχηνες για ένα χρόνο είδε και κατάλαβε πολλά. Και γύρισε σοφότερος και γεµάτος αγάπη. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η σειρά: «Πες το µ΄ ένα παραµύθι»

Από το βιβλίο της Σέλµα Λάγκερλεφ Το θαυµαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον
Εικονογράφηση: Μυρτώ ∆εληβοριά

Μαρία Παπαγιάννη

Είµαι από τη Λάρισα αλλά έχω πολλές πατρίδες. Τον Πλαταµώνα όπου έµαθα µπάνιο στη θάλασσα, τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασα, την Αθήνα όπου ζω και την Κρήτη όπου πηγαίνω για να βλέπω τους αετούς και να κάνω µεγάλες βόλτες στα βουνά και στα φαράγγια .Έχω δυο παιδιά, έναν σκύλο και τρεις γάτες. Έχω γράψει πολλά βιβλία που τα διαβάζουν κυρίως παιδιά αλλά καµιά φορά και οι µεγάλοι. Είµαι τυχερή γιατί συνάντησα ήρωες που µου χάρισαν τις ιστορίες τους να τις κάνω βιβλία. Κι είµαι ακόµα πιο τυχερή γιατί τα παιδιά τις αγάπησαν. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Πέτρος. Πόσα έχουµε ζήσει µε τον Πέτρο! Να µερικές από τις ιστορίες µας: Ο γύρος του κόσµου µε το ποδήλατο, Βιβλιοφάγος… κατά λάθος, Ποιος είναι ο αρχηγός;, Πάντα;, Επιστροφή στο σχολείο. Στη σειρά «Χωρίς σωσίβιο» τα τελευταία χρόνια γνώρισα και την Έλλη, που άλλοτε ταξιδεύει στο φεγγάρι (Η Έλλη στο φεγγάρι) κι άλλοτε στην κουζίνα της γιαγιάς της (Η µυστική συνταγή της Έλλης).

Τα µυθιστορήµατά µου Ως δια µαγείας (Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, βραβείο περιοδικού ∆ιαβάζω), Το ∆έντρο το Μονάχο (Κρατικό βραβείο, βραβείο περιοδικού ∆ιαβάζω), Παπούτσια µε φτερά (Βραβείο Ελληνικού  Τµήµατος της IBBY – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) έχουν αποκτήσει πολλούς φίλους, ενώ το παραµύθι µου Μια άλλη µέρα θα νικήσεις εσύ κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες. Ονειρεύοµαι να κάνω τον γύρο του κόσµου. Τα παιδιά µου θα τα πάρω µαζί, αλλά πώς να αφήσω πίσω τις γάτες µου, τον σκύλο µου; Προς το παρόν, λοιπόν, γνωρίζω τον κόσµο ακολουθώντας τους φίλους µου στα µεγάλα ταξίδια τους. Κάπως έτσι ταξίδεψα στη Σουηδία. Παρέα µε τον Νιλς πάνω σ’ έναν άσπρο χήνο.

Μυρτώ ∆εληβοριά

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1974. Ζωγραφίζω και εικονογραφώ ιστορίες ανθρώπων που ξέρουν να τις λένε και να τις γράφουν. Μαζεύω προσεκτικά τις λέξεις τους, τις βουτάω σε χρώµατα και τις απλώνω στο χαρτί. Και, όπως απλώνονται τα χρώµατα, σχηµατίζονται πουλιά και λουλούδια και ζώα και άνθρωποι και ουρανός µε φεγγάρι. Και κάποιες φορές ξωτικά. Πολλές δουλειές µου έχουν βραβευτεί, όπως οι εικονογραφήσεις µου στα βιβλία Ιστορίες για παιδιά του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Η πόλη που έδιωξε τον πόλεµο, Αν κάθε µέρα και Οι πιο ωραίοι θησαυροί του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Ο Φύλλος της Έλενας Γλωσσιώτη, Το δέντρο του µικρού µας κόσµου της Καλλιόπης Στάρα, Στο νησί της Ροδιάς του Μάνου
Κοντολέων.